загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Про що говорить аналіз крові?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Кожен з нас хоч би раз в житті здавав кров і отримував на руки результати аналізу. Потім лікар оголошував: «З вами все нормально», або «Ви хворі». Причому самі ви, скільки не старалися і не намагалися забігти вперед і дізнатися, що з вами трапилося, напевно насилу розуміли, що означають ті або інші букви. Насправді все не так складно, як здається. Розібратися, про що можуть говорити аналізи, допоможе «Споживач. інфо»

 

Загальний аналіз

Загальний аналіз крові (кров береться з пальця) розрахований перш за все на те, щоб виявити захворювання крові і запальний процес в організмі. А ось що означають букви і цифри на бланку:

RBC. Такими буквами позначаються еритроцити, або червоні кров'яні тільця. Кількість еритроцитів в одному міллілітрі крові повинна бути від 3,8 до 5,8 мільйонів. Якщо кількість еритроцитів менше норми, значить, людині не вистачає червоних кров'яних тілець, а це непрямий покажчик на анемію. Щоб переконатися в цьому, лікар дивиться на гемоглобін - білок, що міститься в эртитроиитах (НСВ). Обидва показники повинні один одного підтверджувати. Норма гемоглобіну 110- 165 г на літр крові. У залежності тому, підвищений гемоглобін або знижений, можна судити про захворювання. Наприклад, високий гемоглобін може бути ознакою еритреми, знижений - такій хворобі, як залізодефіцитна анемія. Взагалі гемоглобін - один з найважливіших показників крові, оскільки говорить про загальний її стан. Якщо він в нормі - це вже добре.

НСТ. Це тромбоцити, які беруть участь в згортуваності крові. Їх норма - 350-500 тисяч в 1 мл. Якщо кількість тромбоцитів нижча за норму, у людини підвищена кровоточивість або утворюються синяки, а ще це непряма ознака захворювання крові.

WВС. Так позначаються лейкоцити, або білі кров'яні тільця. Їх норма - 3,5-10 тисяч в одному міллілітрі. Зменшення або збільшення кількості лейкоцитів - це ознака запальних захворювань.

П/ядерниє і с/ядерные. Загальне число лейкоцитів включає і молоді клітки або палочкоядерні (п/ядерні), які потім дозрівають і стають сегменто-ядерними (с/ядерні). Палочкоядерних повинно бути до 5% від загального числа зрілих лейкоцитів. Якщо їх більше, то треба шукати запальний процес. ,

ЛІМ. Так позначаються лімфоцити, норма яких - до 30% від загального числа лейкоцитів. При дуже високому рівні лімфоцитів можна запідозрити туберкульозний процес. Значне зростання лімфоцитів спостерігається при лімфолейкозі. Але висновок зрештою повинен зробити лікар.

ЕОЗ. Якщо эозонофілів, які так позначаються, більше норми (5%), то у людини може бути алергія.

СОЕ. Позначає швидкість осідання еритроцитів. Норма не повинна перевищувати 17- 18 мм в годині Якщо еритроцити осідають з швидкістю вище 20 мм/ч, то це ознака запалення.

Щоб не заплутатися у всіх позначеннях, в першу чергу звертайте увагу на лейкоцити, гемоглобін і СОЕ. Лейкоцити попереджають про запальний процес, СОЕ це підтверджує, а гемоглобін допоможе дізнатися, чи немає анемії.

Біохімічний аналіз

ЯКЩО загальний аналіз крові показав відхилення від норми, лікар призначає біохімічний аналіз (кров береться з вени). Біохімічний аналіз крові визначає функцію печінки, нирок, активний запальний процес, ревматичний процес, а також порушення водно-сольового обміну і дисбаланс мікроелементів.

Глюкоза. Її норма 3,50-5,80 мілімоль на літр. Підвищений рівень глюкози свідчить про загрозу цукрового діабету або порушення толерантності до глюкози, що вимагає консультації ендокринолога.

Сечовина або залишковий азот. Така названа тому, що позначає речовини, які залишаються в крові після фільтрації рідини через нирки. Норма сечовини - 2,5-8,3 мілімоля на літр. Підвищення норми говорить про погану роботу виділення нирок і порушення фільтрації. Сечовина затримується, і йде отруєння організму продуктами виділення.

Креатинін розглядається в комплексі з сечовиною. Норма креатиніну - 44 -106 микроміллілітрів на літр. Як і сечовина, креатинін говорить про роботу нирок.

Холестерин говорить про інтенсивність обміну вешеств. Його норма - 2,6-6,7 мілімоля на літр. Високий рівень холестерину сигналізує про загрозу атеросклерозу.

Трансамінази АЛТ і АСТ відповідають за роботу печінки. Норма АЛТ - 5-37 МЕ (міжнародних одиниць), АСТ - 5-40 МЕ. Високий вміст АЛТ і АСТ буває при гепатитах.

Загальний білірубін. У нормі він не повинен бути вище 22,2 микромиллилитра на літр. Цей показник росте при гепатитах А, В, З, D або при механічній жовтяниці.

Загальний білок. Визначає рівень білка в сироватці крові. Його норма - 62-83 грами на літр. Якщо людина погано харчується, виснажений, рівень білка різко знижується. Те ж саме буває, коли у людини хвороба, при якій не засвоюється білок.

Якщо який-небудь показник порушений, лікар цілеспрямовано може досліджувати кров на додаткове визначення мікроелементів. Наприклад, аналіз показав порушення функції нирок. Тоді потрібний додатковий аналіз, щоб подивитися рівень мікроелементів і визначити, за рахунок чого порушена їх робота. Це може бути затримка калія, кальцію, залоза і так далі Аналіз визначить всі мікроелементи.

Дітям в основному призначають загальний аналіз крові. Біохімічний аналіз чаші всього потрібний при грубих патологіях, наприклад жовтяниці (потрібно звертати увагу на білірубін і трансаминази). Іноді зовнішніх ознак жовтяниці ще немає, а білірубін вже наростає і трансаминази високі. Це говорить про порушення функції печінки, а вже що це за хвороба визначає лікар. Відхилення в нормах у дітей приблизно такі ж, межі трохи менше, але їх визначає лікар. Аналіз крові дитини повинен розшифровувати саме педіатр, оскільки навіть терапевт не завжди зможе зробити виводи з аналізу крові для кожної конкретної дитини.

Юлія ГАРМАТІНА

До списку новин