загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Піст може бути смачним!

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Як правильно постити, аби не нашкодити здоров’ю, та якими продуктами можна замінити м’ясо.

Сьогодні, попри часті нарікання на фінансові негаразди, у раціоні значної частини українців одне з провідних місць посідає мясо. Воно є багатим на білок і має велике значення для нормального функціонування всього організму, включаючи мозок та кісткову систему.

Відучора у християн східного обряду розпочався найдовший і найважливіший піст у році – Великий піст. Він триватиме аж до Великодня, який цього року припадає на 5 травня. Піст – це передусім час духовного зростання та переміни. А щоб досягти цього, в Церкві існує давня практика обмежувати себе у матеріальних потребах, насамперед у їжі. Сьогодні Церква не вимагає від вірян строгого посту (відмови від м’яса, набілу та яєць) на весь час, натомість застерігає від вживання м’яса у понеділки, середи та п’ятниці, а також радить, якщо є можливість, на час посту повністю відмовитися від м’яса. Однак не варто робити це на шкоду своєму здоров’ю. А найлегше такої шкоди завдати, якщо постити без духу жертовності та доброзичливості, наприклад, постійно відчувати голод, а через це бути роздратованим, неврівноваженим, створювати додаткову напругу у спілкуванні з іншими.

На щастя, асортимент продуктів на прилавках магазинів у наш час досить широкий. Продукт, у вживанні якого ви себе обмежили, легко можна замінити іншим. Правильно підібрані пісні продукти будуть не менш смачними, поживними та убережуть організм від виснаження, особливо у час весняного авітамінозу.

За словами голови асоціації дієтологів Львівщини Зоряни Завади, мясо, яке найбільше цінується за значний вміст білка, в раціоні цілком можна замінити рибою. У м’ясі риби міститься менше холестерину, більше корисних жирів і розчинних елементів. Також у ньому майже 20% білка, що легко засвоюється, необхідного для відновлення і росту тканин. Риба є джерелом вітамінів A, D, Е, В1, В6, В12, а також нікотинової та пантотенової кислоти. У рейтингу популярності дарів моря серед українців лідирує оселедець (після нього – кілька, мойва, минтай та скумбрія). До речі, для найкращого збереження корисних речовин рибу бажано готувати на парі.

Білковий дефіцит дуже добре компенсують і горіхи. Їх добре додавати до ранкових каш, овочевих салатів та сирних десертів.

Крім мяса, білки містить рос­линна їжа, тому гідною заміною йому будуть бобові культури, зокрема соя, квасоля, горох і сочевиця. Включаючи їх до свого меню, можна поповнити дефіцит протеїну в організмі, а також знизити ризик захворювання на астенію та анемію.

Ще один корисний “м’ясоза­мінник” – це гриби. Вміст калорій у грибах набагато нижчий, ніж у м’ясі, однак корисних речовин у них дуже багато. Також білок, хоч і в невеликих кількостях, міститься в броколі, кольоровій та брюссельській капусті, а також у нашій звичайній білоголовій. Калорійність її низька, проте до її складу входить багато мінеральних речовин. Особливо це стосується квашеної капусти, яка за весь час свого соління не втрачає корисних властивостей.

На кальцій багаті молочні продукти, а у їх вживанні теж дехто обмежує себе на час посту. У достатній кількості кальцій міститься у морській капусті, цитрусових, кунжутному насінні. Морська капуста також надзвичайно багата на йод – вона необхідна людям, які займаються розумовою працею.

Під час посту варто звернути особливу увагу і на різноманітні крупи, солоні, мариновані та свіжі овочі, чорний і сірий хліб, соки, киселі, варення, зелень. Готуючи пісні страви, не варто забувати про прянощі, які зроблять їжу смачнішою та ароматнішою.

Головне, за словами дієтолога, не вдаватися до голодування, не порадившись із лікарем. Постити не можна дітям, вагітним жінкам, матерям, що годують грудьми, а ще людям, що мають цукровий діабет, різні гормональні зрушення та тим, хто пережив інсульти й інфаркти.

ДО ТЕМИ

Варто запам’ятати…

 – Переїдати під час посту не можна, навіть якщо ви обмежитеся пісними стравами.

– Якщо людина суворо дотримується правил посту, упродовж доби та більше не вживаючи їжу взагалі, то у наступні декілька днів їй краще обмежити себе у вживанні солі та соленої їжі.

– Після посту до традиційного режиму харчування треба переходити поступово, не об’їдаючись одразу жирним м’ясом.

Рецепти пісних страв

 

Картопля із кукурудзяним борошном

Складники: 500 г картоплі, 1 склянка кукурудзяного борошна, 2-3 ст. л. олії, 2 цибулини.

Картоплю помити, почистити і зварити. Не проціджуючи, потовкти та додати борошно, вимішати, посолити, додати олію і поставити на 1-1,5 год. пекти у духовці при температурі 180°С. Подавати теплою, поливши підсмаженою кубиками цибулею.

Картопляники з начинкою

Складники: 600 г картоплі, 250 г грибів, 70 г цибулі, 2 ст. л. борошна, 70-100 г олії, сухарі для обкачування сформованих картопляників, сіль та спеції за смаком.

Почищену картоплю зварити і перекрутити через м’ясорубку, додати сіль, борошно. Окремо протушкувати гриби із цибулею. Сформувати картопляники, поклавши всередину начинку з грибів, обкачати у сухарях і смажити на олії. Можна на 30 хв. поставити у духовку.

Пшенична каша з морквою

Складники: 1 склянка пшеничної крупи, 2 склянки води, 2 моркви, 2 цибулини, 2-3 ст. л. олії, сіль.

У підсоленому окропі зварити пшеничну кашу. Окремо потерти на великій тертці моркву. Нарізати кубиками цибулю і підсмажити до напівготовності. Моркву і цибулю викласти у кашу, додати півсклянки води, посолити за смаком та поставити на 20-30 хв. у духовку.

Пікантна картопля

Складники: 1,5 кг картоплі, 2 зубці часнику, 3-4 лаврових листки, 1 ч. л. меленого перцю, 1 ч. л. меленого коріандру, 0,5 склянки олії, 1 ч. л. солі.

Картоплю помити, почистити та нарізати соломкою, додати всі спеції, перемішати і залишити на 30 хв. Після цього викласти на деко та запікати при температурі 200°С упродовж 30-40 хв.

Крижавки

Складники: 4 капустини, 5-6 головок часнику, 2-3 невеликих буряки, перекип’ячена вода, сіль.

Капусту почистити, розрізати на чотири частини і відварити до напівготовності, злити воду й охолодити. На дно посудини, у якій киснутиме капуста, нарізати часник та покласти капусту із буряком, порізані великими шматочками. Окремо перекип’ятити воду, додавши сіль (щоб вода була пересоленою). Коли вистигне, залити нею капусту. Зверху на капусту покласти вантаж. Щоб капуста швидше скисла, можна додати кілька шматочків бородинського хліба.

Салат із капусти

Складники: 1 білоголова капуста, 1 морква, 1 буряк (невеликий), 1 лимон, сіль, перець за смаком, 3-4 ст. л. олії.

Капусту посікти, моркву і буряк потерти на дрібній тертці, усе добре вимішати. Із лимона вичавити сік, додати сіль, перець і вилити до капусти, перемішати та заправити олією.

Картопляний суп із часником

Складники: 1 головка часнику, 4 кар­топлини, 1,7 л овочевого бульйону, сіль, чорний мелений перець, петрушка.

Розігріти духовку до 190°С. Покласти неочищений часник на деко і запікати упродовж 30 хв., доки він не стане м’яким зсередини. Картоплю порізати на кубики і відварити до напівготовності. Закип’ятити бульйон та додати в нього картоплю. Почищений часник вичавити. Додати до супу і приправити за смаком. Варити 15 хвилин, подавати, прикрасивши петрушкою.

Гриби тушковані з рисом

Складники: 300 г солених або 50 г сушених грибів, 60 мл олії, 2 цибулини, 1 ст. л. томатної пасти, сіль, петрушка, 2 склянки рису.

Нарізані шматочками гриби і цибулю обсмажити в олії. До них насипати промитий рис та влити дві склянки гарячої води. Тушкувати доти, доки крупа не стане м’якою. Далі додати томатну пасту та посолити.

Квасоля в горщику

Складники: 300 г квасолі, 2 великі цибулини, 0,5 склянки олії, 1 л води, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. перцю, щіпка червоного меленого перцю.

Квасолю замочити на ніч, наступного дня відварити, рідину злити в окремий посуд. Цибулю нарізати кільцями, обсмажити в олії, посолити та поперчити. У вог­нетривкий посуд накладати спочатку шар квасолі, далі шар смаженої цибулі. Усе полити олією, що залишилася, та водою, в якій варилася квасоля. Запікати у духовці при 180°С упродовж 40 хв.

Рибна запіканка

Cкладники: 400 г рибного філе, 150 г олії, 500 г картоплі, 100 г цибулі, 60 г томатної пасти, 2 ст. л. зелені петрушки, сіль, чорний і червоний мелений перець, панірувальні сухарі, цукор.

Картоплю почистити та нарізати скибочками. Рибне філе обсмажити в добре розігрітій олії. Цибулю нарізати кільцями й обсмажити. Форму для запікання змастити маслом, на дно викласти половину картоплі, полити соусом, покласти рибу з цибулею, закрити рештою картоплі, знову полити соусом, посипати сухарями. Запікати в доб­ре нагрітій духовці.

До списку новин