загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У Києві відкрився університет для пенсіонерів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ідея громадських університетів для людей старшого віку, безумовно, важлива і актуальна.

У міжнародний день людей похилого віку на Лівобережжі в Деснянському районі відкрився Університет третього покоління - освітня установа лише для пенсіонерів.

Про це на прес-конференції в «Інтерфакс-Україна» повідомив почесний голова громадської організації «Деснянська слобода» Олександр Ліщенко.

За його словами, пенсіонери, як ніхто інший, гостро потребують живого спілкування, прагнуть не втратити своє місце в житті після виходу на пенсію.

«За даними Всесвітньої організації здоров'я, Україна займає одне з перших місць у світі із розповсюдження депресії, особливо серед людей пенсійного віку. Тому проблема активного дозвілля і так званої пенсійно-трудової реабілітації вимагає докладного вивчення з боку громадських організації та медиків», - зазначив Олександр Ліщенко.

Наталя Прокопенко, старший науковий співробітник Інституту Геронтології НАМ України, в свою чергу зазначила, що прогноз щодо демографічної ситуації в Україні вельми невтішний. «За найбільш оптимістичними прогнозами, якщо рівень життя в Україні буде залишатися на колишньому рівні, до 2026 року населення країни може зменшитися до 37 млн. чоловік, і 27% від цього числа складуть пенсіонери. Тому ідея громадських університетів для людей старшого віку, безумовно, важлива й актуальна, - впевнена Н. Прокопенко.

За її словами, для людини, що вийшла на пенсію, величезну роль відіграє її місце в житті. Якщо пенсіонер продовжує активне життя, спілкується з друзями і до того ж отримує нові знання та навички, навчаючись в університеті третього покоління, - можна сміливо стверджувати про те, що його душевний і фізичний стан не буде викликати побоювань, - вважає лікар.

На думку керівника Київського відділення Асоціації лікарів-психологів України Вадима Болкянського, створення подібних освітніх закладів для людей похилого віку - альтернатива походам до психологів.

«Депресії, пригнічений стан через різні фактори - часті супутники пенсіонерів. Однак вони не бажають приходити на консультацію до психолога. Вони навіть, можна сказати, бояться, сприймаючи нас, як психіатрів. Саме тому, подібні ініціативи зі створення університетів для пенсіонерів - дуже корисні, оскільки дозволяють спілкуватися, займатися улюбленою справою, вирішувати більшість проблем психологічного характеру», - підкреслив В.Болкянський.

Олександр Ліщенко розповів, що вже не перший рік у багатьох містах України працюють подібні навчальні заклади, в яких пенсіонери можуть безкоштовно навчатися і здобувати нові корисні знання. Мета таких проектів - допомогти людям похилого віку зберегти здоров'я, надати можливість дозвілля.

«На прикладі нашого університету, який вже третій рік працює за підтримки громадської організації «Деснянська слобода», ми бачимо величезну популярність проекту. У цьому році ми вперше не змогли прийняти всіх охочих - до нас почали приходити люди з інших районів столиці - Дніпровського та Дарницького», - говорить Олександр Ліщенко.

До списку новин