загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Літня людина і ліки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

На прийомі у дільничного терапевта - пенсіонер. Лікар просить пацієнта назвати препарати, які той приймає щодня або регулярно. І виявляється, що цих препаратів - ціла жменя: від кардіолога, від уролога, від діабетолога, від сусідки… І що найгірше, старша пані чи пан приймають усі ці ліки водночас. 

 

Польські фахівці з Осередку моніторування і дослідження небажаної дії ліків при медичному коледжі Ягеллонського університету проаналізували 141 звіт, отриманий ними торік. З'ясувалося, що більше 80% - це випадки, які закінчилися госпіталізацією і навіть смертю пацієнтів. На першому місці у цій сумній статистиці - ліки, які знімають біль. Одні з них призначають лікарі, інші пацієнт купує без рецепта. До цього заохочує реклама, на яку люди похилого віку реагують дуже "чутливо". 

Замість лікувального ефекту – побічні. Небажана взаємодія ліків призводить до пошкодження органів травлення, печінки, нирок. Серед інших частих проявів небажаної дії ліків - гіперкаліємія, тобто надто високий вміст калію в крові, який також може пошкоджувати нирки. Щораз частіше фіксуються кровотечі - ефект вживання послаблюючих ліків у поєднанні з анальгетиками, особливо з доступним без рецепта парацетамолом. 

Небезпечним може бути зловживання антиспазматичними препаратами. Результатом є раптова гіпоглікемія, яка може викликати у літніх людей зміни в поведінці на зразок гострих психозів або повільного процесу деменції. Про лікарські рослини і "натуральні препарати" всі знають, що вони - здорові. Однак не завжди корисні для літніх осіб. Зелений чай, відвар з гінкго білоба чи кореня женьшеню в поміркованих дозах не зашкодять. Але таблетовані екстракти з них здатні викликати у старших людей перепади тиску. Витяжка зі звіробою пригнічує дію кардіологічних препаратів та антидепресантів, екстракт з женьшеню гальмує дію сегочінних, препарати гінкго білоби посилюють дію послаблюючих і таким чином підвищують ризик кровотечі. Якщо тривалий час застосовується акулячий хрящ - популярний сьогодні засіб від остеопорозу, - це може завдати шкоди печінці.

Все з'їсться!

За даними американської медицини, з приводу побічних ефектів лікування до шпиталю потрапляють близько 20% пацієнтів. Зловживання ліками у літньої людини виникає внаслідок того, що вона з кожним захворюванням іде до іншого спеціаліста і від кожного отримує окремий рецепт. Один спеціаліст не знає, що призначає інший, а літня людина ковтає все. При цьому її організм має значно менші "резерви", ніж організм молодих. 

Наприклад, в організмі старшої жінки чи чоловіка є менша кількість рідини, отже, водорозчинні ліки досягають вищого вмісту і сильніше діють. Також у "сеньйорів" знижується вміст альбуміну в крові. Це білок, який виробляється печінкою і виконує роль буфера - пом'якшує дію ліків. З віком знижується ефективність роботи печінки, а разом з цим - виробіток альбуміну. Іноді це є наслідком перенесених захворювань печінки. Так чи інакше, ті самі ліки впливають на старшу людину значно сильніше, ніж на молоду.

  Тоді було б логічно, щоб терапевт призначав ліки у менших дозах. Однак головним постулатом для лікарів є стандарти лікування того чи іншого захворювання. Але тут виникає проблема: ці стандарти опрацьовані на підставі клінічних досліджень молодших пацієнтів, а особливо - без супутніх захворювань. Дослідження, які проводяться з участю літніх пацієнтів - це рідкість, окрім того, паспортний вік не завжди відповідає біологічному.

Інший варіант: літня людина іде в аптеку і там фармацевт пропонує їй аналог. Пацієнт його купує, а потім приймає і старий, і новий препарат! Часто пенсіонери ідентифікують ліки за кольором і виглядом таблетки. Якщо вона виглядає по-іншому, значить, треба брати обидві. 

З чистого аркуша

Обслуговуючи людину похилого віку, терапевт повинен насамперед дізнатись, які ліки вона приймає і як давно. Це дуже потрібна для лікаря інформація, тому що багато симптомів, з якими звертається літня людина, можуть бути саме наслідком прийому деяких ліків, завеликої їх кількості, недружньої до організму взаємодії між ними, неправильного дозування або надто тривалого вживання ліків, призначених для одноразового застосування. 

Коли досвідчений лікар зіштовхується з випадком зловживання ліками у літньої людини, він починає терапію з перегляду препаратів, які постійно приймає пацієнт. Зазвичай половина з них підпадає під вилучення зі списку. Йде мова про ті, які використовуються одночасно і викликають типові нездужання: симптоми старечого слабоумства, порушення пам'яті, запаморочення або проблеми з координацією. Деякі препарати терапевт заміняє іншими, з меншим спектром небажаних ефектів. А призначаючи нові, стартує з нижчих доз і поволі їх збільшує. 

У клініці геріатрії та геронтології Познанського медичного університету проводили дослідження стосовно вживання ліків людьми похилого віку. Його результати приголомшливі. Виявилося, що: - пересічний пацієнт приймає щонайменше 5 препаратів щодня, а кожен десятий вживає їх 10 і більше;  - кожна третя особа після 65-ти застосовує одночасно нестероїдні протизапальні лікарські засоби і ліки від підвищеного артеріального тиску (інгібітори АПФ). Таке поєднання призводить до того, що гіпотензивні препарати виявляються неефективними, відтак пацієнт збільшує їх дозу або випробовує нові;  - кожен десятий пацієнт вживає два препарати від гіпертонії з таким самим або приблизно однаковим складом. Результат - надмірний спад артеріального тиску, погане постачання мозку киснем та інші загрозливі наслідки, після яких неможливо повернутися до попереднього стану; - 15% літніх пацієнтів застосовують щонайменше два препарати від безсоння. Вони ослаблюють активність мозку, яка й без того з віком стає слабшою, підвищують ризик запаморочення, втрати рівноваги тощо; - кожен третій пацієнт з виразковою хворобою застосовує нестероїдні протизапальні лікарські засоби, хоч вони протипоказані, оскільки підвищують ризик крововиливу. Хворий робить це без відома лікаря.  - кожна третя літня особа, яка хворіє на цукровий діабет, застосовує нестероїдні протизапальні лікарські засоби, що підвищує ризик раптового зниження рівня цукру в крові. Христина Дорожовець

 

До списку новин