загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсіонери-мільйонери: кому переказує мільярди "Укртрансгаз"?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У кінці схеми виявився партнер Віктора Януковича-молодшого по спортивній команді

Кілька невеличких донецьких компаній стали власниками ласого бюджетного пирога. На їхню долю припала значна частина тендерів, які проводили під покровом НАК "Нафтогаз України", зокрема дочірньої компанії "Укртрансгаз". Як виявило розслідування журналіста "Тендер News" Дениса Бігуса, вся діяльність цих фірм зводиться до отримання та перенаправлення державних грошей на транзитні рахунки. Керують цими підприємствами звичайні охоронці. А зиск, зокрема, отримує приятель Віктора Януковича-молодшого.

На охороні

Від часу їхнього заснування фірми "Турболінкс", "Турботрейд" та "Промінвеставтоматика" отримали на тендерах майже 2,5 мільярда гривень. Отримали лише від "Укртрансгазу" та його дочірніх компаній. Більше того, у всіх випадках ці три компанії були єдиними учасниками тендерів, конкуруючи тільки між собою. Ані така дружність, ані однакові адреси, ані номери міських телефонів, ніби встановлених у сусідніх кабінетах, не збентежили чиновників. Та дуже збентежили журналістів. Тож знімальна група ТВі вирушила маршрутом державних мільярдів – до Донецька.

Виявилося, що місця реєстрації компаній із мільярдними оборотамицескладські приміщення та кімната над магазином.

На дверях офіса журналісти знайшли красномовний атрибут – позолоченого лева…

За дверима й не приховували, що підприємств, котрі постачають обладнання та послуги "Укртрансгазу", в них хоч греблю гати.

"Узагалі, Вадим Миколайович – я. Ви по якому підприємству взагалі хочете говорити?" – поцікавився на вході Вадим Плетень, засновник і директор ТОВ "Укртурборемонт". Це ще одна компанія, яка 2010 року відхопила в "Укртрансгазу" 50 мільйонів гривень, вигравши їх у вищезгаданого "Турботрейду".

Виявилося, що місця реєстрації компаній із мільярдними оборотамице складські приміщення та кімната над магазином

Фірми, які нібито змагаються між собою за величезні державні замовлення, як з’ясували журналісти ТВі, тісно пов’язані між собою. Засновники й директори всіх чотирьох компаній навіть внесли одне одного в друзі у соціальній мережі "Однокласники": Вадим Плетень – "Укртурборемонт", Олександр Пінчук – "Промінвеставтоматика", Андрій Ігнатов – "Турботрейд".

У цих друзів є ще одна спільна риса. Попри нібито маштабний бізнес, яким вони орудують, ці люди мають й інші професії. Наприклад, Вадим Плетень, за свідченням сусідів, працює охоронцем. Найімовірніше – в офісі, де його й зустріла знімальна група.

Охоронцем працює і засновник та директор фірми "Турболінкс" Віталій Дударець. Сам мільйонер-охоронець свою бізнес-діяльність коментувати не став. Він утік від журналістів у квартиру, почувши запитання:

– Віталію, розкажіть нам про вашу видатну компанію. Ви ж мільйонер.

– Я ні. Ніколи не був.

– Ну, ви засновник і директор компанії "Турболінкс".

– Все, вибачте.

Ще один отримувач мільярдних державних контрактів – колишній працівник горілчаної галузі, а нині пенсіонер Олександр Пінчук. Його родич із подивом дізнався, що тесть – мультимільйонер. "От скажи, хіба по мені видно, що мій тесть володіє компанією?" – розсміявся чоловік.

Куди йдуть мільйони?

ТВі звернувся в “Укртрансгаз”, який роздає на тендерах мільярди, із питанням, чи такі переможці не викликають у чиновників підозр. В “Укртрансгазі” заступилися за ці фірми:

"Згадані у Вашому запиті компанії "Турболінкс" и "Турботрейд" обидві є уповноваженими дистриб’юторами компанії General Electric в Україні, тому вони пройшли кваліфікаційний відбір. Ми не вбачаємо нічого надзвичайного в тому, що згадані у вашому запиті три компанії беруть участь у тендерах "Укртрансгазу" вже третій рік – це підприємства, які спеціалізуються, мають відповідні договори із заводами-виробниками", – йдеться у відповіді.

Ми віришили простежити, куди ж ці поважні фірми далі перераховують тендерні мільйони.

Нам вдалося дослідити історію платежів однієї з компаній – ТОВ “Турболінкс”. Протягом 2012 року "Турболінкс" отримав від "Укртрансгазу" 350 мільйонів гривень. Окрім державної газової компанії, у цієї фірми більше ніхто нічого не купував. Жодній іншій компаній "Турболінкс" не продав нічого ані на копійку.

Майже всі 350 мільйонів було перераховано "транзитним компаніям"-"прокладкам", зареєстрованим протягом 2012 року

Та значно цікавішими виявилися подальші перерахування держкоштів. Гроші не потрапили до General Electric, як того можна було б очікувати від офіційного дистриб’ютора. 349,5 мільйона із 350 мільйонів було перераховано "транзитним компаніям"-"прокладкам", зареєстрованим протягом 2012 року.

Коли ми придивилися до однієї з них, "Трейд Груп Стиль", то виявилось, що їй же скидають кошти й інші переможці торгів "Укртрансгазу"! "Турботрейд" у 2012 році надіслав сюди 250 мільйонів гривень, "Промінвеставтоматика" – 65 мільйонів.

Протягом року "прокладка" накопичувала кошти, щоб у грудні перерахувати їх далі, на такі самі "транзитні" фірми.

Понад півмільярда державних гривень просто розчинилися серед фірм-одноденок, зареєстрованих за кілька місяців до переводу коштів.

Однак реєстраційні дані "Трейд Групп Стиль" дозволили визначити причетного до оборудки.

Головне – знати, до кого в машину сісти

Номер телефона, який організатор схеми залишив при реєстрації фірми, належить донецькому відділенню "Південкомбанку".

Замкерівника відділення підтвердила, що "прокладка" їхня:

– "Трейд Груп Стиль" і "Трейд Стайл" у вашому відділенні обслуговуються?

– "Трейд Груп Стиль" – так.

– Чому взагалі реєстраційні дані транзитної компанії ведуть у відділення "Південкомбанку"?

– А куди вони мають вести?..

"Південкомбанк" – фінансовий сегмент промислової групи "Метал Юніон" донецького бізнесмена Руслана Циплакова.

Компанії "Турболінкс", "Укртурборемонт", "Турботрейд" та "Промінвестенерго" почали вигравати тендери "Укртрансгазу" одразу після того, як Віктор Федорович Янукович став президентом. А Віктор Вікторович Янукович – молодшим сином президента. А власник "Метал Юніон" Руслан Циплаков – другом сина президента та його партнером по спортивній команді. Великі шанувальники автоспорту Циплаков та Янукович вдвох очолюють Fеrrari Team Ukraine.

До списку новин