загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Світлана ГЛУЩЕНКО: “До 1 січня 2015 року жінки мають право вийти на пенсію не за шкалою, а у віці 55 років. Потрібно звільнитися з роботи й мати не менше, ніж 30 років страхового стажу”

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Уже декілька днів в Україні діють нові правила виходу на пенсію. Про зміни, що відбулися в законодавстві, розповіла гість програми “Столиця” начальник управління пенсійного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду України в місті Києві Світлана Глущенко.

 

Вік виходу на пенсію поступово збільшується

 

— Зі змінами в законодавстві у працівників пенсійного фонду побільшало роботи?

— Роботи в пенсійному фонді завжди було багато. Не скажу, що нині на прийом стало приходити більше людей, аби подати заяву на призначення чи на перерахунок пенсії. Оскільки вихід на заслужений відпочинок у нас прив’язаний до дати народження, і якщо особа не досягла пенсійного віку на 1 жовтня 2011 року, то звертатися до пенсійного органу немає потреби.

У нас значно збільшилася роз’яснювальна робота, надходить дуже багато дзвінків як до ГУ, так і до райуправлінь пенсійного фонду. Люди цікавляться, за яких обставин вони матимуть правильне призначення пенсій, умови такого призначення, чи здійснюють перерахунки.

— Які зміни сталися щодо віку виходу на пенсію жінок та чоловіків?

— З 1 жовтня вік виходу на пенсію для жінок визначається за шкалою відповідно до ст. 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, тобто після 1 жовтня мають право на пенсію жінки, яким є 55 з половиною років. Щороку до 1 січня 2022 року пенсійний вік поступово збільшуватиметься, тоді українки виходитимуть на пенсію у 60 років. Для чоловіків цей вік не збільшився. Якщо буде призначено пенсію відповідно до ЗУ “Про державну службу” (журналістам, працівникам Нацбанку, митної служби), то пенсійний вік зростатиме поступово з 1 січня 2013 року, тоді чоловіки матимуть право на пенсію в 60,5 року, і кожен рік по 6 місяців до 62 років цей вік збільшуватиметься.

— Якщо, наприклад, жінка народилася 15 квітня 1958 року, коли вона вийде на пенсію?

— Жінки, які народилися з 1 квітня 1958 року до 30 вересня 1958 року мають виходити на пенсію у 57 років.

У 55 років ще можна вийти на заслужений відпочинок

 

— Чи може жінка вийти на пенсію у 55 років? — Звичайно, в законі передбачено, що до 1 січня 2015 року жінки мають право на пенсію не за шкалою, як передбачено, а у 55 років. Для цього потрібно звільнитися з роботи й мати не менше, ніж 30 років страхового стажу.

— А якщо жінка хоче отримувати більшу пенсію, на сьогодні передбачено якісь компенсатори? Скільки вона має пропрацювати, і яким буде заохочення? — Якщо жінка, наприклад, вийде на заслужений відпочинок у 55 з половиною років, то розмір її пенсії уже за кожні наступні 6 місяців виходу на пенсію зростатиме на 2,5 відсотка основного розміру пенсії. Це стосується тільки пенсій, призначених відповідно до ЗУ “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Сплата до Пенсійного Фонду — запорука гідної пенсії

 

— Скільки на сьогодні є людей, які працюють, але від їхньої заробітної плати не здійснюють відрахувань?

— Пенсія суттєво залежить від нашого страхового стажу, а відповідно до нового закону, щоб отримати право на призначення пенсії, потрібно вже мати 30 років трудового стажу. До 1 жовтня 2011-го було достатньо лише 5 років, а тепер — 15 років, щоб прийти до пенсійного фонду і подати заявку. Якщо людина не матиме 15 років трудового стажу, то їй потрібно буде звертатися до органів соціального захисту щодо призначення державної соціальної допомоги. До того ж закон передбачає збільшення стажу для жінок (30 років), а для чоловіків (35 років), аби порахувати доплату за понаднормовий стаж. За стаж, більший за мінімальний, нараховується доплата.

Сказати, що жінкам чи чоловікам в Києві складно влаштуватися на роботу, не можна. У столиці налічується до 455 тисяч платників, тобто страхувальників, працюють кияни та гості міста, а внески до пенсійного фонду сплачують майже 250 тисяч.

У цих страхувальників — понад 1,6 мільйона працівників. Люди працюють, за них сплачують кошти, а та частина, що залишилася — 210 тисяч, не сплачує внесків. Скільки там працівників, нам не відомо, вони вважають, що зайняті у роботодавця, у їхній свідомості не закладено думати про майбутнє. Ці люди приходять до пенсійного фонду, а їм не можуть нарахувати пенсії, адже стаж від 1 січня 2004 року нараховується тільки за умови сплати внесків до пенсійного фонду (з 1 квітня ця сума становила 326,4 гривні). Й тоді починається, мовляв, ми працювали, а нам відмовили.

Люди мають розуміти, що вже час відійти від тіньової заробітної плати, в конвертах. В кожному районному управлінні є інформаційний кіоск, куди людина може звернутися з карткою застрахованої особи і подивитися, яку суму від зарплати з 1998 року (персоніфікація у нас реально працює з 1 липня 2000 року) було відраховано. Таку картку має видавати сам страхувальник. Роботодавець має подбати про особу, яка перебуває з його організацією у трудових відносинах. Щоб людина заповнила анкету для органів пенсійного фонду, на основі якої виготовляють свідоцтво застрахованої особи. За ним можна переглянути, яка заробітна плата відображена в рахунках. Це можна зробити й за паспортом.

— Декретна відпустка враховується до стажу?

— Звичайно, жінкам, які доглядають дитину до трьох років, цей період зараховується до страхового стажу.

— Як тепер враховується заробіток під час призначення пенсії?

— З 1 жовтня 2011 року змінився порядок визначення заробітної плати для призначення пенсії. Беруть розрахунок заробітку за період з 1 липня 2000 року до моменту звернення. Це дані саме із системи персоніфікованого обліку, коли роботодавець щомісячно сплачував внески до пенсійного фонду, але за бажанням особи до 1 січня 2016 року може враховуватися також заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців поспіль у період до 1 липня 2000 року. Ця заробітна плата має бути підтверджена документально. Трапляється, що людина одержувала пристойну заробітну плату саме до 1 липня 2000 року, і обмежити її у праві скористатися цим заробітком, звичайно, не можна. Це діє до 2016 року. Але з часу запровадження персоніфікованої системи пенсійні органи зі своєї бази самі долучають до матеріалів пенсійної справи ці дані.

Пенсія зросте до 8 тисяч гривень

 

— Чи відбуватимуться зміни щодо нарахування пенсій представникам бюджетної сфери?

— Для медиків, учителів та інших осіб, які мають право на призначення пенсії за вислугу років, умови призначення залишились такими, які були до 1 жовтня цього року. Якщо вони відпрацювали 20 років у певних закладах, мають 25 років спеціального стажу на посадах, передбачених постановою Кабінету Міністрів, то мають право вийти на пенсію, не досягнувши пенсійного віку, але звільнитися з посади, яка дає право на призначення пенсії.

— На кого поширюється норма призначення десяти одноразових пенсій за вислугу років?

— На тих, хто претендує на призначення пенсії за вислугу років, працює у державних і комунальних закладах. Для цього потрібно досягти встановленого пенсійного віку за шкалою відповідно до ст. 26 ЗУ “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, тобто особа самостійно відмовляється від призначення будь-якого виду пенсій.

— У тих людей, які отримували максимальну пенсію, вона залишиться і далі?

— Так, закон передбачає: якщо пенсію було призначено до 1 жовтня 2011 року, а як ви знаєте, з 8 жовтня 2009 року виплачуються ті пенсії, що вийшли за розрахунком, то вони ні чим не обмежуються й нараховуються в розмірах, встановлених до 1 жовтня.

Цих пенсій не перераховуватимуть, поки вони не становитимуть 10 розмірів прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян. З 1 жовтня 2011 року передбачено максимальну пенсія в 7,74 тисячі гривень. Коли підвищиться прожитковий мінімум, тоді й максимальний розмір пенсії з 1 грудня становитиме 8 тисяч гривень. Перерахунок робитимуть тільки тим громадянам, які не працюють.

До списку новин