загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Працівники пенсійних фондів повторювали правопис антропонімів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Центр історії та розвитку української мови Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара провів науково-практичний семінар «Українська мова в особових документах».

У роботі семінару взяли участь працівники пенсійних фондів м. Дніпропетровська та науковці факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства.

Потреба у проведенні таких заходів постала досить давно, адже працівники різних державних служб, які оформляють документи особового складу громадянам, дуже часто звертаються до провідних спеціалістів Центру з питаннями щодо надання консультацій стосовно роз’яснення і правильного оформлення власних назв, зокрема антропонімів – імен, по батькові, прізвищ. Центр історії та розвитку української мови Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара протягом майже семи років своєї діяльності проводить активну, планомірну й системну роботу, надаючи консультації такого типу установам, закладам, громадянам м. Дніпропетровська та Дніпропетровської області.

Зрозуміло, що виправити помилки в особових назвах або встановити їхню ідентичність кваліфіковано й професійно можуть тільки мовознавці. Проте будь-яка освічена людина здатна успішно впоратися з багатьма проблемами стосовно написання власних імен за допомогою науково-практичної літератури – «Українського правопису», підручників, довідників, словників, де й закріплені мовно-літературні норми графічної фіксації імен, по батькові, прізвищ.

Зробили свій внесок у справу антропонімного словникарства й науковці Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара. Україністи й русисти Т. Пристайко, І. Попова, І. Турута, М. Ковальчук уклали «Російсько-український словник прізвищ мешканців м. Дніпропетровська» (2008, 2009), який підготовлений для спеціалістів і громадян, що з різних причин змушені встановлювати відповідники між одними й тими самими прізвищами, орфографічно закріпленими двома мовами в особових документах людей. Цей словник має регіональний характер за реєстром прізвищ, але всеукраїнське призначення для користувачів, адже прізвища українців схожі.

Досвід науково-консультативної роботи Центру історії та розвитку української мови Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара із громадянами і державними установами регіону в галузі офіційного оформлення особових документів переконав лінгвістів у потребі створення «Словника назв по батькові»(автори: Н. Голікова, І. Попова, І. Турута), який був виданий у 2012 році.

Учасники науково-практичного семінару вирішили й надалі працювати разом, щоб удосконалити, покращити процес оформлення власних назв у документах особового складу. Зрозуміло, що кожен свідомий громадянин повинен також більше цікавитися своїм «вірним і невідступним товаришем» – прізвищем, як писав про нього Іван Франко.

До списку новин