загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Не пошкодуйте крапельки крові

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Стартував всеукраїнський соціальний проект «Діабет. Дізнайся вчасно»

Протягом двох місяців усі охочі безкоштовно і без попереднього запису можуть дізнатися про свій рівень глюкози у крові.

— На це вони витратять лічені секунди. Це соціальний проект, тож людина може не реєструватися, не вказувати свої прізвище та ім’я. Здати аналіз і отримати моментальний результат реально в будь-якій зі 125 лабораторій «Сінево», розташованих в 40 містах України, — повідомила одна з організаторів проекту Олена Гонтаренко. — У такий спосіб ми намагаємося виявити якнайбільше людей, що хворіють на діабет, але не підозрюють про це.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі налічується 350 мільйонів діабетиків, і з кожним роком їх кількість зростає. Для порівняння: у 1994 році діабет був діагностований у 110 мільйонів людей, а до 2030 року медики прогнозують збільшення їхньої кількості до 500 мільйонів. Можливо, через 20 років саме діабет стане головною причиною смертності у світі (нині він поступається за цим показником серцево-судинним і онкологічним захворюванням). Не випадково ця хвороба визнана неінфекційною епідемією ХХІ століття.

В Україні нині понад 75 тисяч хворих на цукровий діабет 1-го типу та майже 1,3 мільйона — 2-го.

— Діабет першого типу, при якому підшлункова залоза не виробляє інсуліну, виявити легше, оскільки симптоми яскраво виражені — аж до діабетичної коми. Зовсім інше — інсулінонезалежний, або так званий діабет 2-го типу. Дуже часто хвороба роками може протікати без симптомів. Тому не варто радіти, що діабетичний показник у країні набагато нижчий, ніж у середньому по Європі: в Україні захворюваність на цукровий діабет становить 2,8%, у Франції — 6,2%, Іспанії — 9,9 %, Німеччині — 10,2%. Це свідчить тільки про те, що рівень діагностування цієї хвороби в нас украй незадовільний, — пояснює головний позаштатний ендокринолог МОЗ Микола Гульчій.

— Ми здійснили опитування населення України, чи проводили вони вимір цукру в крові за власним бажанням. «Так» відповіли лише 10%. Це прикро, адже цукровий діабет важке захворювання, яке повністю вилікувати неможливо. Хвороба може призвести до численних ускладнень, зокрема до ампутації кінцівок, сліпоти, інсультів. Саме тому повноцінне життя хворого можливе лише за умови правильної поінформованості та усвідомлення відповідальності за власне здоров’я, — зазначає президент Міжнародної діабетичної асоціації України Людмила Петренко.

Тим, хто входить до групи ризику, лікарі радять робити такий аналіз не рідше, ніж раз на півроку. В першу чергу це стосується людей із зайвою вагою. Також у групі ризику ті, хто має підвищений артеріальний тиск, серцево-судинні захворювання або в них є родичі з таким діагнозом.

Загалом медики рекомендують регулярно робити аналіз крові на цукор будь-якій людині після 40 років. Не пошкодувавши п’яти секунд часу і крапельки крові, можна уникнути не тільки критичних наслідків, а й великих витрат. За своєчасної діагностики для лікування цукрового діабету 2-го типу досить дієти з обмеженням простих вуглеводів і легких фізичних навантажень, тоді як пізні стадії вимагають дорогих ліків і мають важкі ускладнення.

До списку новин