загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Франція вбила курку, яка несе золоті яйця

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

До чого призведе податковий експеримент Олланда

Бернар Арно. Фото: euronews.com

Уряд президента Франсуа Олланда в цьому місяці голосуватиме за свій перший щорічний закон про бюджет, за яким планується збільшити доходи на 24,4 млрд євро ($ 31,7 млрд) через запровадження додаткових податків. Декотрі із багатіїв та підприємців Франції поглядають на двері. Олланд планує обкласти юридичних і фізичних осіб десятком нових податків, у тому числі податком у 75% на доходи більше 1 млн євро - все для того, щоб скоротити дефіцит бюджету країни.

"Франція втрачає свою привабливість, чи радше сексуальність, - сказав Жан-Еміль Розенблюм, засновник і колишній власник компанії Pixmania, яка займається онлайн-реалізацією комп'ютерів. - Щоб залучити й утримати бізнес і робочі місця, потрібно звертатися до них із усмішкою на обличчі, особливо у важкі економічні часи. З урахуванням усіх витрат, податків і соціального тиску Франція сьогодні більше схожа на стару діву, принаймні для мене".

Розенблюм - який попередив, що в цьому місяці залишає Францію разом з дружиною і двома маленькими дітьми, щоб відкрити новий бізнес в країні, яку він не хоче називати – належить до цілої групи людей, які намагаються уникнути зборів і податків, про які соціаліст Олланд оголосив після свого обрання президентом у травні цього року.

Жан-Еміль Розенблюм. Фото: challenges.fr

Після 75%-го податку на мільйонерів були оголошені нові податки на приріст капіталу, збільшення податку на доходи і майно, підвищення збору на спадщину і податку на продаж бізнесу для підприємців, які позбуваються своїх компаній.

Обсяги цих зборів призвели до збільшення кількості охочих виїхати з країни, розповідає Філіп Кенель, податковий юрист женевської компанії Python, Schifferli, Peter & Associates.

Пенсіонери – в Швейцарію, бізнесмени – в Бельгію та Британію

"Неможливо вирахувати, скільки є охочих виїхати або тих, що вже виїхали, оскільки ніхто не хоче визнавати це привселюдно, - каже Кенель. - Але, чесно кажучи, до мене звернулося вдвічі більше людей із проханням влаштувати для них переїзд в цьому році, і особливо їх кількість зросла після оголошення президентом його нових фіскальних правил. Пенсіонери переїжджають до Швейцарії. Підприємці поглядають на Бельгію або у бік Лондона".

Уряд прагне збільшити доходи бюджету за рахунок введення податків на великі компанії, інтернет-стартапи і приватні статки, - все для того, щоб досягнути показника дефіциту бюджету у 3% валового внутрішнього продукту в наступному році. Олланд, перший президент Франції від Соціалістичної партії з 1995 року, закликав тих, хто підтримує більшість, "показати приклад патріотизму" у важкий економічний період для країни.

Це вже занадто, відповідають йому деякі французи.

"Ті, що виїжджають, зможуть заощадити на податках стільки грошей, що вони просто не можуть відмовитися від переїзду", - стверджує колишній місцевий політик і бізнесмен Франсуа де ла Вільярд’єр. Він також продав свою частку в рекламній компанії, яку він заснував, іншій компанії Publicis SA (PUB). Ла Вільярд’єр продає свою паризьку резиденцію і свій заміський будинок поряд з лісом Рамбуйє за межами французької столиці, і переїжджає на постійне місце проживання до іншої держави в Європі чи Америці.

Порушники закону

Франсуа Олланд. Фото: AFP

"Нова податкова система від уряду - це ніби заклик порушувати закон, - продовжує ла-Вільярд’єр. - Я нічого не маю проти виплати своєї частки фінансового тягаря і не проти бути "патріотичним", як говорить про це Олланд. Але коли все, що вам кажуть робити - це платити податки, тоді моє терпіння уривається".

Повільний переїзд французького народу стартував ще за президента Ніколя Саркозі, який почав збільшувати збори і скасував ставку обмеження оподаткування, що перебувала на позначці 50% від доходу. Проте саме фіскальний режим президента Олланда прискорив ці темпи.

Дідьє Делмер, який допомагає французьким підприємцям із переїздами і переведенням компаній в Лондон, розповідає, що його бізнес різко пішов вгору - з п'яти трансферів в місяць до 80, починаючи з травня 2012 року.

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон пообіцяв у червні, що розстелить "червону доріжку" для французів, які захочуть залишити Францію. На відміну від Франції, Сполучене Королівство не має податку на майно. Крім того, Олланд створює новий прибутковий податок із ставкою у 45% для доходів понад 150 тис євро на рік, щоб додати близько 700 мільйонів євро в державну скарбницю. У Великобританії натомість скоротили ставку податку на дохід понад 150 тис фунтів стерлінгів ($ 242 500) із 50 до 45 %.

Старі рецепти

Фото: athenaadvisors.co.uk

Делмер заснував компанію Business Booster Ltd 12 років тому. Він каже, що зараз у нього не більше двох-трьох клієнтів на місяць. І більшість з них - молоді французькі підприємці, яким не подобається діловий клімат власної країни, що намагається задушити їхній бізнес.

"Вони хочуть уникнути співпраці із бюрократичними податковими органами Франції, залишити позаду паскудне ставлення до тих, хто успішний, отримати нижчі корпоративні податки і загалом опинитися в місці, яке має кращу бізнес-репутацію, ніж Париж", - додає він.

Вони - саме ті люди, які потрібні Франції вдома, щоб створювати робочі місця, адже країна бореться з безробіттям, показник якого перебуває на найвищому рівні за останні 14 років.

"Олланд створив систему, при якій прибутки, багатство і більшу частину грошей всмоктує бюджет, який не в змозі фінансувати бездонну систему державних фінансів, - продовжує ла-Вільярд’єр. - Замість того, щоб шукати нові творчі можливості для стимулювання економічного зростання, вони звернулися до старих рецептів, які вже пережили себе".

"Les Pigeons"

П'єр Московічі. Фото: flikcr.com

Розенблюм, який продав останні акції Pixmania компанії Dixons Retail Plc (DXNS) в липні, каже, що більшість із нових 250 робочих місць, які він створить, будуть за межами Франції.

"І це дуже сумно", - додав він.

Плани Олланда - подвоїти податок на приріст капіталу до 64% для підприємців, які продають свій бізнес, - взагалі викликали обурення. Дії президента породили появу у жовтні групи підприємців під назвою "Les Pigeons", що на французькому жаргоні означає "присоска", які хотіли показати, що їх даремно зробили винуватими в усіх економічних бідах Франції.

Групі вдалося згуртувати тисячі протестувальників, тому міністру фінансів П'єру Московічі довелося зустрічатися з ними, і менш ніж через два тижні після презентації закон зазнав поправок. Тепер йдеться про те, що "податок на продаж" буде визначатися періодом часу тримання частки компанії і тим фактом, чи буде виручка від продажу реінвестуватися в економіку країни.

"Збільшення податку на приріст капіталу було прямим нападом на рушійні сили підприємництва, на прагнення заробити гроші в разі успіху, що є необхідними для прийняття ризиків", - сказав Філіп Маріні, головуючий Фінансового комітету Сенату і член опозиційного союзу від партії "За Народний Рух".

"Велике напруження"

Залишається незрозумілим, як саме працюватиме новий податок на приріст капіталу. 75-відсотковий податок також зазнав змін. Спочатку база його застосування залишалась відкритою, проте Олланд говорив, що податок буде застосовуватися два роки. Податок повинен був включати бонуси і дивіденди, тепер він обмежений оподаткуванням базового окладу.

Деякі подробиці щодо зборів стануть зрозумілішими після того, як буде проголосований закон про бюджет. Він обговорюватиметься і має бути поставлений на голосування в Сенаті до 11 грудня і в Національних Зборах -  до 20 грудня.

"Невизначеність щодо першого бюджету президента, мінливі показники щодо ставки податку на прибуток від приросту капіталу, а також загальний месидж, який читається так: "якщо ви заробляєте гроші, то ми знайдемо спосіб їх відібрати" - все це разом створює напруження", - зазначив Шарль-Марі Жоттрас, який очолює компанію із продажу елітної нерухомості Daniel Feau в Парижі. "Замість того щоб чекати, поки їм дадуть ляпаса, бізнесмени залишають країну", - додав він.

Власне, 75-відсотковий податок, оголошений насамперед для того, щоб заспокоїти електорат, який підтримав Олланда на виборах, може зібрати лише кілька десятків мільйонів євро до бюджету країни.

Продаж нерухомості

Фото: eatlovesavor.com

"Ставки податків дуже обурливі, і ми бачимо, як багато багатіїв залишають країну. Я навіть сумніваюся, що їх залишиться достатньо, щоб платити ці податки, - сказав Жоттрас. - Це крива Лаффера: занадто багато оподаткування вбиває податки".

Жоттрас, який також працює з мережею із реалізації нерухомості Christie, розповідає, що у нього вже є докази виїзду власників топової нерухомості. Він має на 30% більше будинків екстра-класу для реалізації у Франції, ніж у березні, коли Олланд вперше згадав про новий податок під час своєї передвиборчої кампанії. Жоттрас продає будинки, які коштують 1,5 млн євро і більше.

Наталі Гарсен (дочка Еміля Гарсен, засновника однойменної фірми із продажу розкішної власності) розповіла, що вже помітила подвоєння кількості будинків у Парижі, які оцінюються від 3 млн до 15 млн євро, і які виставлені на продаж.

"Перша річ, яку юристи говорять тим, хто хоче залишити Францію - щоб ті продавали нерухомість, - розповіла вона в інтерв'ю. - Мої клієнти кажуть мені, що вони втомилися і не хочуть більше працювати на державу. Я сподіваюся, що все це тимчасово".

Патріоти все ж є

Звичайно, не всі багаті люди планують виїхати з Франції. Матьє Пігасс, заступник головного виконавчого директора інвестиційного банку Lazard Ltd повідомив французькому журналу Challenges, що він нікуди не збирається їхати.

Матьє Пігасс не покине Францію. Фото: meltybuzz.fr

"Все це виняткові заходи у випадку виняткової кризи, - розповів він журналу. - Я діятиму із почуття солідарності".

Крім того, тільки половина із тих, хто консультується із податковими юристами або спеціалістами із переїзду, врешті-решт наважуються зробити остаточний крок, каже Кенел із Python. Мовні бар'єри, туга за рідною домівкою, продукти харчування, обставини сімейного і суспільного життя часто є сильними стимулами, які змушують відмовитися від подібного кроку.

Крім того, клеймо зрадника, який залишив країну через податки, також утримує людей від зміни місця проживання.

Рішення найбагатшої людини Франції, головного виконавчого директора компанії LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA (MC) Бернара Арно просити бельгійського громадянства зумовило критику ЗМІ проти податкових мігрантів. Газета Liberation на першій смузі розмістила статтю під таким заголовком: "Забирайся з країни, багатий покидьку!".

Золота курка

Арно довелося сказати, що він планує зберегти свою місцеву прописку і продовжуватиме платити французькі податки.

Французькі громадяни є не єдиними, хто намагається втекти від нового податкового режиму в країні. Стів Хортон, який управляє однойменною паризькою компанією, що надає податкові консультації американцям у Франції, каже, що держава вже втратила 7 мільйонів євро надходжень на наступний рік від платників податків цієї категорії. Спочатку Саркозі, потім Олланд застосували податкові рішення, які призвели до побічних фінансових збитків.

"Франція навряд чи може зараз конкурувати у боротьбі за елітних працівників з Москвою, Нью-Йорком та іншими столицями, - наголосив Хортон. - Такі працівники мають досвід, володіють багатьма мовами і є достатньо мобільними. Вони сумували з приводу свого від’їзду, проте їм довелося покинути країну. Франція вбила курку, яка несе золоті яйця".

До списку новин