загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Третій рік «покращення» розпочався зі зниження реальної зарплати українців

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Гасло Партії регіонів про «поліпшення життя вже сьогодні» запам‘ятався українцям.

Згідно з офіційними статистичними даними, середня зарплата в Україні за перший місяць 2013 склала 3 тисячі гривень. Це на 10% більше, ніж те, з чим пересічні українці починали 2012 рік, але більш ніж на 10% менше, ніж те, з чим вони його закінчили.

Як повідомила Державна служба статистики, у січні 2013 року середня зарплата в українській промисловості склала 3539 гривень, у сільському господарстві — 1953 гривні, а в цілому по економіці — 3000 гривень. При цьому жителі чотирьох областей — Донецької, Київської, Луганської та Дніпропетровської, і столиці отримували більш високі зарплати, ніж в середньому по країні.

Згідно з офіційною статистикою, індекс реальної зарплати в січні 2013 року порівняно з січнем 2012 року складе 110%. Це означає, що за рік реальна зарплата зросла на 10%. Саме на ці дані посилаються президент і уряд, коли перераховують позитивні зрушення в житті українців.

Однак, за даними тієї ж Державної служби статистики, індекс реальної зарплати в січні 2013 року порівняно з груднем 2012 року складе лише 88,8%. Тобто за місяць між кінцем попереднього року і початком нового реальна зарплата українців зменшилася на більш ніж 11%.

До того ж зросла і заборгованість по невиплаченій зарплаті. Якщо січні 2013 року вона становила 893,7 млн. гривень, то вже в лютому — перевищила 1 мільярд гривень.

При цьому лідерами із заборгованості стали Донецька (з великим відривом від інших) і Харківська області, а також Київ.

Надії — тільки на себе

Це не могло не відбитися і на споживчих настроях українців. Згідно з дослідженнями GfK Україна, за перший місяць 2013 вони погіршилися на 0,2 пункту в порівнянні з груднем минулого року. При цьому, як повідомляють у GfK Україна, індекс особистого матеріального становища знизився на 1,5 пункту, а індекс доцільності великих покупок упав на 9,2 пункту.

Примітно, що при цьому українці залишаються оптимістами — індекс очікувань щодо розвитку економіки покращився на 3,2 пункту. Але сталося це не завдяки тому, що українці очікують якогось поліпшення в самій економіці, а більше покладаються на власні сили.

Індекс очікувань розвитку економіки на найближчий рік знизився на 1 пункт, а довготривалі очікування залишилися майже незмінними, українці очікують, що їх особисте матеріальне становище може покращитися — цей індекс зріс аж на 10,7 пункту.

В GfK Україна пояснюють це оптимістичними очікуваннями українців щодо зменшення безробіття, а також зменшенням інфляційних очікувань. Втім, українці як і раніше побоюються ризиків, пов’язаних з коливаннями курсу гривні в найближчі три місяці.

Втім, все це — відносні показники, тоді як абсолютний показник — споживчі настрої громадян — залишається на низькому рівні — вважають в GfK Україна:

«Економічний спад останніх місяців 2012 року не сильно позначилася на сприйнятті українцями свого матеріального становища. Однак економічні очікування залишаються низькими і стримують зростання індексу споживчих цін».

Раніше аналітики компанії також підрахували, що в середньому кожен громадянин європейських країн витратить в 2013 році на оплату товарів і послуг 12,8 тисячі євро, в той час як українці — менше 1,3 тисячі євро, тобто, лише десяту частину від середньоєвропейського рівня .

Поліпшення було вже вчора?

В Україні кількість пенсіонерів зрівнялася з кількістю тих, хто працює

Напередодні третьої річниці свого перебування на посаді президента Віктор Янукович відповів на запитання журналістів та громадян під час прямого ефіру програми «Діалог з народом».

Складніше всього президенту було відповісти на просте запитання пенсіонерки: як прожити місяць на пенсію в 990 гривень, — пауза, яка «зависла» в ефірі після цього питання, тривала кілька секунд. Після паузи президент дав розпорядження розібратися, за яких обставин могла бути нарахована така пенсія. Насправді ж пенсія у 990 гривень на місяць не є чимось «екзотичним» для України.

За даними Пенсійного фонду, таку пенсію сьогодні отримують більше 3 мільйонів пенсіонерів, тобто, кожен четвертий. У Пенсійному фонді також звертають увагу, що ще рік тому, у січні 2012 року таких пенсіонерів було більше половини — 7,5 мільйонів осіб. Тобто, начебто і в цьому відбулося поліпшення ситуації. Проте якщо порівняти це з розміром середньої пенсії в Україні, яка зараз становить 1454 гривні, стає зрозуміло, що переважна більшість пенсіонерів отримують трохи більше тисячі гривень на місяць.

Ситуація ускладнюється ще й тим, що в Україні кількість пенсіонерів уже зрівнялася з кількістю тих, хто працює. Тобто, один працівник із середньою зарплатою в три тисячі гривень утримує ще й одного пенсіонера з пенсією в тисячу гривень. Далі, як вважають демографи, пропорція тільки погіршуватиметься, — все менше працюючих буде утримувати все більше пенсіонерів.

При цьому в Україні вже сформувалося таке унікальне явище, як бідність серед тих, хто працює і бідність серед сімей з дітьми, адже саме їм доводиться найбільше витрачати на речі, які найбільше зросли в ціні — житло, освіту, медицину.

Всього за останні три роки, за даними Київського міжнародного інституту соціології, понад 43% українців відчули не поліпшення життя, яке було виборчим гаслом президента Януковича три роки тому, а погіршення. Ще майже 40% опитаних говорять, що їм важко сказати, покращилася їх життя або погіршилася. І тільки 18% українців стали жити краще.

До списку новин