загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Законопроект про 15% пенсійний збір з продажу валюти передбачає 2-місячну відстрочку на його введення

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Законопроектом, яким пропонується ввести 15% збір до Пенсійного фонду з суми операцій з продажу готівкової валюти, передбачено, що в разі його схвалення як закону, він може набути чинності через 60 днів після офіційного оприлюднення. Про це йдеться в тексті законопроекту “Про внесення змін до деяких Законів України щодо операцій з іноземною валютою”, який зареєстровано у Верховній Раді.

Як зазначено в пояснювальній записці, законопроект має на меті збільшити надходження до Пенсійного фонду України, зменшити доларизацію економіки і створити правові передумови для збільшення довіри населення країни до національної валюти України. При цьому пропонується звільнити від сплати збору операції фізичних осіб з продажу отриманої шляхом переказу через кордони України іноземної валюти в сумі, що не перевищує в гривневому еквіваленті 150 тисяч гривень протягом календарного місяця.

Від сплати збору також звільнятиметься продаж іноземної валюти, яка знімається фізичною особою зі свого депозитного рахунку, притому, що термін внеску був не менше 30 днів.Операції з продажу іноземної валюти, отриманої при виплаті купонного доходу і від продажу або погашення казначейських зобов’язань, облігацій внутрішньої державної позики, номінованих в іноземній валюті, також звільняються від сплати 15%-го збору.

«При цьому звільнення від сплати збору буде відбуватися лише у випадку, коли належні громадянину суми в іноземній валюті будуть продані ним за готівкову гривню безпосередньо в момент отримання”, – уточнюється в законопроекті.

На думку експерта інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB Марії Сальникової, введення податку з продажу готівкової валюти може призвести до тінізації валютного ринку. «Населення може захотіти проводити, менш легальні, але дешеві валютообмінні операції для особистих потреб, як для заощадження своїх коштів, так і для використання валюти при виїзді за кордон. І, дійсно, максимального ефекту відносно зміцнення гривні це не принесе, але може бути одним з елементів підтримки гривні», – говорить М.Сальникова.

У свою чергу керівник аналітичного підрозділу групи “Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) Олександр Вальчишен вважає, що введення подібного роду податку виправдано тільки в одному випадку, якщо «влада дійсно зважилася на реформу монетарної політики, спрямованої на таргетування інфляції, а не політики стабільного обмінного курсу».

Якщо ж Нацбанк має намір продовжити політику фіксованого курсу, то, на думку О.Вальчишена, введення податку буде просто черговим кроком із «закручування гайок», який не має перспективи.

Як повідомлялося, директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Нацбанку Олена Щербакова 15 листопада заявила про те, що введення 15%-вого податку з продажу готівкової валюти ще потребує обговорення.

Довідка. Збір з безготівкових та готівкових валютних операцій в Україні був введений в 1998 році як тимчасовий захід. Через кілька років збір до Пенсійного фонду з купівлі-продажу валюти фізособами був скасований. Однак збір з безготівкових валютних операцій проіснував до 2011 року. Правда, змінювалися лише ставки відрахувань. До 2006 року його ставка становила 1,5%, потім скоротилася до 1,3%, в 2007 р. – до 1%, в 2008 р. – до 0,5%, а в 2009 р. – до 0,2%.

До списку новин