загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Маєш дві офіційні роботи — готуйся розщедритися

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Відзвітувати про доходи, отримані в 2012 році, потрібно до 1 травня, а сплатити податки — до 1 серпня.

До 30 квітня включно громадяни мають подати до Державної податкової служби декларації з відображенням всього заробленого ними впродовж минулого року та самостійно визначати суму податку. Традиційно не потрібно декларувати спадщину та подарунки, отримані від найближчих родичів. Але треба звітувати, в тому числі, про прибутки від надання нерухомості в оренду, про іноземні доходи.

Експерти уточнюють: якщо фізична особа отримувала офіційні доходи і роботодавець сплатив усі податки, додатково декларувати прибутки таки доведеться і, можливо, треба буде доплачувати за них державі. Річ ось у чому: якщо у громадянина дві офіційні роботи і за рік він загалом заробив понад 128760 гривень, податків потрібно буде сплатити не 15%, а 17. Але лише за суму, яка перевищує вищезазначену. Різниця розраховується і вноситься до декларації самостійно.

Експерти застерігають, якщо фізична особа не відзвітувала, не заплатила податки або неправильно визначила свої податкові зобов’язання, по-перше, їй їх можуть донарахувати заднім числом, а по-друге, оштрафувати.

До речі, річне податкове зобов’язання платника може бути зменшене на суму податків, сплачених в інших країнах. Але це можливо за умови, що таке зменшення передбачене міжнародними договорами. Для зарахування в Україні цих податків платник має надати довідку про їхню сплату, легалізовану українською консульською установою у відповідній країні. Якщо  бракує такого документа, треба подати до податкової служби заяву про перенесення строку подання декларації до 31 грудня року, наступного за звітним.

 Виїзд за кордон на постійне місце проживання не звільняє платника податків від подання декларації, попереджає Міністерство доходів та зборів. Відзвітувати в органі ДПС потрібно не пізніше ніж за 60 календарних днів до виїзду. Протягом місяця після надходження такої декларації проводиться перевірка, і в разі відсутності податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб платнику видається відповідна довідка. Дійсна вона два місяці та є підставою для проведення митних процедур під час перетину кордону.

У Міндоходів нагадують: подавати декларацію потрібно до районної податкової служби за місцем реєстрації. Заповнити бланк можна і в Інтернеті на сайті ДПС. Однак один раз до районного відділення таки треба буде завітати, щоб отримати електронний ключ-пароль до сторінки власної декларації та відповідне програмне забезпечення, які надаються безплатно. Як повідомляється на сайті Міндоходів, за два місяці цього року фізичні особи отримали 90 тисяч безплатних цифрових підписів. Водночас, якщо платник вирішив звітувати поштою, то варто відправити декларацію завчасно.

До речі, перед поданням декларації можна попередньо звернутися за телефоном до податкової інспекції за місцем реєстрації та додатково з’ясувати всі не зрозумілі для платника податку питання.

Громадяни мають право на отримання податкової знижки та повернення частини сплаченого ними із заробітної плати податку. Всі, хто бажає реалізувати це право, можуть подати податкову декларацію упродовж усього року.

Зокрема, це фізичні особи, які торік оплачували навчання (своє або члена своєї сім’ї першого ступеня споріднення) у закладах освіти, страхували себе або членів своєї сім’ї, сплачували внески у недержавні пенсійні фонди, перераховували кошти у вигляді пожертвувань неприбутковим організаціям, усиновлювали дітей, сплачували відсотки за іпотечним житловим кредитом. Умови, порядок надання податкової знижки, перелік витрат, дозволених для включення до її складу та обмеження щодо права на нарахування знижки, визначені у статті 166 Податкового кодексу. Якщо платник до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування знижки, то воно не переноситься на наступні податкові роки.

Наприклад, якщо громадянин торік сплачував за навчання, йому можуть повернути з бюджету суму витрачених коштів, але не більше 15%. Для отримання цих грошей, треба завчасно подбати про зберігання квитанцій, фіскальних або товарних чеків, договорів із навчальним закладом тощо. Для прискорення податковим органом розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, ДПС рекомендує разом з декларацією подавати копії зазначених документів, а оригінали зберігати

Оксана МАЛОЛЄТКОВА

До списку новин