загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Ангел-охоронець одиноких старих в Україні

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Німецьке видання розповідає про те, як живеться самотнім, немічним українським пенсіонерам у Львові

Життя більшості пенсіонерів в Україні жалюгідне і найближчими роками кращим не стане. Літні люди часто самотньо помирають у своїх домівках без належної лікарської допомоги чи навіть медикаментів. Німецький журнал Spiegel на своєму сайті публікує репортаж зі Львова, де медсестра "Червоного хреста" Ольга Роман допомагає пенсіонерам вижити.

Старість і бідність - така формула страждання вУкраїні. 80% пенсіонерів отримують лише жалюгідну мінімальну пенсію. Взимку, коли крижаний вітер задуває в вікна, їх становище стає особливо важким. Для багатьох з них медсестра з "Червоного хреста" стає єдиним контактом із зовнішнім світом.

Вулиця перетворилася на суцільну ковзанку. Кілька днів тому трохи підтануло, але потім знову вдарив мороз і тепер ... Хаос. Ольга Роман йде по льоду так, наче на її старих чоботях є шипи. Вона зробила свої чоботи непромокальними за допомогою великої кількості взуттєвого крему. Але шкіра все одно поступово тріскається.

Вулицею ледве пересуваються автомобілі, по тротуару, сміючись, ковзають підлітки. Цей тротуар, як і багато інших в місті, упродовж усієї зими ніхто не чистить. Навіть дерева сьогодні покриті кригою.

Але 71-річна жінка впевнено йде вперед, не хитаючись. У правій руці у неї велика сумка, яка майже торкається льоду: "Тут все, що треба моїм пацієнтам. Шприци і, звичайно, прилад для вимірювання тиску". Іноді вона сама купує ще що-небудь для своїх "стариків".

Ольга Роман сама вже літня жінка. Їй 71 рік, і, ймовірно, вона є найстарішою медсестрою в Європі, що виконує цю важку роботу. 51 рік вона працює в "Червоному Хресті". За це в минулому році вона отримала медаль та посвідчення. Тепер вони висять у неї в кімнаті.

Невелика подорож у часі

"Я дуже пишаюся нагородами, як і моєю професією", - говорить літня жінка в товстому зимовому пальті, торкаючись рукою до емблеми "Червоного хреста". Якщо хтось захоче супроводжувати Ольгу Роман під час її щоденних обходів, то йому доведеться ходити по місту три-чотири години, їздити на пом'ятих автобусах, які гуркотіли по Лембергу ще тоді, коли в місті майоріли прапори із серпом і молотом. І ця людина зможе в такому випадку вчинити з нею невелику подорож у часі. Познайомитися з людьми, які змушені були багато пережити у своєму житті і тепер, в літньому віці, вони часто животіють в глибокій бідності.

Наприклад, Парасковія Прохорова. Шостий поверх в сірому житловому будинку казарменого типу - такі стоять тут один за іншим. Кожне відвідування цієї 85-річної жінки змушує Ольгу Роман важко дихати, коли вона, сходинка за сходинкою, насилу піднімається вгору по темних сходах.

Пенсіонерка Парасковія народилася в Сталінграді. Коли війна, як ураган, налетіла на її рідне місто, перетворюючи в руїни квартал за кварталом, її родині вдалося покинути район бойових дій разом з іншими біженцями. Останнім пунктом їхніх поневірянь виявився Лемберг, який якраз в той час дістався Радянському Союзу. 40 років вона пропрацювала бухгалтером на одному з комбінатів. Своєї любові вона так і не знайшла. "Це була моя доля. Після війни залишилося дуже мало чоловіків ", - сумно каже літня пані. Тепер вона живе одна.

Парасковія Прохорова

День за днем вона проводить на старому дивані в своїй скромній квартирі на околиці міста. Над диваном висить типовий настінний килим з крихітним зображенням Христа і розп'яття. На кухні горять дві конфорки, щоб було трохи тепліше на 25 квадратних метрах житлової площі. Через вікна задуває холодний вітер. При погляді на подвір'я на душі не стає тепліше. Там панує постсоціалістична зимова печаль запущених житлових кварталів.

Все тут має мало спільного з красою історичного центру міста, який до Чемпіонату Європи з футболу був особливо ґрунтовно почищений. Парасковія Прохорова вже давно там не була. Вона нудьгує за красивим старим містом, за його чудовим будівлям.

Багато українських пенсіонери живуть в глибокій бідності

Але артрит робить неможливими будь прогулянки. Іноді ця літня пані почуває себе у своїх власних чотирьох стінах як ув’язнена. Час від часу до неї заглядають родичі. Або хто-небудь із співробітників соціальної служби робить для неї покупки. А ще приходить медсестра з "Червоного Хреста" Ольга Роман. "Добре, що вона в мене є. Вона намазує мені маззю спину і ноги, робимо мені уколи, але найголовніше – вона ніколи не поспішає. Ви знаєте, вона просто мене розуміє", - захоплено говорить 85-річна жінка.

Одна з бабусь Ольги Роман.

Її пенсія становить €128 на місяць. "Я не скаржуся, інші отримують ще менше. Якби тільки продукти харчування постійно не дорожчали", - розповідає вона. І якщо б її так не мучив артрит. На життя цієї пенсіонерці якраз вистачає.

"Інші пенсіонери отримують в місяць значно менше. На щастя, завдяки німецьким пожертвам у нас у Львові створено спеціальний фонд медикаментів. В особливо складних випадках ми можемо надати допомогу. Часто літні люди самі змушені оплачувати ліки", - каже медсестра. Цей фонд був створений читачами порталу Spiegel Online в 2001 році за рахунок пожертвувань. Знаходяться в складному становищі літні люди отримують безкоштовно медикаменти з цього фонду.

БІльшість пенсіонерів отримують жалюгідну пенсію.

Близько 80% пенсіонерів на Україні отримували в 2012 році жалюгідну мінімальну пенсію в розмірі €81. Той, хто в літньому віці не може розраховувати на підтримку своїх близьких, змушений жити в найглибшій бідності. Самотніх, але ще міцних пенсіонерів, які живуть в в Лемберзі "Червоний Хрест" постійно запрошує на зустрічі літніх людей в Медико-соціальні центри (МСЦ) і пригощає їх тістечками та кавою. Багато хто з клієнтів МСЦ є колишніми в'язнями концентраційних таборів. Багато з них були там стерилізовані, і тому у них немає ні дітей, ні онуків. МСЦ можуть запропонувати лише незначну допомогу, проте і вона багато значить для пенсіонерів. Цю допомогу надає баденське відділення "Німецького Червоного Хреста".

Багато хто з клієнтів МСЦ є колишніми в'язнями концентраційних таборів

Бідність в старості медсестра Роман вважає ганьбою. "Після всього того, що пережили ці люди - війна, диктатура, зміна системи тепер вони змушені рахувати кожну копійку. І все одно грошей часто не вистачає. Потрібно з повагою ставитися до людей похилого віку", - емоційно каже медсестра з "Червоного хреста".

Добрі зимові чоботи? Це розкіш

При цьому їй самій живеться не краще. Як медсестра вона заробляє в місяць €112. І ще вона отримує пенсію, яка набагато менша, ніж у пані Параски. З цими грошима вона абияк перебивається. Її чоловік також отримує маленьку пенсію. "Коли я перестану працювати, доведеться ще більше економити", - каже медсестра з "Червоного Хреста". Пара хороших зимових чобіт вже зараз є для неї розкішшю: "Я просто не можу собі це дозволити".

Звичайно, якщо б вона не потребувала грошей, то не проходила щодня свій багатокілометровий шлях. "Ну так, зовсім йти на спокій я не хочу. Робота медсестрою дозволяє залишатися молодою", - сміється вона. Але якраз взимку, коли холод пробирає до кісток, вона воліла б залишатися вдома разом з чоловіком, зручно розташувавшись на дивані й попиваючи гарячу каву.

"Проблема в тому, що багато молодих жінок більше не хочуть працювати медсестрами "Червоного хреста". Вони воліють влаштуватися в яку-небудь приватну клініку або, якщо пощастить, отримати роботу в Німеччині", - пояснює 71-річна жінка, знову вирушаючи в дорогу, жваво пересуваючись по снігу і льоду. 50 років тому, коли вона починала працювати медсестрою, "це була шанована професія, ніхто тоді не питав про гроші". Але вона знає: якщо сьогодні жінка працює медсестрою, то її чоловік змушений заробляти набагато більше. В іншому випадку вони просто не зможуть гідно прогодувати сім'ю. Тим не менше її внучка також хоче стати медсестрою. "Вона навчається зараз у сьомому класі. І нещодавно сказала, що хотіла б займатися тим же, чим і я", - гордо повідомляє літня жінка.

Для літніх людей Ольги Роман часто є єдиним контактом із зовнішнім світом

Через деякий час вона вже відкриває двері квартири чергової своєї бабусі. Стара пані вже майже не може вставати. Але вона обіймає медсестру. Виходить навіть боязка кішка для того, щоб отримати свою частку ласки. Пані Віра Черкасова розповідає про давно минулі дні. Про відпочинок на морі, який вона раніше могла собі дозволити. Але спогади про пляжі швидко щезають в її убогій кімнаті. Ця стара пані потребує більше допомоги, ніж їй може надати Ольга Роман. Їй потрібен окремий догляд, і у неї вже давно немає сил на те, щоб утримувати квартиру в порядку. Це бачать і одночасно відчувають відвідувачі.

"Вона просто ангел-охоронець"

У Віри Черкасової сльози навертаються на очах, коли медсестра прощається з нею. "Вона для мене як сестра", - каже 74-річна жінка про 71-річної. На обличчі Ольги Роман з’являється посмішка.

Володимир Колодій разом із дружиною та медсестрою Ольгою Роман

В іншому місці після 20-хвилинного пішого шляху чуємо ще одну похвалу. Там медсестра "Червоного хреста" обслуговує сімейну пару.

Особливо чоловік після інсульту потребує допомоги. Але спочатку він хоче сказати журналістам, що він думає про свою медсестру Ольгу Роман: "Ви знаєте, вона просто ангел-охоронець. Так, справжній ангел", - говорить Володимир Колодій. Колишній інженер не жартує. А на вулиці медсестру знову чекає лід і сніг, що вже стає проблемою для супроводжуючих її журналістів. Кінцева зупинка – п'ята точка.

Кілька добрих слів, іноді такі ж важливі для здоров'я, як і шприц

Медсестра Ольга Роман підходить швидким кроком. У неї заклопотане обличчя. "Вам потрібна допомога?" - Запитує 71-річна жінка і тут же допомагає піднятися.

Фото: spiegel.de

Оригінал: spiegel.de

Переклад: inoСМИ.ru

До списку новин