загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

П’ять властивостей пластикових карток, які варто знати кожному українському пенсіонерові

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Бодай одна банківська картка є в кишені кожного дорослого українця. Зарплати, пенсії, соцвиплати — тепер усе виплачують через пластик. За даними Незалежної асоціації українських банків, сьогодні українці мають на руках понад 65 мільйонів карток, з яких активними (тобто такими, якими користуються бодай раз на три місяці) є трохи більш як половина — 34, 821 мільйона. Цікаво, що майже 20% — це картки, які мають українські пенсіонери.

Для банків пенсія — це важливе джерело фондування. За даними Пенсійного фонду, сьогодні в Україні на обліку перебуває 13,8 мільйона пенсіонерів (для порівняння: працюючими зареєстровано 14 мільйонів українців), яким лише за минулий рік нараховано 212 мільярдів гривень державних пенсій. Тому попри те, що пенсіонери в нашій країні залишаються не найзабезпеченішою верствою населення, для банків вони є дуже цінними клієнтами. Найперше тому, що рідко змінюють свої вподобання, в тому числі при виборі банку, найрідше розривають договори депозитів достроково і найбільш схильні накопичувати кошти. Тож банки всіляко змагаються за зрілого клієнта: вигадують різноманітні програми, розіграші, поліпшують сервіс. Як відомо, чинним законодавством України пенсіонерам надано право самостійно обирати установу, яка здійснюватиме безпосередню виплату належних їм пенсій.

Цікаво, що зі 176 банків лише 65 уповноважені державою здійснювати такі виплати. П’ять банків із першої десятки — «Ощадбанк», «ПриватБанк», «Промінвестбанк», «Райффайзен Банк Аваль» і ПУМБ — контролюють 84% пенсійних виплат, які проходять через банки.

І пластикові картки набувають дедалі більшої популярності серед українських пенсіонерів. Відповідно до даних, що їх «День» отримав від аналітичного агентства GfK Ukraine, яке щороку проводить дослідження ринку користувачів фінансових послуг, за останні п’ять років кількість пенсіонерів, котрі вибрали «пластик» як альтернативу листоноші, збільшилась із треті (28,5% 2008 року) майже до половини (47,5% 2012 року). «2012 року вже майже половина пенсіонерів отримувала пенсію на банківську картку. Значну роль у розповсюдженні карток зіграли агресивні продажі (у тому числі через агентів) та підвищені відсоткові ставки за залишками по пенсійних рахунках», — розповів «Дню» керівник відділу фінансових досліджень GfK Ukraine Дмитро Яблоновський.

Тож фактично кожен другий пенсіонер в Україні сьогодні уже може оцінити переваги отримання пенсії через пенсійні рахунки в банках. По-перше, гроші можна отримати за допомогою пластикової картки (приємний момент: картки видаються безкоштовно), перебуваючи в будь-якій частині країни та в будь-який зручний час. Так, за словами директора департаменту роздрібного бізнесу «Промінвестбанку» Андрія Карякіна, розробляючи нові продукти, ПІБ орієнтується передусім на потреби та побажання своїх клієнтів. «Ми розуміємо, що пенсіонери — особлива категорія клієнтів. Їм не завжди зручно діставатися відділення чи банкоматів свого банку. Саме тому ми вирішили, що пенсіонерам буде набагато зручніше, якщо вони більше ніколи не перейматимуться щодо того, де міститься банкомат або відділення, й надали їм можливість безкоштовного зняття готівки в будь-якому банкоматі країни», — зазначив у коментарі «Дню» А. Карякін.

По-друге, є можливість зняти з рахунку не всю пенсію, а лише необхідну суму. По-третє, можна отримати додаткову картку для родичів (багато банків надають цю послугу теж безкоштовно). Крім того, «пластик» може стати не просто зручним інструментом для отримання пенсії, а й надавати додаткові вигоди її власникові. Найістотніша з них — нарахування відсотків на залишок вкладів. Більше того, якщо відсоткова ставка за пенсійною карткою видається занизькою, то клієнт може оформити додатково депозитний рахунок з поповненням і під вищі відсотки, а банк автоматично перераховуватиме на нього встановлену суму з кожної пенсії. Деякі банки одразу при відкритті рахунку передбачають відкриття додаткового депозитного рахунку «в пакеті». «Програма лояльності, яка діє в «Промінвестбанку», передбачає додаткові бонуси для пенсіонерів у вигляді підвищених відсотків до базової ставки за вкладами. Також для заохочення клієнтів-пенсіонерів нещодавно ми збільшили відсоток на залишок коштів на їхніх пенсійних рахунках з 8% до 10%», — наводить приклад Карякін.

По-четверте, клієнт може дати банкові розпорядження регулярно здійснювати платежі з пенсійного рахунку за комунальні та інші послуги, а також робити регулярні перекази на будь-який інший рахунок. Деякі банки пропонують також знижки в ході розрахунків за допомогою пенсійної платіжної картки в магазинах-партнерах фінустанови. Список таких компаній-партнерів можна знайти на сайті самого банку.

І нарешті, по-п’яте, чекаючи на пенсію, немає потреби щодня навідуватися до банкомата, щоб перевірити залишок на рахунку. Досить підключити послугу СМС-інформування — й одразу після нарахування коштів на пенсійну картку на особистий мобільний телефон клієнта надійде відповідне повідомлення. Така послуга доступна в більшості банків і коштує недорого. Деякі банки надають її безкоштовно, інші — за умовну щомісячну абонплату. До того ж, деякі банки пропонують можливість поповнити рахунок мобільного телефону з пенсійної картки, відправивши СМС певного змісту на короткий номер.

Утім, українські пенсіонери, навіть обираючи пластикові картки, поки що не настільки активно користуються їхніми перевагами. Проте раніше інтенсивність користування картками пенсіонерами була ще нижчою, зауважують експерти. «Багато пенсіонерів використовує її (картку. — А. Д.) як поточний рахунок, знімаючи гроші в касах відділень із паспортом. Тому пріоритетним завданням для банків і надалі залишатиметься навчання пенсіонерів користуватися банкоматами, терміналами самообслуговування і заохочення безготівкових платежів у торгових точках», — наголосив для «Дня» Д. Яблоновський.

До списку новин