загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Експерт: поки служиш в армії - отримуєш непогані гроші. Вийшов на пенсію - до побачення

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

З 1 липня розпочалося підвищення пенсій військовослужбовцям. Відповідно до постанови Кабінету міністрів №35, з цього часу пенсія військовослужбовцям підвищується на 11%, із 1 вересня - на 23%, із 1 січня 2013 року - на 35%.

Голова вінницького комітету по роботі з ветеранами Збройних Сил Сергій Добровольський вважає цю постанову певною мірою популістичною.

"Її прийняли, аби задобрити громадськість і показати, яка влада хороша. Хтось думає, що по цьому перерахунку отримає тисячі гривень. А насправді там буде кілька сотень. Постанова направлена на те, щоб зрівняти пенсії військовослужбовців, які виходили на пенсію раніше, і теперішніх, а не на реальне підвищення. Декілька останніх років пенсіонери і справді відчували диспропорцію у пенсії. Ті, хто ішли на пенсію пізніше, отримували набагато більші суми, ніж ми. Через реформи в армії, скорочення особового складу, приймалися рішення підвищити оклад, премію або процентну надбавку. І хоч за законом всі ці зміни мали б враховуватись і для попередніх пенсіонерів, цього не відбувалось", - сказав він.

Як нагадав Добровольський, у постанові говориться, що розміри пенсій з доплатою не можуть перевищувати суми, яку отримують теперішні пенсіонери.

"Нібито, все чесно, але є один нюанс. У часи коли, я виходив на пенсію, її розмір становив 90% від грошового забезпечення військовослужбовця. Останнє у кожного різне. Складається з посадового окладу, доплати за військове звання, процентної надбавки за вислугу років, особливої надбавки за умови роботи, надбавки за кваліфікацію, за особливо важливі завдання та премій. З усіх пунктів, крім останнього, підбивається загальна сума і від неї призначається розмір пенсії", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров заявив, що за його прем'єрства зарплати зросли на 1 тисячу, а пенсії - на 400 гривень

За його словам, те, що розмір пенсії становить 80% від грошового утримання військовослужбовця, прямим чином впливає на розмір надбавок усім іншим.

"Наприклад, у 2000-роках підполковник мав забезпечення 5 тисяч гривень. 90% від нього - 4500 гривень. Нехай зараз у військового у такому ж званні грошове забезпечення - 6 тисяч гривень. 80% - це 4800 гривень. Згідно з цією постановою, максимальна надбавка, яку може отримати військовий пенсіонер з першого прикладу - 800 гривень. Навіть якщо за перерахунками буде більше, він того не отримає. Пенсії просто зрівняють і все. Що цікаво, на 80% нинішніх військових пенсіонерів перевели цього року. Практично перед прийняттям цієї постанови. Все зроблено для того, щоб врятувати бюджет, а не допомогти пенсіонерам", - зауважив Добровольський.

Він запевнив, що із вересня виходить на максимум, який зможе отримати по цьому перерахунку, а хтось на цей максимум вийде уже після першого перерахунку - до 35% дійдуть далеко не всі.

"Цією постановою уряд також порушує Закон України "Про Державний бюджет". У законі максимальна пенсія військовослужбовця обмежена розміром 10-ти німальних пенсій. Сьогодні це майже 9 тисяч гривень. Чимало військових пенсіонерів сьогодні, згідно цієї постанови, могли б отримувати по 6-7 тисяч. Але такого не буде", - додав Добровольський.

Як він зауважив, суттєве збільшення пенсій нинішнім військовослужбовцям теж не передбачається.

"Щороку армія отримує на 1 мільярд гривень більше фінансування. В основному ці гроші ідуть на грошове забезпечення військовослужбовців. Але при цьому збільшуються не оклади, не доплати за військове звання чи вислугу років. Як правило, збільшуються премії - те, що при виході на пенсію, не враховується. Сюди іде левова частка грошей. Виходить, керівництву не вигідно підвищувати посадові оклади навіть на трохи. Бо це треба буде враховувати у пенсії і виплачувати її у більших розмірах. Тому ситуація зараз така: поки ти служиш - отримуєш непогані гроші. Вийшов на пенсію - до побачення", - наголосив Добровольський.

Тамара ТИСЯЧНА

До списку новин