загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В умовах нинішньої економічної динаміки пенсійна система приречена - В.Медведчук

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Запеклі суперечки стосовно пенсійної реформи, її формату і необхідності, які розгорнулися у Верховній Раді - не тільки безперспективні, а й безглузді, оскільки замість пенсійної реформи потрібно обговорювати абсолютно інші питання. Про це у своєму блозі написав лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук, передає УНН.

"Почнемо з базового. Пенсія - одне з найважливіших досягнень соціальної політики XX століття. За рахунок чого вона забезпечується? Існують різні моделі - солідарні, накопичувальні, змішані, проте всі вони в кінцевому підсумку грунтуються на одному і тому ж. Тобто, на тому, що працездатне населення годує людей похилого віку. Навіть якщо сама пенсійна система має вигляд такого собі фонду, який вкладає кошти у нерухомість або економіку, її фундаментом все одно є жива працююча людина. Тому що без її праці будь-які грошові суми - це лише нулі в ощадкнижці або байти на банківському сервері.

Проблеми українського пенсійного забезпечення виникли аж ніяк не тому, що система погана або, навпаки, занадто гарна. Конкретний спосіб того, як акумулюються кошти у пенсійному фонді, не має великого значення. Набагато важливіше, чи є ці кошти у національній економіці. А їх об'єктивно немає. Звідси дефіцит пенсійного фонду. Звідси надвисокі податки на зарплатню, а також ряд додаткових зборів. І цього все одно не вистачає.

Що в таких умовах пропонують автори пенсійної реформи? По-перше, механічно знизити витрати пенсійного фонду. Для цього підвищується пенсійний вік, тобто збільшується кількість працюючих і зменшується чисельність пенсіонерів. Чи дасть ця міра якийсь ефект? Я переконаний, що ні. Подивіться демографічні показники. За прогнозами ООН, у 2050 році частка людей старше 60 років в Україні збільшиться більш ніж у півтора рази і досягне 38%. Зростання чисельності пенсіонерів буде випереджати спроби держави скинути їх з соціального забезпечення!

Ймовірно, автори реформи це теж розуміють. Тому вони паралельно пропонують ввести накопичувальну систему пенсійного забезпечення, яка нібито зможе годувати старих у тому випадку, якщо впаде система державна. Це велика помилка. Як показує практика США, накопичувальна система вимагає вкрай серйозного державного регулювання, а також захисту заощаджень. У Сполучених Штатах накопичувальна система "не спрацювала" в 40% випадків, і люди просто втрачали свої заощадження.

А тепер перенесіть цю модель в Україну і уявіть кількість ошуканих людей. Може, хтось з можновладців хоче хоч наостанок заробити на катастрофі приватних фондів, проте це точно не вихід для країни.

Все це, по суті, реформування порожнечі. Пенсійній системі загрожує сама економіка. І неважливо, як в цьому випадку буде виглядати реформа: так, як її представляє діюча влада, або якось інакше. За нинішньої економічної динаміки пенсійна система приречена. З реформою або без неї. Для її порятунку не підійдуть ані зміни в законодавстві, ані поради закордонних фондів.

Політики вважають за краще про це мовчати, щоб не втрачати резонансну тему для протистоянь, дискусій і обіцянок (їм-то пенсії не потрібні), проте в основі стоїть саме стан економіки. Це той вирішальний фактор, який може не тільки погубити українських пенсіонерів, але і врятувати їх. Якщо ми створимо умови для успішної роботи працездатної частини населення, відкриємо людям нові можливості добре заробляти у себе на Батьківщині, а не за кордоном, забезпечимо тривале і значне зростання ВВП, тоді інша розмова. Та що там "якщо". Ми просто зобов'язані це зробити", - написав В.Медведчук.

Оксана Котляренко

До списку новин