загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Скільки повинні доплачувати за особливі заслуги?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Нам часто пишуть читачі, які були відзначені за доблесну працю або бойові заслуги різними почесними званнями та нагородами. Більшість із таких відмінностей дають нагородженим право на пенсію за особливі заслуги (надбавку до пенсії за віком). Якщо людина має право одночасно на кілька надбавок, ці надбавки підсумовуються з таким розрахунком, щоб не перевищувати 40% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Наші читачі цікавляться: чому, маючи відразу декілька відмінностей (у сумі — навіть більше 40%), вони отримують тільки 25 відсотків надбавки?

Дійсно, відповідно до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» № 1767 від 1 червня 2000 року (зі змінами від 9.07.2011 р.), у випадку, якщо людина має право одночасно на кілька надбавок, вони встановлюються з тим розрахунком, щоб загальна сума не перевищувала максимальну виплату. Але вся справа в тому, що нагороди і звання «розбиті» на кілька груп. І кожна з них має свій «стеля» відсотка виплат. Максимальну надбавку в 40% передбачає найбільш «високооплачувана» категорія, до якої входять Герої України, Герої Радянського Союзу та Герої Соціалістичної Праці. Відповідно, у інших категорій максимальна виплата становить менший відсоток.

Розглянемо ситуацію з розміром доплати на прикладі наших читачів.

А. Гладушняк з Одеси має звання «заслужений», за яке передбачена 25-відсоткова надбавка від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Друга відмінність — орден «Знак Пошани» — дає пенсіонеру право на 20-відсоткову надбавку.

М. Вельчев з Одеської області має орден Трудового Червоного Прапора, за який встановлена ??доплата в розмірі 22% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Друга нагорода — теж орден «Знак Пошани» (дає право на 20-відсоткову надбавку). Крім того, пенсіонер був депутатом чотирьох скликань районних Рад, що знову-таки дає право на 20-відсоткову надбавку до пенсії.

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги», право на зазначену пенсію мають, зокрема:

(Пункт 6) — особи, зазначені почесним званням України, колишнього Союзу РСР та Української РСР «заслужений», нагороджені одним з орденів України або колишнього Союзу РСР;

(Пункт 7) — депутати чотирьох і більше скликань обласних, районних, районних у містах, міських Раді обласного значення в Україні та в колишній Українській РСР.

Стаття 5 вищеназваного Закону передбачає надбавку до пенсії особам, зазначеним у пунктах 6-7, від 20% до 25% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Враховуючи, що наші читачі мають кілька нагород, відносяться до однієї групи заслуг, їм була призначена максимальна надбавка в розмірі 25%.

До списку новин