загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Католицьке Різдво уже на порозі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Незабаром, 25 грудня, католики всього світу відзначатимуть своє найголовніше свято – Різдво Христове. До нього вони готуються заздалегідь, насамперед запасаючись подарунками для рідних, друзів, близьких людей. І хоча Різдво – християнське свято, проте католики та православні відзначають його дещо по-різному.

У 320 році нашої ери Папа Юліус Перший, єпископ Риму, оголосив 25 грудня офіційною датою святкування дня народження Ісуса Христа. На новому материку штат Алабама був першим у США, який офіційно визнав Різдво всенародним святом. Це сталося у 1836 році. На федеральному рівні Різдво у США оголосили вихідним 26 червня 1870 року, а в Оклахомі – аж у 1907 році.

Посту як такого у католиків немає, а так званий адвент – час очікування свята. Ревні віряни протягом місяця перед Різдвом намагаються більше часу присвячувати молитвам і відвідуванню церкви, спілкуванню з родиною. Деякі навіть обмежують себе у їжі – не вживають м’яса.

У всіх західних країнах для християн Різдво – родинне свято. Напередодні всі з’їжджаються в один будинок: батьки, діти, двоюрідні брати і сестри, тітки, дядьки, бабусі і дідусі. У Святвечір, після вечірньої меси, родина збирається за пісним столом, на якому повинно бути, як і у нас, не менше 12 страв. Одна з них схожа на наше коливо: зварені пшеничні або ячмінні зерна з медом. На Різдво зазвичай їдять ще й освячені хлібці – облатки, якими причащають у церкві. Та головна різдвяна страва – качка з яблуками та капустою або запечена індичка.

Головний герой Різдва – це, як правило, не новонароджений Спаситель, а Санта Клаус. Саме від Санти діти, розвісивши над каміном красиві «чобітки», чекають подарунків. До речі, не всі католицькі священики підтримують цей майже язичницький культ. Незадовго до Різдва на центральних вулицях міст споруджують відкриті ясла натуральної величини, ставлять фігурки Христа, Богородиці та Йосипа, годівниці для тварин та інше начиння, відтворивши таким чином вертеп. Католики на Різдво прикрашають і ялинки, і будинки традиційними вінками з омели.

В Іспанії цього дня церкву відвідують практично всі, але приходять туди ненадовго. Основний час епатажні жителі півдня проводять у компанії друзів і родичів, за святковим столом, в улюбленому ресторані.

Якщо у православній церкві є одне нічне Різдвяне богослужіння, у якому поєднані Велике повечіря, Ранкова та Літургія, то в католицькій церкві служать три різдвяні меси окремовночі, вранці та вдень. Це символізує народження Спасителя в лоні Отця, у череві Богородиці і в душі кожної людини.

Сперечатися стосовно дати народження Христа можна завжди, проте нікому не спаде на думку заперечувати чи зневажати це свято. Старі люди добре пам’ятають, як за Польщі православні святкували разом з католиками Різдво 25 грудня, а ті навпаки – 7 січня гостювали за одним столом.

Вітаємо католиків з наступаючим Різдвом!

Ольга ЖАРЧИНСЬКА

До списку новин