загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Науковці змогли вживити електроніку в людську шкіру

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Електронні татуювання, що не бояться води, тепер можуть стежити за ритмом серця під час повсякденної активності. Науковці знайшли спосіб "вкарбувати" відстежувальні пристрої прямо в шкіру пацієнта. Таким чином люди можуть постійно спостерігати за станом свого здоров'я.

Так звана епідермальна електроніка була продемонстрована раніше в дослідженнях Джона Роджерса, науковця з Університету Іллінойсу. Гаджет складався з надтонких електродів, сенсорів і бездротової системи живлення і комунікації. Теоретично вже ці розробки можна було використовувати для імплантації в шкіру. Однак у них були і суттєві вади, повідомляє Technology Review.

"Ця технологія непогана, якщо ви сидите в офісі, а ось якщо ви зібралися в душ або хочете поплавати в басейні, система б вийшла з ладу", - пояснює Роджерс. Однак нова технологія "карбування на шкірі" здатна зробити електронну начинку більш витривалою.

"Ми відкрили, що цілком можна імплантувати ультратонку електроніку прямо в поверхню шкіри", - каже розробник. Отож шар еластометра, використовуваний в більш ранніх версіях технології, виявився непотрібним. Вилучивши його, науковці змогли зменшити розмір пристрою в 13 разів. Вживлені татуювання можна носити на тілі до 2 тижнів, поки природне відшарування шкіри не виведе гаджет назовні, після чого вживлення доведеться повторити.

Протягом цих двох тижнів пристрій здатний постійно вимірювати температуру, пульс, тиск і рівень зволоження шкіри. Особливо пристрій корисний для відслідковування загоєння ран. Роджерс стверджує, що в даний час його лабораторія сфокусувалася на створенні систем зв'язку, які можуть бути інтегровані в систему. У перспективі науковець сподівається зробити технологію комерційною та налагодити широкомасштабне виробництво датчиків, котрі імплантуються в шкіру.

У 2010 році американські науковці розробили систему, яка дозволяє вводити текст і керувати різними електронними пристроями за допомогою проекції клавіш управління на руку, яка таким чином перетворюється на сенсорний екран.

Втім, майбутнє може обійтися і без нашпигованої гаджетами людини. Науковці з 15 європейських дослідницьких інститутів, що об'єдналися у спільний проект BrainScaleS зі створення штучної електронної версії головного мозку людини, в листопаді 2012 року оголосили про створення комп'ютерного чіпа Spikey, котрий успішно імітує роботу мозку. Подібні нейроморфні чіпи вже існують, але досі вони могли імітувати лише одну конкретну схему мозку. А Spikey може відтворити будь-яку з них. Фахівці зазначають, що всі сучасні комп'ютери здатні працювати й аналізувати інформацію набагато швидше за людину, але на практиці вони ефективні лише для розв'язання вузькоспеціалізованих завдань.

До списку новин