загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

За яких умов призначається пенсія з інвалідності?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Статистика свідчить, що з кожним роком в Україні зростає кількість людей з обмеженими можливостями. Її причину, групу, час настання та термін, на який її встановлюють, визначають органи медико-соціальної експертизи.

 

Начальник відділу з призначення та перерахунку пенсій управління Пенсійного фонду України в м. Рівне Людмила Случук розповідає, що нині у Рівному проживає 8299 людей, які отримують пенсію з інвалідності.

Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" затверджений постановою правління ПФУ 25.11.2005 № 22-1.

— Згідно з цим порядком, якщо інвалід на час звернення за призначенням пенсії працює, то заяву про призначення пенсії по інвалідності до районного (міського) управління Пенсійного фонду він надає через уповноважену посадову особу підприємства, установи, організації. А посадова особа у 10-денний термін з дня одержання заяви про призначення пенсії оформляє всі необхідні документи і ознайомлює з ними інваліда (під підпис) і направляє до органу, що призначає пенсію за місцем проживання (реєстрації) інваліда, — зауважує Людмила Случук. — При необхідності роботодавець надає допомогу в одержанні відсутніх документів. Якщо підготовлені не всі необхідні документи, у такому випадку до органу, що призначає пенсію, подаються наявні документи, а ті, яких не вистачає, надаються додатково у тримісячний строк з дня реєстрації заяви в Пенсійному фонді. У випадку, коли на час звернення за призначенням пенсії особа не працює, заява про призначення пенсії подається особисто (чи законним представником) безпосередньо до органу, що призначає пенсію, за місцем проживання (реєстрації) особи.

Людмила Случук наголошує, щоб пенсію з інвалідності призначили з дня її встановлення, відповідну заяву варто подати до територіального управління Пенсійного фонду не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності.

Загалом же, особи, визнані інвалідами, мають право на пенсію з інвалідності, залежно від групи інвалідності, за наявності такого страхового стажу під час настання інвалідності або на день звернення за пенсією:

для інвалідів I групи:

до досягнення особою 25 років включно – 1 рік;

від 26 років до досягнення особою 28 років включно – 2 роки;

від 29 років до досягнення особою 31 року включно – 3 роки;

від 32 років до досягнення особою 34 років включно – 4 роки;

від 35 років до досягнення особою 37 років включно – 5 років;

від 38 років до досягнення особою 40 років включно – 6 років;

від 41 року до досягнення особою 43 років включно – 7 років;

від 44 років до досягнення особою 48 років включно – 8 років;

від 49 років до досягнення особою 53 років включно – 9 років;

від 54 років до досягнення особою 59 років включно – 10 років;

для інвалідів II та III груп:

до досягнення особою 23 років включно – 1 рік;

від 24 років до досягнення особою 26 років включно – 2 роки;

від 27 років до досягнення особою 28 років включно – 3 роки;

від 29 років до досягнення особою 31 року включно – 4 роки;

від 32 років до досягнення особою 33 років включно – 5 років;

від 34 років до досягнення особою 35 років включно – 6 років;

від 36 років до досягнення особою 37 років включно – 7 років;

від 38 років до досягнення особою 39 років включно – 8 років;

від 40 років до досягнення особою 42 років включно – 9 років;

від 43 років до досягнення особою 45 років включно – 10 років;

від 46 років до досягнення особою 48 років включно – 11 років;

від 49 років до досягнення особою 51 року включно – 12 років;

від 52 років до досягнення особою 55 років включно – 13 років;

від 56 років до досягнення особою 59 років включно – 14 років;

Особи, визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку, згідно зі ст. 26 Закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", який набрав чинності з 1 жовтня 2011 року, мають право на пенсію з інвалідності при наявності страхового стажу не менше 15 років.

— У період до 01 січня 2016 року особи, визнані інвалідами II групи, мають право на пенсію по інвалідності за наявності страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією, який передбачено для призначення пенсії інвалідам 1 групи — розповідає Людмила Случук. — До пенсії по інвалідності встановлюються надбавки (на догляд, на утриманців), підвищення, додаткові пенсії, пенсія за особливі заслуги перед Україною, якщо інвалід має на них право відповідно до чинного законодавства України. У випадку, коли щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат, встановленим законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, якої не вистачає до прожиткового мінімуму, визначеного такій категорії осіб.

Окрім того, якщо змінюється група інвалідності, то пенсія в новому розмірі виплачується з дня зміни групи інвалідності. Коли людині призначається інвалідність нижчої групи, то пенсія виплачується за попередньою групою до кінця місяця, в якому змінено групу інвалідності. Якщо ж людину під час огляду визнали здоровою, то у такому випадку пенсія буде виплачуватися до кінця місяця, до якого встановлено інвалідність.

У випадку, коли особа не прибула в органи медико-соціальної експертизи на повторний огляд у визначений для цього строк, виплата пенсії по інвалідності зупиняється з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому вона мала прибути на повторний огляд.

— Якщо строк повторного огляду медико-соціальної експертизи інвалідом пропущено з поважних причин або при визнанні його знову інвалідом виплата пенсії по інвалідності відновлюється з дня, з якого припинено виплату, до дня повторного огляду, але не більше як за три роки, якщо орган медико-соціальної експертизи визнає її за цей період інвалідом. При цьому якщо під час повторного огляду інваліда переведено на іншу групу інвалідності (вищу або нижчу), пенсія за зазначений період виплачується за попередньою групою інвалідності, — додала Людмила Случук.

До списку новин