загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українці їдять забагато продуктів, від яких мало користі - головний дієтолог МОЗ

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Українці споживають занадто багато хліба, м'ясних виробів та цукру і дуже мало риби та фруктів.

Про це на прес-конференції у вівторок заявив президент Асоціації дієтологів України, головний дієтолог МОЗ України Олег Швець, посилаючись на результати аналізу даних Держкомстату України за 2011-2012 роки, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

"Ці цифри не є 100-відсотковим відображенням того, що їдять українці щодня, однак аналіз статистичних показників демонструє загальну картину вподобань українців у виборі продуктів. Тут є певні категорії продуктів, які споживаються надмірно, зокрема хліб, м'ясні вироби та цукор, а є ті, які споживаються на неналежному рівні, - це фрукти і риба", - сказав Швець.

Він зазначив, що насамперед нашим співвітчизникам слід звернути увагу на низький рівень споживання фруктів - 114 г на добу проти рекомендованих ВООЗ та різним національними професійними організаціями 300 г на добу. "Тобто ми бачимо, що рівень споживання десь утричі менший", - констатував головний дієтолог МОЗ.

Він пояснив, що недостатнє вживання фруктів спричиняє зниження опору організму людини до гострих інфекційних захворювань та збільшення ризику хронічних хвороб серця та судин.

У цьому контексті Швець зазначив, що, оскільки асортимент фруктів у нас лімітований порами року, фахівці рекомендують включати до щоденного раціону не тільки свіжі, а й в'ялені, морожені та консервовані. "Головне - щоб там не було великої кількості доданого цукру", - застеріг він.

Стосовно рівня споживання нашими співвітчизниками риби, то "це продукт, якого українці, можна сказати відверто, майже не споживають", зазначив Швець. "Ми маємо сьогодні споживання 13,2 кг на рік, а повинно бути в півтора-два рази більше", - наголосив він.

Окрім того, констатував Швець, наші співвітчизники частіше їдять річкову або озерну рибу, яка не є такою корисною, як жирна морська риба, що є головним джерелом омега-3 поліненасичених жирних кислот і вітаміну D. Ці дві харчові речовини відповідають за багато різних процесів у організмі людини, в тому числі за розумову діяльність та розумовий розвиток, якщо йдеться про дітей, а також здоров'я кісток, підкреслив Швець.

Він припустив, що причиною низького споживання українцями корисних продуктів є недостатня поінформованість про їхні властивості. У зв'язку з цим, повідомив Швець, Асоціація дієтологів України планує проведення інформаційних кампаній, спрямованих на зменшення споживання шкідливих продуктів харчування і збільшення корисних.

Головний дієтолог МОЗ також звернув увагу на те, що основним аспектом здорового харчування часто вважають економічну складову, а прихильність українців до менш корисних продуктів пояснюють їх нижчою вартістю.

"Насправді, якщо порівняти вартість дуже корисної жирної морської риби з вартістю ковбаси, то остання буде вдвічі або втричі дорожчою. Пропозиція ковбаси в українських крамницях в десятки разів більша, ніж риби. Це означає, що попит на нездорові продукти більший, і ми будемо докладати зусиль, щоб це змінити", - підсумував голова Асоціації дієтологів України.

До списку новин