загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Працюєте на пенсії – завітайте до Пенсійного фонду

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Працюєте, отримуючи пенсію? Обережно, не обпечіться. Щоб вам правильно нараховували виплати, треба знати не лише всі норми, а й свої права. І не забувати вчасно повідомляти про прийом на роботу чи звільнення з неї. Якщо ж цього не зробите, ризикуєте втратити гроші. 

 

Лабіринт пенсійної системи - це рух коштів в один бік - зменшення виплат. Домогтися їх збільшення, якщо додатково десь працювали, дуже складно. Натомість, якщо отримали більше, ніж передбачено, - вирахують аж бігом. Інколи - більше, ніж треба. І щоб довести свою правоту, треба витратити немало нервів та часу, оббиваючи пороги кабінетів.

Валентина Февчук, пенсіонерка: "Я получила письмо из пенсионного фонда о том, что с меня высчитают 363 гривны, что я работала почти 3 года и не сообщила им вовремя. Но я не работала 3 года. Я работала 2 месяца. И все документы там были сделаны. Я работала по контракту, и все документы из института пришли".

У пенсійному фонді жінці пояснили -  відсутні документи. І треба почекати, поки їх повернуть із бухгалтерії. Але гроші  - уже вирахували .  І взагалі - пенсіонерка сама винна - бо мала повідомити про своє працевлаштування та звільнення.  Чому громадяни мусять їздити до Пенсійного фонду, якщо замість них це мають робити роботодавці, чиновники пояснити не можуть. Адже існує спеціальна електронна система, куди вносять всі данні про робітників ще з 2004-го року.

Ірина Ковпашко, заступник директора департаменту ПФУ: "Із 1-го жовтня 2011-го набули зміни до закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. І саме цими змінами передбачено, що працюючим пенсіонерам не здійснюється перерахунок пенсії при зміні прожиткового мінімуму. Якщо вона не повідомила і перерахували, то оця різниця між розмірами і є сумою переплат".

Перерахунок роблять лише тим, хто працював менше місяця і приватним підприємцям, які отримують дохід. А також особам, які працюють на виборах чи на умовах цивільно-правових договорів без щомісячної виплати зарплати. Якщо  ж кошти з людини все-таки стягнули, як надмірно виплачені,   вона може перевірити, чи законно це зробили.

Володимир Дзьобак, голова Ради Всеукраїнської асоціації пенсіонерів: "Найкращим є те, що в пенсійних фондах єтак звані інформаційні бокси, куди можна піти і перевірити стан свого пенсійного рахунку, побачити, звідки були відрахування, що там значиться і так далі. Більше того, пенсіонер може піти в місцевий пенсійний фонд, і там зобов'язані будь-якому пенсіонеру надати необхідні документи".

Якщо ж надати таку довідку чи правильно провести перерахунок  відмовляються, слід написати заяву із проханням пояснити причини стягнення коштів. І зареєструвати її у відділі вхідної кореспонденції. Якщо відповіді не надійде протягом місяця - судіться.

До списку новин