загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як слід накопичувати, щоб мати вдосталь коштів на пенсії

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Пенсію можна вважати щасливою, якщо ви на неї вийшли з обсягом заощаджень, який дорівнює восьми вашим річним зарплатам. До такого висновку прийшли аналітики американської інвестиційної компанії Fidelity Investments, чиї розрахунки наводить Time. 

Однак, мати на старість такий капітал непросто: слід дотримуватися режиму накопичень протягом усього свого життя. Починати заощаджувати потрібно ще в 25 років, а до 35 років мати капітал у розмірі одного річного доходу, до 45 років - у розмірі трьох річних зарплат і т.д. 

Майбутній американський пенсіонер дотримується американського пенсійного плану «401 (k)». Накопичувати треба безперервно, починаючи відкладати 6% від зарплати і довівши цю частку до 12%.

Є ще кілька умов для гарного фінансового становища пенсіонера. У тому, щоб ви отримали забезпечену гідну старість, повинен взяти участь і ваш роботодавець. Він має спільно з працівником фінансувати накопичення надбавкою у розмірі 50 центів на кожен відкладений американським працівником долар. А зарплата повинна зростати  темпами, що випереджають інфляцію (вище річного приросту цін на 1,5 процентних пункти).

Автори розрахунків, звісно, вказують, що можуть існувати варіації при плануванні майбутньої пенсії. Це всього лише модель, дотримання якої дозволяє мати відповідний результат. Не всі американці здатні жити за такою схемою. По-перше, працювати все життя без зупинок може не кожен. І по-друге, більшість американців всерйоз замислюється про пенсію все-таки не в 25, а в 40-50 років.

Якщо схема непридатна на 100% в американських умовах, то наскільки доречно говорити про те, що вона буде працювати у нас?

Виявляється, доречно. «Зрозуміло, що не всі інструменти у нас достатньо розвинені, зокрема, пенсійні програми для працівників, - зазначає експерт Ганна Ведерникова (Росія). - У нас вища інфляція, але й доходи, отримані від інвестицій на ринку, можуть бути вищими».

Також від американців нас відрізняє складність у прогнозуванні державної частини пенсії. Приватні накопичення, якщо не брати в розрахунок можливі кризи, так-сяк планувати можна. В США пенсійний план« 401» був ухвалений у 1974 році і відтоді не змінювався. А наша пенсійна реформа пережила стільки змін, що навряд чи здатна викликати велику довіру у громадян.

Втім, важлива сама система підрахунку, а не його деталі, які дійсно можна варіювати залежно від країни проживання. Запропонована аналітиками схема стимулює робити добровільні накопичення і показує, скільки повинно бути грошей, щоб не виникло дефіциту особистого пенсійного фонду. Також вона допомагає зрозуміти, що про пенсію слід замислитися задовго до її настання. 

До списку новин