загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

П'ять ознак, що ваша страхова скоро лопне

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Названо п‘ять основних ознак, що дозволяють визначити страхові компанії, з якими краще не зв’язуватися.

Ринок автострахування в цьому році переживає серйозні проблеми, точкою відліку яких є позбавлення ліцензії СК Лафорт, активно торгувала в минулому році полісами автоцивілки (обов‘язкового страхування цивільно-правової відповідальності водіїв — ОСЦПВ), пише Сегодня.

Судячи з того, що відділ врегулювання збитків цієї компанії зник, можна говорити про її прийдешнє банкрутство. Моторне транспортне страхове бюро України (МТСБУ) не радить зв’язуватися ще з 6 страховими: «Добробут, Інвестсервіс, ІнтерТрансПоліс, Міська, райпо і Уеска. Цей список може розширитися. На жаль, обійтися без автоцивілки не можна — за її відсутність ДАІ штрафує на 255-340 грн. Як водієві не купити поліс ОСЦПВ у проблемної страхової?

Коли знижок потрібно побоюватися

 

Компанії, які потрапили в чорний список МТСБУ (включаючи Лафорт) продавали водіям поліси за ціною на 30-40% нижче ринкової. За словами експерта страхового ринку Юрія Лахно (екс-глава СК Дженералі Гарант), це призводить до того, що у компанії немає коштів для того, щоб формувати страхові резерви, а, значить, здійснювати виплату вона може лише за рахунок нових надходжень. Як тільки попит на поліси знижується, компанія «схлопивается». Інакше кажучи, такі страхові є фінансовими пірамідами. Але багато водіїв все одно йдуть на ризик з міркувань економії.

З іншого боку, законодавство передбачає випадки, які дозволяють страхової компанії дати водієві знижку. І потрібно знати, в яких випадках вона є законною, а коли необгрунтованою.

Знижки за законом. Пільговикам. Пенсіонери, інваліди ІІ групи, учасники війни або громадяни, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи (І та ІІ категорій), які набувають поліс для автомобілів з об‘ємом двигуна до 2500 см куб., Мають право на знижку в розмірі 50% від вартості поліса.

За опт і акуратну їзду. До страхового платежу можуть застосовуватися знижки / надбавки за безаварійність у минулі періоди (коефіцієнт «бонус-малус») і дисконт за одночасне страхування декількох авто в тому випадку, якщо вони належать одному страхувальнику. Як правило, знижка в цьому випадку становить 5-15% (5% бонусу за кожен рік). «І лише за 10 років без аварій страхові готові скинути 50%», — говорить директор департаменту маркет-менеджменту СК Allianz Україна Діана Коченкова.

Базовий ж страховий тариф становить 180 грн, але на нього «нанизуються» коефіцієнти, що залежать від місця реєстрації автомобіля, об’єму його двигуна, стажу водіння всіх, хто допущений до керування транспортним засобом, торішньої аварійності і тому подібних факторів. Наприклад, для власника Ланоса, зареєстрованого в Києві, зі стажем водіння до 3-х років нормальна вартість поліса ОСЦПВ становить 777,6 або 864 грн з франшизою 510 або 0 грн відповідно. Якщо такий поліс продають, наприклад, за 500 грн, треба насторожитися.

Держава безсила. Опитані нами експерти всі як один говорять, що проблемні страхові торгували дешевими полісами весь минулий рік. Чому ж їх не прикрили раніше? Як нам пояснили в прес-службі Держфінпослуг, відомство проводить моніторинг діяльності страхових не частіше, ніж раз у квартал. А за 3-4 місяці може статися все що завгодно. Наприклад, Лафорт в кінці минулого року не викликала у регулятора ніяких побоювань, а по числу нарахованих страхових премій вона перебувала в числі кращих (на 7-му місці).

Як вибрати страхову

 

Директор Агентства страхового консалтингу Дмитро Зотов розповів, що, незважаючи на можливий ризик банкрутства декількох страхових компаній, власники, купивши поліс автоцивілки, не постраждають. «У тому випадку якщо сталося ДТП, а страховій компанії, яка його продала, вже немає, потерпілий має право звернутися із заявою до МТСБУ і йому виплатять збиток після проведення експертизи. Виплата проводиться із спецфонду, який формується членами бюро», — говорить експерт. Тобто, як і раніше автовласник може звертатися за покупкою поліса в будь-яку страхову компанію, яка є членом МТСБУ. І лише в тому випадку якщо поліс є недійсним (підроблений або списаний), постраждала сторона звертається до винної з цивільним позовом.

Тендер по КАСКО. Зовсім інша справа, коли одночасно з полісом ОСЦПВ автомобіліст збирається придбати і поліс КАСКО — на поліс добровільного страхування в цьому випадку дають знижку (страхова компанія формує ціну на свій розсуд, тобто, на відміну від автоцивілки, знижки на цей вид страхування законні). Тоді для страхових краще влаштувати міні-тендер.

«По-перше, потрібно звернути увагу на ті компанії, у яких відношення сум виплат до сум премій високе», — говорить експерт ринку, директор компанії Асистанс Микола Поніч. По-друге, за його словами, компанія повинна бути стабільною (якщо в ЗМІ публікують інформацію про зміну декількох топ-менеджерів за рік, там панує бардак). По-третє, є сенс вивчити фінпоказники за кілька років і інформацію про активи (повинна бути на офіційному сайті): якщо одночасно із зростанням премій росли і страхові резерви — це хороша ознака. Якщо є інформація про наявність неоплаченого статутного капіталу, а рівень резервного капіталу на 25% нижче статутного — це погана ознака. Також краще обходити стороною компанії, у яких незбалансований страховий портфель (автострахування займає більше 60% портфеля).

Відзначимо, що, керуючись перерахованими радами, ми пройшлися по сайтам десятка страхових — потрібна інформація є скрізь, але часто вона захована в самому низу головної сторінки сайту.

Перевірка поліса ОСЦПВ

Неофіційно співробітники страхових компаній поділилися з Сьогодні схемою «лівого» заробітку страхових компаній. Так, страховики оголошують частину бланків ОСЦПВ загубленими. Але на ділі їх продають автовласникам за зниженою ціною. Причому деякі водії про це знають — так як ДАІ штрафує за відсутність поліса, то заповнені, але недійсні бланки купуються по 100-200 грн (замість 500-700 грн) виключно для інспектора. Всього, за даними МТСБУ, у 2012 році страхові компанії «загубили» більше 150 тис. бланків. «Водій в цьому випадку повністю позбавлений страхового захисту», — говорять в прес-службі МТСБУ. Перевірити поліс можна на сайті //www.mtsbu.kiev.ua.

До списку новин