загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Відкритий уряд в пострадянських країнах – міф, що починає ставати реальністю

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Чи можливий уряд, який служить суспільству, а не керує ним?  Відповідь на це питання шукали урядовці, громадські активісти та журналісти із 6 пострадянських держав під час підсумкової зустрічі експертів, зацікавлених у розвитку в країнах Східного партнерства та Росії глобальної ініціативи Партнерство Відкритий Уряд (анг. - Open Government Partnership - OGP). 15 березня 2013 року уповноважені представники Грузії, Вірменії, Молдови, Азербайджану, Росії та України відзвітували про результати втілення міжнародної ініціативи у своїх державах. Зокрема, чи вдалося експертам ініціювати реальні перетворення в країнах, чи створено дієві платформи для діалогу влади та громадянського суспільства, чи розроблено інструменти для втілення ініціативи.

За висновками експертів, найактивніші країни у впровадженні відкритого врядування - Молдова та Грузія. Вони не лише повністю перейшли на електронний документообіг, а й відрізняються прийняттям якісного законодавства і високим рівнем комунікації між владою та громадянським суспільством. У Грузії всі держзакупівлі відбуваються онлайн. У Вірменії можна зареєструвати свій бізнес за 15 хвилин, не виходячи з дому. Молдова має онлайн базу даних на всіх урядовців країни. Крім того, в Молдові є чимало програм для мобільного телефону, за допомогою яких громадяни можуть повідомляти про житлово-комунальні проблеми відповідним органам, відправляти скарги чи заяви про проблеми у школі чи дитсадку. Росія, Україна та Азербайджан поки що відстають від сусідів – їм характерна недостатня комунікація між НУО та владою, відсутність політичної волі, а також низька якість розробленого в рамках національного плану законодавства.

 

«OGP - це насамперед зобов’язання влади бути відкритою, де існує реальна участь та залученість громадян у процес прийняття рішень, а самі громадяни зацікавлені користуватися наявними інструментами та даними», - пояснив Олексій Хмара, президент Transparency International Україна. Ця організація координує участь громадськості в OGP-ініціативі в країнах Східного партнерства та Росії.

«Завдяки OGP суспільство отримує можливість контролювати владу, - наголосив Іраклі Мелашвілі, помічник прем’єр-міністра Грузії, - але ж треба ще вміти користуватися цим інструментом», - додав він. Дійсно, як зауважила Тетяна Толстенєва, менеджер з питань розвитку Фонду свободи інформації з Росії, в її країні пропозиції держави починають випереджати запити власних громадян, а значить навчити людей користуватися новими інструментами відкритості стає особливо важливим.

Саме тому представники громадянського суспільства запропонували усім зацікавленим в розвитку відкритості влади повною мірою користатися можливостями нової інтерактивної платформи http://www.ogpractices.org/. На цьому сайті вже можна не тільки знайти офіційні документи з тематики OGP на пострадянському просторі, успішні практики відкритого врядування, а й скористатися найбільш дієвими інструментами контролю дій влади. У нагоді усім зацікавленим можуть стати й промо-відео з тематики OGP. Незабаром відеотека сайту поповниться новим промо-відео. Право на його виготовлення виборола команда Грузії, презентувавши кращу ідею ролику з тематики використання інструментів OGP.

Довідка:

Open Government Partnership - це багатостороння міжнародна ініціатива, офіційно запроваджена 20 вересня 2011 року Президентами США і Бразилії в ході сесії Генеральної Асамблеї ООН. Метою ініціативи є забезпечення виконання урядами конкретних зобов’язань щодо сприяння прозорості державного управління, залучення громадян до участі в процесах державного управління, боротьба з корупцією, використання нових технологій для покращення державного управління. Всі 57 країн-учасниць OGP-ініціативи прийняли Декларацію «Відкритого уряду», розробили Національні плани дій та погодилися на незалежне оцінювання результатів своєї діяльності.

Проект «До Партнерства «Відкритий Уряд» у країнах Східного партнерства і Росії» має на меті посилити участь організацій громадянського суспільства в країнах Східного партнерства та Росії у належному втіленні урядами цих країн глобальної ініціативи Партнерство Відкритий Уряд. Проект фінансово підтримується Посольством Великої Британії та виконується Transparency International Україна в таких 6 країнах:  Грузія, Вірменія, Азербайджан, Молдова, Росія та Україна.

До списку новин