загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У Львові вперше показали литовських князів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У львівському палаці Бандінеллі відкрилася виставка "Портрети великих князів і вельмож Литовських". На експозиції представлено 36 полотен 16-19 століття. Gazeta.ua

Найбільше є зображень литовського роду князів Радзивілів. Також частина виставки складається із портретів знаті Речі Посполитої. Імена художників, які малювали портрети литовських князів та вельмож, встановити не вдалося. Всі роботи до цього зберігалися у фондах Львівського історичного музею. Це перший їх показ широкому загалу в Україні.

"Більшість картин була відреставрована литовцями, - розповів старший науковий працівник музею Мар'ян Вахула. - Через це, перше їх представлення відбулося у Вільнюсі. В фонди музею картини потрапили в 40-х роках минулого століття. Коли на наші землі прийшли радянські війська, їх вилучили із приватних колекцій та музеїв. За Союзу їх не виставляли на показ. Вважали проявом буржуазної культури".

Реставраційні роботи проводили близько двох років. Литовські реставратори підібрали до полотен також і стилізовані рами. Після показу у Львові частину робіт перемістять знову до фондосховища, деякі картини увійдуть до експозицій.

"Давно не бачила таких шикарних портретів, - розповіла відвідувачка виставки Ірина Бручик. - Коли дивишся на деякі картини, таке враження, що з них на тебе споглядає жива людина. Аж мурашки по шкірі пробігають. На вихідних приїде подруга з Івано-Франківська. То вже точно знатиму, на що її зводити, щоб вразити".

Крім того, під час відкриття виставки відбулася презентація її каталогу. Він надрукований одразу трьома мовами — українською, литовською та англійською. Присвячений пам'яті героя України та колишньому директору картинної галереї Борису Возницькому.

Триватиме виставка до 31 грудня.

Павло ПАЛАМАРЧУК

До списку новин