загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Бенедикт XVI: від примирення різних конфесій, скандалів і сонячної електростанції у Ватикані до добровільної відставки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Правління Бенедикта XVI розпочалося 8 років тому. 19 квітня 2005 року він став найстаршим за віком Папою Римським від часу правління Климента XII, якого обрали 1730 року. Правління Бенедикта XVI запам’ятається переважно консервативними поглядами понтифіка, бажанням примирити різні церкви та численними скандалами .

Безперечною заслугою Бенедикта XVI вважається відновленні діалогу з Константинопольським патріархатом. 2006 року Патріарх Константинопольський Варфоломій I і Папа Римський Бенедикт XVI підписали спільну декларацію, у якій підтвердили свій намір до досягнення повної єдності. У документі віталось поновлення після тривалої перерви роботи змішаної Комісії з богословського діалогу між Православною й Католицькою Церквами, а також схвалюється процес європейської інтеграції.

У січні 2006 року була опублікована перша енцикліка Бенедикта XVI «Deus Caritas Est»  – «Бог є любов». У ній понтифік розмірковує над розбіжностями між еротичним потягом і безкорисливою любов’ю. Після цього Папа опублікував низку теологічних книг, більшість з яких були перекладені багатьма мовами світу й стали бестселерами.

Три книги вийшли також українською мовою, зокрема «Цінності в часи перемін. Долання майбутніх викликів», «Сіль землі: Християнство й Католицька Церква в XXI столітті, «Вступ до християнства» тощо.

У березні 2006 року  Бенедикт XVI завдяки телемосту провів спільну молитву з католиками із десяти європейських і африканських міст. 

У 2008 році Папа Бенедикт XVI відвідав Білий дім: він прийшов сюди першим за останні три десятиліття.

Відзначився Бенедикт XVI і будівництвом найбільшої в Європі сонячної електростанції. У вересні 2008 року Ватикан почав встановлювати 2700 сонячних панелей на даху палацу Павла VI. У 2010 році ватиканська газета оголосила Апостольську столицю «зеленою державою», яка виробляє 200 вт сонячної енергії на одного жителя.

2008 року Папа Римський запам’ятався гарячими обговореннями теми евтаназії. Після багатьох неоднозначних заяв він визнав евтаназію прикладом культури смерті і говорив про те, що церква повинна допомогти людям, які несуть в собі внутрішні рани.

Папа є не лише видимим главою Католицької Церкви, але і главою найменшої на світі держави – Ватикану. За час свого правління Бенедикт XVI провів 314  зустрічей для 251 політиків із 111 країн світу і кільканадцяти міжнародних організацій, регіональної і провінційної влади.

Зокрема у червні 2009 року Папа Бенедикт XVI прийняв на аудієнції президента України Віктора Ющенка. Серед іншого на переговорах порушили тему європейської інтеграції України.

Відразу по тому, у жовтні 2009 року, папа Римський Бенедикт ХVІ зустрівся з тодішнім прем’єром Юлією Тимошенко. Під час зустрічі Папа Римський благословив Україну та український народ, а також особисто Тимошенко. Також він подарував Тимошенко ювілейну ручку, виготовлену до 500-ліття Собору Святого Петра у Римі.

Весною 2010 року Папа записав свій дебютний альбом на студії, де колись творили "The Beatles". Саме за його ініціативою церква пробачила "ліверпульській четвірці" їхні колишні гріхи, зокрема їхні блюзнірські висловлювання, вживання наркотиків та навіть "сатанинські послання" у текстах пісень.

2011 року Папа Римський приділив особливу увагу ситуації в країнах Північної Африки і Близького Сходу, закликавши замінити зброю на діалог.

24 серпня 2011 року Папа Римський привітав українців з 20 річницею Незалежності українською мовою.

27 жовтня 2011 року в Асижі відбулась знакова подія, ініційована Папою, – День Роздумів, Діалогу і Молитви за Мир і Справедливість на Світі під гаслом «Паломники Правди, Паломники Миру».

Під час візиту до Куби, який він здійснив у березні 2012 року, Папа Римський Бенедикт XVІ зустрівся з екс-президентом Фіделем Кастро для переговорів про  відносини католицької церкви та комуністичного режиму на острові.

До речі, за час понтифікату Апостольська Столиця вста­новила дипломатичні відносини з п’ятьма країнами світу, і на сьогодні їхня кількість становить 179.

Після візиту Папи Римського в березні 2012 року уряд в Гавані знову оголосив Страсну п'ятницю вихідним днем​​.

Бенедикт XVI шукав поліпшення стосунків римо-католицької та англіканської церков. У вересні 2012 року він прибув до Лондона, де зустрівся з королевою Єлизаветою Другою. За увесь час Папа мав 24 закордонні подорожі і відвідав 24 держави.

У Щорічнику за 2012 років наводилися дані, що за останні два роки число католиків у світі збільшилася на 15 млн віруючих і складає зараз 1 млрд 196 млн чоловік.

У березні 2012 року вийшов збірник анекдотів про Папу Бенедикта XVI, у книгу потрапили також жарти й веселі розповіді про главу римо-католицької церкви. Укладачем збірника став Бернхард Мюллер-Хюльзебуш.

У грудні 2012 року Папа Римський Бенедикт XVI залишив своє перше повідомлення у власному мікроблозі у Twitter. На даний момент на англомовну версію мікроблогу підписалося вже  1 583 670 осіб.

Святіший Отець також оголосив кілька цікавих душпастирських ініціатив: Рік Св. Павла, Рік Священства і Рік Віри, який триває зараз.

Проте понтифікат Бенедикта XVI запам’ятався і низкою скандалів.

Зокрема у вересні 2006 року Бенедикт XVI виступив в університеті Регенсбурга в Німеччині з лекцією про роль розуму в християнстві та ісламі, а також про концепцію священної війни. Він процитував слова візантійського імператора XIV століття Мануїла II про те, що Мухаммед приніс світу лише "щось зле і нелюдяне". Виступ Папи викликав бурхливу реакцію у мусульманському світі. Після цього інциденту Ватикану довелося вибачатися і говорити, що понтифіка неправильно зрозуміли.

У січні 2009 року Бенедикт XVI зняв відлучення від церкви з чотирьох єпископів традиціоналістського священичих братства святого Пія Х, один з яких публічно заперечував Голокост. Вже у 2012 році Святому Престолу довелося підтвердити свою прихильність діалогу з іудеями після того, як лідер священичих братства св. Пія Х єпископ Бернар Феллє назвав їх "ворогами Церкви".

2009 рік позначився новим скандалом з контрацепцією. Зокрема під час візиту до Камеруну Папа сказав, що презервативи не обмежують, а стимулюють поширення СНІДу. У результаті його осудили навіть кілька держав Євросоюзу.

Також у листопаді 2010 року Бенедикт XVI заявив, що Церква вважає використання презервативів аморальним, хоча його використання для зменшення ймовірності зараження при випадковму статевому зв'язку, що також розглядається як аморальна поведінка, може бути виправдано.

Ще один скандал розгорівся у березні 2010 року. Тоді світові ЗМІ почали публікувати матеріали про те, що Ватикан був причетний до приховування злочинів священиків-педофілів у Баварії та США. У 2009 році були викриті випадки педофілії серед ірландських священиків. На такі публікації Папа відгукнувся звинуваченнями священиків у нанесенні "величезної шкоди жертвам", а також "Церкві та суспільному сприйняттю священства та релігійного життя".

У травні 2012 року Ватикан опинився в центрі скандалу, коли було виявлено витік сотень документів, що демонструють факти корупції та боротьбу за владу на вищому рівні Католицької церкви. Серед оприлюднених документів були також і особисті листи Папи Римського.

 У жовтні колишнього камердинера Папи Римського Паоло Габріеле визнали винним у крадіжці секретних документів Понтифіка. Він отримав покарання у вигляді позбавлення волі на півтора роки.

Неоднозначно світ зустрів і останню книгу "Дитинство Христа", яка була презентована у жовті 2012 року. У ній Бенедикт XVI розвіює усталені уявлення про обставини народження Ісуса Христа; "У яслах, де народився Немовля Христос, не було ані вола, ані осла, а пастушки не вітали його появу на світ піснями. Неясно навіть, де саме народився Христос, - в печері у Віфлеємі чи все-таки в Назареті".

Безперечно, Папа Римський Бенедикт XVI запам’ятається бажанням піти «на пенсію», адже до нього такого не робили майже 600 років. Востаннє добровільно пішов із посади Григорій XII – на початку XV століття.

Нагадаємо, понтифік припинить виконувати обов'язки в останній день лютого рівно о 20:00 – і переїде з Ватикану в заміську резиденцію.

До списку новин