загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Раїса Богатирьова: Медичне право має захищати інтереси як пацієнтів, так і медичних працівників

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У Дніпропетровську упродовж 4-6 квітня 2013 року з 10.00-15.00 відбудуться акції, присвячені Всесвітньому дню здоровя (7 квітня). Кожен бажаючий зможе безкоштовно поміряти артеріальний та очний тиск, рівень цукру в крові, а також отримати консультації досвідчених лікарів у великих торговельних центрах міста. Про це повідомив директор Дніпропетровського обласного центру здоров’я Юрій Корягін.

Юрій Корягін зазначив, що такі акції мають високу ефективністьщодня  виявляється до 30-40% пацієнтів з підвищеним артеріальним тиском, 8-13% з підвищеним внутрішньоочним тиском, 6-8% з підвищеним рівнем глюкози в крові.

«Якщо у людини під час обстежень виявляються відхилення від норми, лікарі надають їй консультації та направляють на більш детальне обстеження до спеціалістів медичних закладів області. Адже такі показники можуть свідчити про наявність гіпертонії, хвороб нирок, глаукому, цукровий діабет тощо», - зауважив директор Дніпропетровського обласного центру здоров’я.

Він наголосив, що цього року Всесвітній день здоров’я проходить під гаслом «Подбайте про свій артеріальний тиск».

За словами головного позаштатного спеціаліста з кардіології департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської облдержадміністрації Алли Гуленко, часто люди відчувають нездужання, але навіть не підозрюють, що у них є проблеми саме з артеріальним тиском.

«Щорічно в Україні відбувається близько 500 тис інсультів, - зауважила вона. - Жертвами інсультів та інфарктів все частіше стають молоді люди у віці до 40 років. Якщо постійно приймати гіпотензивні препарати, то цього можна уникнути. Головне - вчасно дізнатися про схильність до підвищення артеріального тиску та розпочати лікування».

Юрій Корягін підкреслив, що зважаючи на актуальність проблеми захворюваності на гіпертонію, в Україні та області особлива увага приділяється доступності лікування від неї.

«Зараз в області реалізується державний пілотний проект з регулювання цін на лікарські засоби для осіб із гіпертонічною хворобою. Все більше аптек приєднується до цього проекту у всіх районах області. А це значить, що за бажання подбати про своє здоров’я може кожен мешканець області, який має підвищений тиск», - зауважив Юрій Корягін.

Зазначені акції пройдуть з 10 до 15 години:

• 4 березня – «Мост-сіті центр» (вул. Глинки, 2),

• 5 березня – «Нова лінія» (вул. Стартова, 9а) та центральний автовокзал (вул. Курчатова, 10),

• 6 березня – «Караван» (пгт. Ювілейний, вул. Нижньодніпровська, 17).

Медіа-центр проекту «Модернізація охорони здоров’я у Дніпропетровській області»

Останнім часом спостерігається збільшення кількості звернень людей, які стосуються надання медичної допомоги. Частина фактів, наведених у цих зверненнях, не знаходить свого підтвердження, решта потребують ретельного аналізу. На цьому акцентувала увагу Міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова, виступаючи з відкритою лекцією у Національному медичному університеті ім. О. О. Богомольця на тему "Медичне право України: окремі аспекти здійснення прав людини у сфері охорони здоров'я".

Відповідаючи на запитання щодо звинувачень на адресу медиків у матеріалах ЗМІ, Міністр наголосила: "Я за об'єктивність та прозорість розгляду кожного звернення щодо недбалості медичних працівників. Але вважаю, що не можна оприлюднювати таку інформацію, поки не відбулося всебічне вивчення обставин того, що трапилося, та не зроблено кваліфікованих висновків".

За словами Богатирьової, МОЗ не завжди є останньою інстанцією у вирішенні того чи іншого питання, яке висвітлено в ЗМІ як негативне. Держава здійснює свої повноваження і через правоохоронні, і через судові органи влади. Тому частіше за все останнє слово у таких випадках - за правоохоронними органами та судовою владою.

МОЗ опрацювало стандарти лікування багатьох хвороб, і особливо це стосується найпоширеніших з них, повідомила керівник Міністерства охорони здоров'я. Майже на всі хвороби є протоколи лікування, яких медик повинен дотримуватися. "Якщо лікар відходить від стандартів і правил, тоді є всі підстави, щоб задовольнити скаргу пацієнта", - зауважила Раїса Богатирьова.

"Наша відповідь на критичні матеріли в ЗМІ має бути об'єктивною, чесною, зваженою і зрозумілою для людей. Саме такі вимоги я висуваю до нашої прес-служби та працівників апарату Міністерства, - зазначила Раїса Богатирьова. - Хотілось би розраховувати на професійність і відповідальність у поданні інформації і з боку мас-медіа".

Керівник МОЗ висловила переконання в тому, що пацієнт має право бути захищеним від недбалості медиків, а лікар має право на захист своєї професійної честі і гідності та повинен знати свої права і обов'язки. Вона також нагадала, що у стінах Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця нещодавно був створений підручник "Правова регламентація лікарської діяльності (медичне правознавство)" під редакцією В. Москаленка та М. Банчука, з яким, на думку Раїси Богатирьової, необхідно ознайомитися кожному практикуючому лікарю.

Відкриту лекцію Міністра охорони здоров'я України Раїси Богатирьової у вівторок мали змогу почути близько семи тисяч студентів, інтернів, викладачів та аспірантів дев'ятнадцяти медичних навчальних закладів країни, а також представників медичної спільноти за допомогою відеозв'язку, який було встановлено з Буковинським державним медичним університетом, Вінницьким національним медичним університетом ім. М.І.Пирогова, Дніпропетровською медичною академією МОЗ України, Донецьким національним медичним університетом ім. М. Горького, Запорізьким державним медичним університетом, Івано-Франківським національним медичним університетом, Львівським національним медичним університетом ім. Данила Галицького, Харківським національним фармацевтичним університетом, Одеським національним медичним університетом, Тернопільським державним медичним університетом ім. І. Я Горбачовського, Українською медичною стоматологічною академією (м. Полтава), Харківським національним медичним університетом, Національною медичною академією післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика, Харківською медичною академією післядипломної освіти, Запорізькою медичною академією післядипломної освіти, Житомирським інститутом медсестринства, Кримським державний медичним університетом ім. С.І.Георгіївського, Луганським державним медичним університетом.

До списку новин