загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Що б таке з’їсти, щоб не захворіти?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Від весняної депресії та втоми вбереже збалансоване харчування.

Дістали! Все навколо дратує, і немає сил бодай щось робити. А ще недавно улюблена робота сьогодні видається мало не Голгофою. Єдиний, хто заспокоює, — лікарі. Вони переконують, що не варто лякатися: це не світ збожеволів, а просто настала рання весна, і як наслідок — нас накрив авітаміноз. Щоб уберегтись від нього, дієтологи радять правильно харчуватись. Якщо на цей проблемний час припадає піст, краще від нього відмовитися. Передовсім це стосується вагітних, дітей і людей похилого віку.

Вітаміни чи дієта?

Пити чи не пити вітаміни — питання, над яким замислюється чи не кожен із нас. Адже навесні загострилися всі хронічні хвороби, і підтримати організм у такий складний для нього період вкрай потрібно. А з іншого боку, не всі вітаміни корисні, та й не всім їх можна вживати. То що ж робити?

— Іде тепло, а разом з ним і вірусна інфекція. Тому щоб уберегти свій організм, я б порадила пройти курс вітамінотерапії, — радить імунолог Лариса Кузнєцова. — Вітаміни повинні бути комбінованими, тобто щоб до їх комплексу входили мікроелементи. Адже фактично всі вітаміни синтезуються в нашому організмі завдяки їжі, яку споживаємо. Натомість мікроелементи не мають такої здатності, тому їх потрібно вживати додатково. Звісно, залізо є в яблуках, але ми протягом дня не з’їмо стільки фруктів, скільки потрібно заліза нашому організму.

З огляду на те, що в нашому житті надто багато стресових ситуацій, без вітамінів, на думку лікаря, не обійтись. Адже в результаті насиченого стресами життя в організмі відбувається викид адреналіну, який пригнічує імунну систему. Тому бажано вживати вітаміни із вмістом нікелю, який відновлює імунну систему.

Також лікарі радять зробити імунограму, щоб виявити проблеми в організмі й зрозуміти, як їх краще розв’язувати. Завдяки імунограмі також вдасться знайти перелік продуктів, які необхідно виключити з раціону. Проте не всі ескулапи поділяють думку щодо загальної вітамінізації лікарськими препаратами.

— При різних типах харчування у всіх нас різні дефіцити, — зазначає дієтолог Світлана Фус. — Тож не всім потрібно пити полікомплексні вітаміни. Також не варто захоплюватися тими чи іншими препаратами. Натомість потрібно разом із дієтологом проаналізувати харчування, і вже потім з’ясується, яких продуктів потрібно вживати більше, а яких уникати. Тоді й чітко знатимемо, які вітаміни потрібні.

Загалом лікарі зазначають, що нині ми живемо у стані гіповітамінозу або субнормального вживання вітамінів.

— Лунає багато розмов, що в нас авітаміноз, але це вже критичний стан, який характеризується браком одного чи групи вітамінів. Наприклад, наявність хвороби з назвою цинга свідчить про нестачу вітаміну С. Тому не варто наперед лякатися, — переконує Світлана Фус.

Осягнути неосяжне

Однією з найпоширеніших, так би мовити, молодих хвороб лікарі називають синдром менеджера. Цю, як казали раніше, хворобу лікарі почали діагностувати ще в минулому сторіччі. Вона з’являється тому, що ми постійно намагаємось «осягнути неосяжне». Причому починаємо цей біг по колу ще у школі. Тож не дивно, що синдром менеджера часто виявляють у дітей. Проявляється ця хвороба так: у дитини погіршується пам’ять, вона постійно втомлена, хоче спати і часто хворіє на грип чи застуду. Ні відпочинок із друзями, ні походи в кіно чи ще кудись не допомагають відволіктися. Виправити ситуацію можна лише завдяки правильному і збалансованому харчуванню.

Проте лікарі нагадують, що не можна «наїсти» вітамінів за один раз.

— Улітку всі намагаються «наїсти» якнайбільше вітамінів, але цього не можна робити. Тобто якщо ми за раз з’їмо аж надто багато фруктів, то добре нашому організму від цього не буде, і він не насититься корисними речовинами на весь рік, — переконує дієтолог. — Чи не найголовніший вітамін, який надходить в організм улітку, — аскорбінова кислота. Проте потрібно враховувати, що протягом року в нашому щоденному раціоні є всі вітаміни. Основні джерела базових вітамінів — злакові та молочні продукти, м’ясо, риба. Тож говорити, що у нас нестача вітамінів, не доводиться.

Лікарі наголошують, що українці занадто багато споживають рафінованих продуктів, які не містять корисних і потрібних організму компонентів. Є надлишок глюкози, який посилює витрату вітамінів групи В та аскорбінової кислоти. Тобто вітаміни не можуть упоратися з навантаженням, яке йде від вживання «порожніх» продуктів, —тих, які не містять мінералів та інших корисних елементів. Тому тут є сенс звертатись до фахівців, які допоможуть з’ясувати, що потрібно їсти щоденно, від чого варто відмовитись і що потрібно їсти в обмеженій кількості. Так можна уникнути дисбалансу в харчуванні, який дасть про себе знати втомою, зниженням працездатності. Він впливає й на зовнішній вигляд.

Насамкінець лікарі нагадують, що людина — коваль свого щастя. Тому потрібно пам’ятати: продукти, які ми вживаємо, — це насамперед джерело вітамінів, мінералів та інших потрібних нашому організму компонентів.

Ірина ПОЛІЩУК

До списку новин