Колонка автора:

ПРО НОВІ МОЖЛИВОСТІ КОМУНІКАЦІЇ З ВЛАДОЮ, СОЦІАЛЬНУ СПРАВЕДЛИВІСТЬ ТА МІНІМАЛЬНУ ПЕНСІЮ

Усі ми бачимо, як та наскільки збільшились ціни на продукти харчування та промислові товари, тарифи на комунальні послуги тощо.

 

При цьому ганебною нормою Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» у нашій державі було зупинено індексацію пенсій.

 

Зараз мінімальна пенсія становить смішні 949 грн. І вона не змінювалася з грудня 2013 року.

 

Якщо не брати до уваги різноманітних пенсійних норм нашого чудового законодавства та не зважати на ті подачки, що їх потроху (у межах кількох десятків гривень) доплачують до мінімальної пенсії, як це було, скажімо, у травні 2014 року, то грубий підрахунок говорить про наступне.

 

За даними Державної служби статистики, зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) у 2014 році становило 124,9 %, а за період із січня по серпень 2015 року – 138, 2%. Справедливо, відповідно до призупиненої норми Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», мінімальна пенсія повинна була б становити 1638, 08 грн.

 

Це, звичайно, не панацея, але хоча б якийсь крок до відновлення соціальної справедливості.

 

Нашою владою запозичена в цивілізованих країн норма про електронні петиції. Доповнення до Закону України «Про звернення громадян» декларують можливість для нас звертатися до Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, органів місцевого самоврядування з електронними петиціями, які, за певних умов, повинні бути владою розглянуті.

 

У реальності норма про електронні петиції працює лише на сайті глави держави.

 

Нами підготовлена та подана петиція до Президента України про відновлення індексації пенсій. Її можна побачити та підписати за цим посиланням: https://petition.president.gov.ua/petition/8528

Гуртуймося і збираймо 25 тис. голосів для того, щоб змусити гаранта наших прав розглянути звернення. Таким чином голос громадян буде почуто і ми зможемо отримати чітку та зрозумілу відповідь від Президента України. Тільки спільними зусиллями! Тільки постійним тиском на владу! Так доб’ємося поваги до наших прав та свобод.

 

ЗАКЛИКАЮ КОЖНОГО ДОЛУЧИТИСЯ ДО ПІДПИСАННЯ НАШОЇ СПІЛЬНОЇ ПЕТИЦІЇ. Спробуємо зробити вагомий крок до вирішення наших нагальних проблем.

 

З повагою

Голова ВГО «Всеукраїнська асоціація пенсіонерів»

Володимир Дзьобак


----------------------------------------------------------------- * * * ---------------------------------------------------------------


 


СУТЬ ЗВЕРНЕННЯ:

ПЕТИЦІЯ ПРО ВІДНОВЛЕННЯ ІНДЕКСАЦІЇ ПЕНСІЙ

 

Прізвище, ім’я, по батькові автора (ініціатора): Дзьобак Володимир Васильович

Статус: триває збір підписів

Петиція №22/008528-еп. Подана 17.09.2015

Дата початку збору підписів: 17.09.2015

 

ТЕКСТ ЕЛЕКТРОННОЇ ПЕТИЦІЇ:

Відповідно до частини другої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», щороку, починаючи з 1 березня поточного року, у разі, якщо середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за минулий рік зросла, здійснюється перерахунок раніше призначених пенсій із застосуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, підвищеної на коефіцієнт, який відповідає не менш як 20 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, порівняно з попереднім роком, але не менше зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік.

Однак другу частину статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» було зупинено до стабілізації економічної ситуації у країні, згідно із розділом ІІІ Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні».

У 2014 році розмір середньої заробітної плати, з якої були сплачені страхові внески, становив 3 149, 95 грн. проти 2 979, 46 грн. у 2013 році. Середня заробітна плата протягом січня-липня 2015 року зросла ще до 3 479, 89 грн.

За даними Державної служби статистики, зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) у 2014 році становило 124, 9 %, а за період із січня по серпень 2015 р. – 138, 2%. 

Стаття 48 Конституції України гарантує право кожному на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло.

Відповідно до статті 102 Конституції України, Президент України є гарантом прав і свобод людини і громадянина.

Відповідно до статті 93 Конституції України, Президентові України належить право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України. Законопроекти, визначені Президентом України як невідкладні, розглядаються Верховною Радою України позачергово.

З огляду на дискримінаційну норму щодо зупинення індексації пенсій, враховуючи фактичну невизначеність строків такого зупинення (оскільки критерії стабілізації економічної ситуації у країні жодним нормативно-правовим актом не визначені), враховуючи показник зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, а також беручи до уваги стрімке зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) протягом 2014-2015 рр., просимо Президента України як гаранта прав і свобод людини та громадянина звернутися до Верховної Ради України із законопроектом про скасування розділу ІІІ Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні», визначивши зазначений законопроект як невідкладний.

 

ПЕРЕЛІК ОСІБ, ЯКІ ПІДПИСАЛИ ЕЛЕКТРОННУ ПЕТИЦІЮ

 

ПІДПИСАТИСЯ

 

Дзьобак Володимир

загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?