Writer’s block:

ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ВРЕГУЛЮВАННЯ СИТУАЦІЇ НА ДОНБАСІ

1. На території Луганської області України (в кордонах 2013 року) утворити Луганську Автономну Республіку (ЛАР) як невід’ємну складову частину України з тимчасовою столицею в місті Сєверодонецьку (до визволення міста Луганська від терористів).

2. На території Донецької області України (в кордонах 2013 року) утворити Донецьку Автономну Республіку (ДАР) як складову частину України з тимчасовою столицею в місті Краматорську (до визволення міста Донецька від терористів). 

3. Відповідні зміни внести до Конституції України.

4. Звернутися до урядів США та Великобританії як гарантів захисту України згідно з Будапештським Меморандумом з проханням захистити Україну від російської агресії та сприянню в поверненні окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також усієї протяжності кордону між Україною та Росією під контроль Українського уряду.

5. У зв’язку з постійними порушеннями Мінських домовленостей з боку Росії та так званих ДНР і ЛНР припинити подальші спроби домовитися з ними в Мінську, а надалі контакти проводити в Лондоні за участю повноважних представників США, Великобританії, України та Росії.

6. До повного звільнення окупованих територій Донецької та Луганської областей призначити тимчасових військових уповноважених керівниками Автономних республік ЛАР і ДАР. Утворити в автономних республіках Військово-цивільні ради (ВЦР) як тимчасові органи влади ЛАР і ДАР.

Краматорськ

ВЦР разом з громадськістю Луганської та Донецької автономних республік створити Конституційні комісії ЛАР і ДАР для підготовки Конституцій цих автономних республік. Ці законодавчі акти мають відповідати інтересам народу України, інтересам громадян Донеччини та Луганщини.  

Сєвєродонецьк

7. Після виведення Росією її військових формувань з окупованих ними територій і встановлення повного контролю Українського уряду над усією  територією Донеччини та Луганщини, а також над усією протяжністю кордонів України з Росією провести вибори до вищих органів влади ЛАР і ДАР – Верховної Ради Луганської Автономної Республіки та Верховної Ради Донецької Автономної Республіки – згідно  з Конституцією України, законодавством України та конституціями ЛАР і ДАР, а також до місцевих органів влади автономних республік.

8. Не пізніш як через три місяці після обрання Верховної Ради ЛАР і Верховної Ради ДАР ці державні органи мають прийняти і подати на затвердження Верховній Раді України Конституцію ЛАР і Конституцію ДАР.

9. Верховна Рада України протягом місяця після отримання текстів конституцій від вищих органів влади автономних республік не менш як половиною конституційного складу Верховної Ради України затверджує Конституцію ЛАР і Конституцію ДАР. При затвердженні конституцій автономних республік обов’язковою умовою має бути таке: нормативно-правові акти Верховної Ради ЛАР і Верховної Ради ДАР та рішення Ради міністрів ЛАР і Ради міністрів ДАР не можуть суперечити Конституції і законам України та приймаються відповідно до Конституції України, законів України, актів Президента України і Кабінету Міністрів України, а також на їх виконання.

10. Верховна Рада ЛАР і Верховна Рада ДАР у межах своїх повноважень приймають рішення та постанови, які є обов’язковими до виконання, відповідно, в ЛАР і ДАР.

11. Урядами ЛАР і ДАР є Ради міністрів цих автономних республік. Голови урядів ЛАР і ДАР призначаються на посади та звільняються з посад Верховними Радами ЛАР і ДАР за погодженням з Президентом України.  Повноваження, порядок формування і діяльності Верховних Рад ЛАР і ДАР та Ради міністрів ЛАР і ДАР визначаються Конституцією України та законами України, нормативно-правовими актами Верховної Ради ЛАР і Верховної Ради ДАР з питань, віднесених до їх компетенції.

12. Правосуддя в ЛАР і ДАР здійснюється судами, що належать до єдиної системи судів України.

13. В Конституції України слід передбачити, нормативне регулювання яких саме питань здійснюють ЛАР і ДАР. З мотивів невідповідності нормативно-правових актів Верховної Ради ЛАР та Верховної Ради ДАР Конституції України і законам України Президент України може зупинити дію цих правових актів з одночасним зверненням до Конституційного Суду щодо їх конституційності.  

14. В ЛАР і ДАР діють представництва Президента України, статус яких визначається законами України.

15. Конституція України встановлює, що саме належить до відання Луганської Автономної Республіки та Донецької автономної Республіки.  

16. Слід зобов’язати керівників і власників усіх засобів масової інформації України інформувати населення України, включно з особами, які перебувають на тимчасово окупованій території, про хід утворення і становлення автономних республік ЛАР і ДАР.

17. Про такі напрямки роботи щодо врегулювання ситуації на Сході України мають знати всі громадяни нашої держави і насамперед – жителі Луганщини та Донеччини. 

* * *

Україна весь час діє «у відповідь на щось» – на звернення керівництва ЄС, на ніким не підписані Мінські домовленості, на заяви ОБСЄ, на вимоги МВФ, на випади російських ЗМІ і т. д. і т. п. Ми спостерігаємо, як доходять до бійки пристрасті у Верховній Раді, коли президент або глава уряду, або спікер парламенту чи голова Нацбанку починають говорити про те, що неприйняття такого-то закону або таких-то поправок до Конституції призведе до невдоволення того ж таки ЄС чи МВФ, чи Венеціанської комісії, чи «великої сімки», чи всіх їх разом узятих.

Час уже нам у своєму власному домі приймати ті рішення, які потрібні передусім нам, а не комусь, рішення, які працюють на державу, в інтересах громадян України, і не тоді, коли з якогось боку «припече», не під диктовку «з-за бугра» – час   щось  робити на випередження!

Замість того, щоб услід за різними там Гризловими чи іншими «яструбами» РФ ламати голову, які поправки треба внести до Конституції, щоб забезпечити «особливості самоврядування на територіях Донбасу», окупованих Росією та її маріонетковими ЛНР-ДНР, я пропоную одним махом вибити у всіх ті «козирі», якими вони намагаються шантажувати Україну, примушувати її йти на поступки, втрачати суверенність.

Зробивши запропоновані тут кроки на випередження позбавлять тих мешканців  Луганщини і Донеччини, які воліють залишатися громадянами України, припинити балачки про те, що «Київ їх не чує», ми тим самим зможемо залучити їх до спільних з народом України рішучих і активних заходів по відродженню Донбасу, по відбудові промислового потенціалу, зруйнованого російськими агресорами та терористами, по створенню робочих місць, закладанню основ для нормального функціонування знищених під час війни систем соціального забезпечення, охорони здоров’я, освіти, важливих соціально-культурних  програм.  

Тим, хто вперто не бажає визнавати державність і закони України, хто вклоняється державним символам Росії, хто відверто зневажає українську владу, українську культуру, українську мову, хто вже набув громадянства Російської Федерації, хто закликає до розвалу України як суверенної держави, ми маємо «вказати на двері» і зробити все, щоб такі українофоби або понесли покарання відповідно до закону про сепаратизм, або ж забиралися геть.  

Утворення автономних республік ЛАР і ДАР дасть змогу раз і назавжди примусити замовкнути тих, хто так «уболіває» за зміни до нашого Основного Закону, так настирливо базікає про внесення поправок  «про статус Донбасу». Донбас був, є і буде українським! І водночас ті, хто кричить нібито Україна «не чула» мешканців Донеччини та Луганщини, втратять можливість вести антиукраїнську пропаганду, спекулюючи на цій темі.      

Олег КРАВЧЕНКО,

ветеран праці.

11 лютого 2016 року.   

 

 

Kravchenko Oleg

загрузка...
Blogs
Dzobak Volodymyr Dzobak Volodymyr РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

All blogs
Writer’s block
All columns author
UARP Petition
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Details Submit proposals
Poll
{}