загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Україна у фокусі зарубіжних ЗМІ

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Минулого тижня провідні світові ЗМІ у публікаціях про Україну звернули увагу на призначення нового Кабінету Міністрів та скасування візиту Президента Віктора Януковича до Москви. Низку публікацій присвячено взаємовідносинам України та Росії в контексті "газового питання" та Митного союзу. Кілька матеріалів зарубіжні журналісти присвятили проблемі безпритульних в Україні у зв'язку з посиленням морозів.

Так, угорське інформагентство МТІ звертає увагу на те, що новопризначений український уряд значно змінився порівняно з попереднім складом. «У понеділок (24 грудня. - ред.) створено новий уряд України на чолі з Миколою Азаровим. Порівняно з попереднім складом нинішній уряд суттєво переформовано», - йдеться у публікації. Агентство зазначає, що скасовано, зокрема, Міністерство надзвичайних ситуацій. Натомість створено два нові міністерства: Міністерство доходів і зборів та Міністерство промислової політики. Що стосується нових облич в уряді, то МТІ виділяє призначення першим віце-прем'єром Сергія Арбузова, дотеперішнього голови Національного банку України, який досі вважався одним із імовірних претендентів на пост глави уряду.

Брюссельське видання EurActiv присвятило публікацію останнім подіям навколо відносин у трикутнику «ЄС-Україна-Росія». Автор матеріалу провів паралель між призначенням Єврокомісією дати саміту з Україною на 25 лютого 2013 року та скасуванням візиту В.Януковича до Москви, де планувалося підписати документи, які б наблизили Київ до Митного союзу. «Єврокомісія оголосила, що саміт ЄС-Україна повинен відбутися 25 лютого 2013 року, чим завершила рік невизначеності щодо часової перспективи наступної зустрічі лідерів», - зазначає видання. Водночас автор публікації акцентує увагу на тому факті, що визначення дати саміту стало можливою причиною скасування візиту Президента Януковича до Москви, який планувався на 18 грудня. EurActiv наводить думки експертів, які вважають, що наступний візит українського лідера до Росії буде вже після проведення зустрічі найвищого рівня 25 лютого 2013 року у Брюсселі.

В іншій публікації цього самого видання зазначається, що скасування візиту В.Януковича до Москви посилило занепокоєння ЄС щодо повторення газової кризи. «Український президент в останню хвилину (18 грудня. - ред.) скасував переговори про ціну на газ з російським лідером Володимиром Путіним, чим посилив занепокоєння відносно надійності забезпечення постачання газу в Європу напередодні саміту ЄС-Росія», - йдеться у публікації. Видання зауважує, що таке скасування візиту відновило у пам'яті попередні газові суперечки між двома країнами, що призвели до скорочення постачання російського газу до Європи через ГТС України у 2006 та 2009 роках. Водночас EurActiv підкреслює, що питання енергетики буде одним із головних на саміті ЄС-Росія (відбувся у Брюсселі 20-21 грудня. - ред.), і що ймовірність повторення так званої «новорічної газової війни» все ж не вбачається.

Швейцарська газета Neue Zurcher Zeitung припускає, що, можливо, на рішення В.Януковича відмінити візит до Москви вплинула телефонна розмова з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, проведена напередодні. Видання зазначає, що в Москві могли бути підписані документи про поступове зближення України з Митним союзом. Іншою причиною перенесення візиту, як пише автор статті, могли стати розбіжності між сторонами, які виникли в останній момент щодо змісту підготовлених для підписання документів. Як відомо, нагадує оглядач, Кремль наполягає на приєднанні Києва до Митного союзу, але Україна готова лише на «менш зобов'язуючу» формулу співпраці.

Російська газета «Комерсант» пише, що візит В.Януковича до Москви було скасовано і відкладено на невизначений термін, оскільки Росія хоче отримати юридичні гарантії вступу України до Митного союзу. За даними джерел «Комерсанта» у Москві та Києві, знайомих з підготовкою візиту, за підсумками переговорів планувалося укласти угоду, що передбачала зниження цін на російський газ для України в обмін на "інтеграційні кроки" з боку Києва. За словами співрозмовника газети в адміністрації президента РФ, до останнього моменту сторони були готові до підписання конкретних документів. "До вечора понеділка Київ переконував нас переглянути нині існуючий газовий контракт, не даючи при цьому жодних гарантій вступу до Митного союзу, - говорить джерело. - Ми ж визначили свою позицію: якщо не буде юридичних гарантій вступу, то не може йтися про перегляд газових угод зовсім". Як зазначає видання, Київ планував запропонувати Москві проміжний варіант, що передбачає вступ України не до Митного союзу, а до Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС). Але Кремль такий варіант не влаштував: там побоювалися, що отримавши знижку в ціні на газ, Україна може потім відмовитися від обіцянок приєднатися до МС, а згодом і вийти з ЄврАзЕС, як це зробив Узбекистан у 2008 році.

Агентство Reuters, коментуючи нещодавню прес-конференцію Президента Росії Володимира Путіна, звертає увагу на те, що він поставив під сумнів потребу в українській газотранспортній системі. «Він сказав, що не ставить під сумнів легітимність 10-річного газового контракту, підписаного з Україною у 2009 році. Однак Путін висловив занепокоєння з приводу газотранспортної мережі України, заявивши, що її існування і життєздатність у майбутньому під питанням», - зазначається у публікації. Автори нагадують, що В.Путін намагається зміцнити зв'язки з державами колишнього Радянського Союзу, розпад якого він називав «найбільшою геополітичною катастрофою століття». Росія тисне на Київ, бажаючи отримати контроль над українською газотранспортною мережею і приєднання України до Митного союзу в обмін на перспективи нижчої ціни на газ.

Китайське агентство "Сіньхуа" повідомляє про зустріч у Києві Голови Верховної Ради Володимира Рибака з послом Китаю в Україні Чжан Сіюнем. Сторони обговорили питання подальшої співпраці між Україною і КНР, зокрема її парламентську складову. Чжан Сіюнь відзначив необхідність якнайшвидшої реалізації економічних проектів відповідно до програм розвитку взаємовідносин між Китаєм і Україною, підкресливши, що значну роль у цьому повинні відігравати національні парламенти. В.Рибак, у свою чергу, заявив про активізацію двосторонніх відносин у всіх сферах і додав, що в Україні створено всі передумови для подальшого розвитку і наповнення практичним змістом українсько-китайського стратегічного партнерства, що є одним із пріоритетів зовнішньої політики України.

Німецьке агентство економічних новин dpa-AFX звертає увагу на продаж австрійською Erste Group своєї дочірньої філії в Україні власникам «Фідобанку». «Erste Group згортає свою діяльність в Україні. З моменту приходу на український ринок у січні 2007 року банк втратив там загалом 250 млн євро», - йдеться у публікації. Як нагадує інформагентство, інші іноземні банки теж залишили український ринок або скоротили там свою діяльність. Так, німецький Commerzbank продав «Банк Форум», а швецькі SEB та Swedbank закрили роздрібні операції.

Онлайн-видання International Business Times присвятило публікацію проблемі безхатченків в Україні у зв'язку із сильними морозами. У матеріалі, зокрема, зазначається, що причинами загибелі людей в Україні під час сильних холодів є не лише погодні умови, а й загальна економічна ситуація. «Від холодів в Україні загинули щонайменше 83 особи, але в цьому винні не лише суворі погодні умови. Більшість українців можуть впоратися з холодом, вкриваючись додатковою ковдрою або вмикаючи обігрівачі у своїх домівках, але для безпритульних зима - смертельний сезон. Безпритульність є масштабною проблемою в Україні. Лише в Києві, за словами представників місцевої влади, близько 15 тис. осіб живуть на вулицях», - йдеться у публікації.

Продовжують тему безпритульних і французькі ЗМІ. Так, видання 20 minutesпише, що упродовж місяця в Україні від переохолодження загинула 61 людина, більше 40 з них були знайдені просто неба, і, як виявилося, це були особи без постійного місця поживання. Видання зазначає, що причиною смерті українців стала низька температура, яка місцями вдень доходила мінус 23 градусів, а вночі - до мінус 30.

У свою чергу, AFP повідомляє, що українська влада намагається організувати допомогу безхатченкам. Зокрема, у багатьох населених пунктах розгорнуто пункти обігріву та надається гаряче харчування для людей, які з різних причин втратили оселі. Міністерство з надзвичайних ситуацій заявило, що відкрито понад 200 пунктів допомоги по всій країні.

Наталія Костіна, Ольга Танасійчук, Ігор Соловей, Роман Сущенко, Степан Ваш, Андрій Лавренюк, Ганна Снігур-Грабовська. ВАШИНГТОН-ПЕКІН-МОСКВА-ПАРИЖ-БУДАПЕШТ-БРЮССЕЛЬ-БЕРЛІН.

До списку новин