загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як розрахувати власну пенсію

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Минулого року було розпочато реформування пенсійної системи.

 

Завдання мінімум, яке ставилося перед нею у 2012-му, виконано – пенсійна система України, навіть у складних умовах економічної кризи, є стабільною. Більш того, у рамках проведення пенсійної реформи протягом 2012 року здійснено п’ять масових перерахунків у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму.

Основні принципи солідарної системи пенсійного забезпечення залишаються незмінними: розмір пенсії обчислюється залежно від заробітної плати та тривалості страхового стажу. 

Сьогодні розмір пенсії переглядається кожного разу у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму в бік збільшення (крім пенсіонерів, які працюють). Працюючим пенсіонерам перерахунок провадиться після звільнення з роботи.

Триває десятирічний етап збільшення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років. У цей період пенсія жінок збільшуватиметься на 2,5 % за кожні півроку більш пізнього виходу на пенсію. На кінець 2012 року вік виходу жінок на пенсію – 56 років і 6 місяців

До 1 січня 2015 року мають право дострокового виходу на пенсію за віком жінки, яким виповнилося 55 років, за наявності страхового стажу не менше 30 років та за умови звільнення з роботи, але розмір їхньої пенсії буде зменшуватись на 0,5 % за кожний місяць дострокового виходу на пенсію.

Якщо жінка, якій достроково призначено пенсію, працевлаштувалася, виплата дострокової пенсії на час роботи припиняється. Відсоток, на який було зменшено розмір пенсії, може бути переглянуто в разі, коли особа працювала після дострокового виходу на пенсію або якщо після досягнення пенсійного віку продовжує працювати й відмовилася від отримання пенсії. 

Право на пенсію за віком мають особи, страховий стаж яких складає не менше 15 років.

Для обчислення пенсії враховується заробітна плата за даними в системі персоніфікованого обліку за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року .

До 1 січня 2016 року також можна надати довідку про заробітну плату за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року (незалежно від перерв у роботі). Це здійснюється за бажанням пенсіонера за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або коли страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менше 60 місяців.

Приміром, страховий стаж особи, що звернулась за призначенням пенсії, складає 40 років 3 місяці, у період з вересня 1972 до грудня 2012 року. Для обчислення пенсії обов’язково враховується заробітна плата за період з 1 липня 2000 до грудня 2012 р., а також, на бажання, пенсіонер може надати довідку про заробітну плату за будь-які 60 місяців підряд з періоду з вересня 1972 до червня 2000 р., але тільки за умови, що дані про заробітну плату підтверджуються документами, що збереглись із того часу.

До списку новин