загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Перші весняні роботи у плодовому саду

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Весна –це завжди "гаряча" пора для садівника. Кожен дбайливий господар розуміє важливість своєчасного та розумного підходу до виконання весняних робіт. Адже саме від правильного догляду за саджанцями залежить здоров'я, краса та родючість рослин. Порадами весняного догляду за садом з нами поділився садівник зі 40-річним досвідом Михайло Бабідорич.

Аби приступити до будь-яких робіт у саду, найперше потрібно прибрати його. З приходом тепла, слід визбирати сухе листя, бурелом, залишки опор і укриттів, а також інше сміття. "У ході прибирання видаляйте молоді бур'яни, поки вони не зміцніли, не встигли зацвісти і легко вириваються з корінням з вологого грунту", – зазначає садівник. Це найлегший, однак, чи не найпотрібніший весняний етап роботи на вашій плодовій ділянці. Зараз, при низьких плюсових температурах, до початку весняної вегетації можна садити і пересаджувати дерева та чагарники, включаючи плодові і вічнозелені.

Не менш важливим у перші весняні дні для дерев є обкопування землі навколо стовбурів. Цей процес допоможе зберегти вологу для дерева (хоча, як правило, на Закарпатті деревам її не бракує), затримує її та дає можливість дихати кореневій системі. Цей етап роботи важливий для всіх дерев. Та особливо важливо в березні своєчасно обкопати кущі смородини, малини, агрусу. Якраз цього місяця у них уже активно набухають бруньки. Плодами цих культур ми першими і насолоджуватимемося цьогоріч.

Ранньою весною важливо підгодувати і підмульчувати ослаблені після зими дерева. Ужгородська садівниця Ліза Сабо каже, що для підживлення використовує загальне мінеральне добриво, або добриво з підвищеним вмістом калію (наприклад, добриво для троянд або загальне для квітучих чагарників), чи сухий курячий послід. Після підгодівлі розкладіть органічну мульчу, яка допоможе зберегти мікро- і макроелементи, а також вологу в грунті. І добрива, і мульчу вносіть лише в добре зволожений грунт, тому другий процес, про який ми писали вище, є обовязковим для проведення весняних робіт у саду.

Одним з найважчих етапів весняної підготовки саду є обрізка дерев. Справа в тім, що кожна культура вимагає індивідуального підходу. З техніки обрізки дерев написано багато книг та надано безліч порад. Як правило, навіть досвідчені господарі черпають такі знання з хороших джерел. Новоспечені садівники, як правило, навчаються практичним умінням від більш досвідчених у цій справі колег.

Всім власникам саду варто знати, що є 3 види обрізок: формуюча (створює основу крони відповідно до обраної моделі і запобігає її загущенню та росту гілок, що заважають одна одній); омолоджуюча (зрізаються ослаблені гілки, що активно стимулює наростання нових та сильних, при цьому довжина пагонів повинна становити не менше 30 – 40 см.); відновлююча (дає змогу зменшити габарити крон, поліпшити світловий режим, нормувати кількість гілок, забезпечити рівновагу між зростанням і плодоношенням). Відновлююча обрізка застосовується також до підмерзлих дерев та тих, які отримали серйозні механічні пошкодження.

Як зазначає Михайло Бабідорич, до процесу обрізки дерев потрібно підходити максимально обережно. "Перед обрізкою я завжди пильно розглядаю кожне дерево. Часто, навіть фотографую, аби потім краще проаналізувати все в деталях. Так визначаю, яка обрізка і навіщо потрібна кожній конкретній рослині. Що треба: формувати крону, обмежувати її габарити, освітлювати або, навпаки, збільшити насичення її гілками. Часто гілки стають настільки слабкими, що треба вже омолоджувати дерево, або в кроні є небезпечні гострі розвилки, що іноді призводить до відламування гілок або навіть розлому всієї крони. Зробіть собі позначки в блокноті. На дозвіллі обміркуйте ситуацію",– ділиться своїм досвідом пан Михайло.

Після обрізання саду важливим є обробка від шкідників. Найчастіше для цього використовують так звану "бордоську рідину" - рідкий отрутохімікат блакитного кольору. Ним обробляють крону та скелет дерева з метою уникнення сонячних опіків та боротьби зі шкідниками "Вже через тиждень-два пектиме сонце і кора дерев буде тріскатися. На місці кореневих тріщин поселяються збудники грибкових захворювань",– розповідає пан Михайло.

"Які будуть наслідки для дерев від теперішніх морозів, – зазначає садівник, – говорити рано. Якщо морозна погода триватиме тиждень, а то й більше, то можливе вимерзання до 50% культур. Особливо це стосується ранніх сортів дерев". За словами пана Михайла, бруньки деяких сортових дерев витримують температуру до - 5 – -10. Це пояснюється тим, що дерево є саморегулюючою системою. Однак, прогнози про багатство цьогорічної врожайності робити поки не час".

До списку новин