загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Правова консультація

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Чи має право Пенсійний фонд стягувати пенсійні внески з підприємців, які є пенсіонерами-чорнобильцями( правова консультація)

 Прошу Вас допомогти мені у вирішенні такого питання: Я є пенсінером по віку і є чорнобильцем 4 категорії. пішла на пенсію в 50 років. Також я зареєстрована підприємцем і перебуваю на обліку в ПФ міста Ладижин. В грудні місяці мені пенсійний фонд повідомив, що я повинна сплатити пенсійні внески за 2011 та 2012 рік на тій підставі, що я не досягла пенсійного віку згідно нової пенсійної реформи. Але ж я маю пенсійне посвідчення, де написано. що я є пенсінером по віку, пенсію отримую вже більше двох років, як пенсінер по віку. Як таке може бути? Чи правильно вчиняє тут Пенсійний фонд? Вимагаючи від Вас сплатити страховий внесок за 2011 та 2012 роки ПФ посилається на норми:

- Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України»;

- Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;

- Закону України «Про загальнобов’язкове державне пенсійне страхування».

 Застосовуючи вказані норми Законів ПФ рахує, що ви не є звільненою від сплати єдиного соціального внеску на тій підставі, що ви не досягли пенсійного віку. З таким хибним трактуванням законів не можна погодитись з багатьох підстав.

Відповідно до ст.. 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії надаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" ( для мене – на 5 років).

Вказані зміни до Закону «Про статус…» внесені Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» (пенсійна реформа) а саме: жінкам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії надаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». При цьому відповідне зниження пенсійного віку, передбачене цією статтею, застосовується також до завершення періоду збільшення віку виходу на пенсію до 1 січня 2022 року.

 Відповідно до ст.. 55 Закону «Про статус..» призначення та виплата пенсій названим категоріям провадиться відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" і цього Закону.

 Згідно ст.. 9 Закону України «Про загальнобов’язкове державне пенсійне страхування» відповідно до цього Закону за рахунок коштів Пенсійного фонду в солідарній системі призначаються такі пенсійні виплати: 1) пенсія за віком; 2) пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства); 3) пенсія у зв'язку з втратою годувальника.

 Згідно із Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» «пенсіонер» - це особа, яка відповідно до цього Закону отримує пенсію, довічну пенсію, або члени її сім'ї, які отримують пенсію в разі смерті цієї особи, у випадках, передбачених цим Законом.

 Враховуючи вищезазначене, положення частини четвертої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» поширюється на осіб, яким призначено пенсію за віком згідно із Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

 Ви отримали право із зниженням пенсійного віку на 5 років, як особа, яка є потерпілою від наслідків Чорнобильської катастрофи, ще до впровадження пенсійної реформи та набуття чинності змін до пенсійного законодавства від 2011 року, а тому вам була призначена пенсія по віку у відповідності з вимогами вказаного Закону.

 Відповідно до частини четвертої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (в редакції Закону України від 07.07.2011 № 3609 - VI) фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

 Враховуючи, що ви є пенсіонером по віку і перебуваєте на спрощеній системі оподаткування, ви є звільненою від сплати єдиного внеску і можете сплачувати внески виключно на умовах добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, а тому можете відмовитись від сплати цих внесків.

Правових підстав для того, щоб виграти в суді цю справу у вас достатньо.

приватний незалежний юрист

Андрій Скакодуб

До списку новин