загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сучасна гривня та елементи її захисту

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

ЦЕ ЦІКАВО

Перші руські монети  (златники і срібники)  були викарбувані наприкінці X – на початку XI ст., у часи правління князів Володимира18   Розділ 1. ІСТОРІЯ І ТЕОРІЯ ГРОШЕЙ Святославовича (978–1015),  Святополка Окаянного (1018),  Ярослава Мудрого (1019–1054 pp.).  За зразок для їхнього карбування було прийнято візантійські монети.

Мета випуску златників і срібників була суто пропагандистською і політичною,  насамперед –  проголосити на весь світ про суверенність Давньоруської держави. Ці монети були доволі поширені у грошовому обігу як на території Київської держави,  так і поза її межами,  а отже,  мету возвеличення князя та його держави,  можна вважати,  було досягнуто.

Історія грошей незалежної України починається 1991 року з відривних купонів. Після розпаду СРСР Україна залишилася з рублями – грошима вже неіснуючої держави,  емісія яких перейшла до Російської Федерації.   З вересня 1991  року Центральний банк РФ перестав постачати в Україну готівку і молода незалежна держава,  крім низки економічних проблем,  постала перед проблемою відсутності власної грошової одиниці. У січні 1992  року паралельно з рублем в обіг було випущено тимчасову (як планувалося, на 4–6  місяців)  грошову одиницю –  купоно-карбованець багаторазового використання, який витіснив рубль і перебував в обігу до вересня 1996 року, до введення гривні. 

Через гіперінфляцію – швидке знецінення грошей – коли ціни зростали за день по кілька разів,  виникла потреба в заміні тимчасової грошової одиниці на сталу.  Національний банк підготував і провів грошову реформу,  і 2  вересня 1996  року було введено в обіг гривні.  Відповідно до Указу Президента України  «Про грошову реформу»,  грошова реформа проводилася з 2 до 16 вересня 1996 року. Початком реформи стало впровадження в обіг гривні, яка обмінювалась у співвідношенні 1 гривня за 100 000 купоно-карбованців.

ЦЕ ЦІКАВО! 

Термін  «гривня»  був пов’язаний із нашийним обручем –  жіночою прикрасою  (гривна)  із дорогоцінного металу.  Пізніше він набуває нового значення –  еквіваленту певної кількості  (ваги)  срібла,  тобто з’являється срібна гривня.  Найпоширеніші гривні –  як платіжно- грошові одиниці –  були трьох типів:  київська,  чернігівська,  новгородська; іноді трапляються литовські й татарські гривні.

Введення гривні 2 вересня 1996 року

ЦЕ ЦІКАВО! 

У 1992 році перші зразки української гривні були виготовлені в Канаді компанією Canadian Bank Note Company (105 контейнерів номіналами до 20  гривень)  і британською компанією De La Rue plc,  яка розміщувалася на Мальті  (номіналами 50, 100  і 200  гривень)  за ескізами  В. Лопати за участі Б. Максимова. 

У 1994 році на банкнотній фабриці Національного банку України булла введена в дію перша лінія з виготовлення банкнот. Банкнотну фабрику відкрито 1994  року,  розташована вона в м.  Києві. Монетний двір був заснований 1998-го. Тоді ж Національний банк України отримав власну виробничу базу з виготовлення монет масового обігу,  пам’ятних і ювілейних монет, нагородної продукції.

Перші українські монети в 1992 році були виготовлені на Луганському заводі з виготовлення набоїв і на монетному дворі Італії. Були сумніви також щодо назви української монети:  пропонувалися назви  «сотий», «різана», «списівка», але 2 березня 1992 року Президія Верховної Ради затвердив назву «копійка».

Позитивні наслідки грошової реформи ще довгий час сприятимуть розвиткові економіки і ринковим перетворенням у господарському механізмі незалежної України.

?  Які форми грошей перебувають на сьогодні в обігу 

 

• банкноти номінальною вартістю 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500

гривень.

• розмінні монети номінальною вартістю 1, 2, 5, 10, 25 і 50 копійок.

• обігові монети номінальною вартістю 1 гривня.

Гривня має сім основних захисних елементів.

Водяний знак –  зображення світлими лініями тризуба, яке повторюється по всій площі банкноти і видиме за розглядування протии світла (1, 2, 5, 10, 20 гривень); зображення портрета на білому полі, що повторює портрет на лицьовому боці банкноти і видиме за розглядування проти світла (50, 100 гривень).

Захисна нитка –  вертикальна темна смужка шириною 0,8  мм у товщі паперу, видима проти світла, що має напис «Україна», який можна прочитати за допомогою збільшувального скла (50, 100 гривень).

Мікротекст – слова або цифри, що повторюються, які можна прочитати за допомогою збільшувального скла (1, 2, 5, 10, 50, 100 гривень).

Суміщений малюнок розташований в одному місці на лицьовому і зворотному боці банкноти,  усі елементи якого збігаються за розглядування проти світла (50, 100 гривень).

Рельєфні  елементи –  елементи зображення,  які виступають над поверхнею паперу і відчутні на дотик (2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 гривень).

Знак для сліпих –  рельєфний елемент,  розміщений у лівому нижньому куті банкноти,  який відчувається кінчиками пальців і визначає номінал банкноти (50, 100, 200, 500 гривень).

Кодовий малюнок – малюнок,  зображення на якому змінюється за розглядування під різними кутами до поверхні банкноти (2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 гривень).

Платіжність банкнот і монет – це їх здатність бути законним засобом платежу за товари та послуги. Тут ідеться про те, що до ваших рук можуть потрапити фальшиві банкноти.  Вартість перевірки банкнот на платіжність здійснюють банки і коштує практично в усіх однаково – 50 копійок за одну купюру. За значних сум перевірки на платіжність банки, як правило, надають знижки.  Якщо при обміні в банку стодоларової купюри вам повідомили,   що банкнота фальшива  (не платіжна),  а ви переконані у протилежному –  обов`язково направте свою банкноту через банк в НБУ для отримання письмового висновку про фальшивість  (для цього з банком складається окрема угода та акт приймання-передавання сумнівної банкноти).

ЦЕ ЦІКАВО! 

Основні правила користування грошима:

• згідно зі статтею 99 Конституції України, гривня виступає єдиним законним платіжним засобом в Україні,  який приймається всіма юридичними і фізичними особами без будь-яких обмежень на території країни;

• не розраховуйтеся за товари та послуги іноземними грошовими знаками (карається чинним законодавством України);

• гроші – не мета, а лише засіб досягнення мети; 

• перераховуйте гроші, не відходячи від каси (інструкція НБУ);

• не виконуйте ніяких операцій із грішми без отримання підтверджувального документа (чек, квитанція тощо);

• не зберігайте гроші вдома;

• користуйтеся банківськими платіжними картками;

• багатство визначається не тим,  скільки грошей ви заробляєте,  а тим, наскільки добре ви можете прожити на зароблені гроші;

• ведіть облік своїх грошей;

• не витрачайте грошей більше, ніж заробляєте;

• частину зароблених грошей відкладайте.

До списку новин