загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Робот протягне людству руку

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

ШТУЧНА КИСТЬ. Механічна кисть, що у точності відтворює рухи людської кистіось мета наукового проекту Євросоюзу у співробітництві з паризьким Університетом Пєра і Марії Кюрі. Науковці з шести європейських країн докладають зусиль, аби вже скоро їхній винахід застосовували у роботі та побуті.

«Створити штучну кисть – це напрочуд складне завдання. Потрібно передбачити усі її можливі рухи, а у людської руки вони непрості», – каже член команди науковців Веронік.

Зазвичай для того, щоб схопити предмет, людина розташовує пальці у залежності від його форми. Передбачити низку позицій пальців штучної кисті – довга та складна робота. Насамперед науковці вивчають особливості функціонування людської кінцівки, а потім програмують робота на відтворення відповідних рухів.

«Штучна кисть має бути оснащена різноманітними сенсорами, які збиратимуть якомога більше інформації про об‘єкт, до якого наближається робот. Усе це для того, аби рух схоплювання, який штучна рука виконає за мить, був досконалим, так само, як і подальші маніпуляції. Ми працюємо над цим щоденно», – каже Веронік.

Завдяки вмонтованим в робота камерам, він вивчає об‘єкти навколо себе та може пристосувати свої рухи відповідно до їхніх форм та міцності матеріалу.

«Робот використовує кольорові камери, завдяки яким збирає дані про глибину об‘єкта, а також про можливі перешкоди довкола. Це дозволяє йому схопити об‘єкт та уникнути небажаних зіткнень. Завдяки сенсорам на пальцях робот може проаналізувати, чи обрана позиція пальців відповідає об‘єктові», – пояснює інженер проекту.

Наступна сходинка до удосконалення роботи механічної руки – робота з об‘єктом. Цю бляшанку робот підняв двома пальцями, а щоб налити напій у склянку – змінив положення. Тепер штучна кисть тримає бляшанку трьома пальцями.

Рука-робот також здатна регулювати тиск, який вона чинить на об‘єкт. Ця функція вкрай важлива у роботі з крихкими предметами.

«Завдяки свободі рухів та низці положень, ця рука-робот здатна виконувати найскладніші завдання з досконалою точністю. З-поміж об’єктів, з якими може працювати цей мехінізм, є навіть лампочка», – каже член команди науковців Матьє.

Науковці переконані, що рука-робот може стати повноцінним помічником у низці побутових ситуацій, а також незамінним пристроєм у роботі у небезпечних середовищах.

«Якщо нам вдасться наділити механічну кисть людською точністю рухів, можна легко припустити, що вже у недалекому майбутньому роботи виконуватимуть роботу у небезпечних середовищах, наприклад, на атомних станціях або у космосі. Також робот зможе стати частиною побуту людей похилого віку або хворих, допомагаючи їм у щоденних справах», – вважає Веронік.

Тим часом науковці роблять усе можливе, аби функціональність кисті-робота максимально наблизилась до здатностей людської кінцівки.

До списку новин