загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

З 1991 року з мапи України сотнями зникають села

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За даними відділу зв’язків з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради,  у період  з 1991 до 2012 року в Україні зникло 641 сільських населених пунктів, зокрема 40 селищ і 601 село.

528 сіл та селищ зникло у зв`язку з відсутністю у них жителів - їхні мешканці або померли, або виїхали в інші населені пункти.  Через об’єднання з іншими населеними пунктами або включення їх у межі міст чи селищ міського типу зникло 113 сільських населених пунктів.

Рекордним щодо «вимирання»  сіл став 2000-й рік  - тоді з адміністративного обліку було знято 86 сільських населених пунктів (у тому числі 78 через відсутність у них людей).

Через адміністративне переформатування найбільше сільських населених пунктів зникло у 1991 році – до інших населених пунктів приєдналися 47 сіл.

За інформацією, загалом за роки Незалежності найбільше зникло з мапи України сіл на Київщині (94), Полтавщині (55), Житомирщині (45), Сумщині (45), Харківщині (42) та Чернігівщині (40).

Найменше – на Волині (1), Закарпатті (1), Черкащині (3), Львівщині (5), Хмельниччині (6), Рівненщині (7).

Соціологи пов`язують кількість зниклих сіл з тим, що природний приріст сільського населення став від'ємним.

Провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи Людмила Слюсар прокоментувала: «У різних областях України – різна ситуація. Лише декілька областей країни мають природний приріст населення зі знаком плюс, а не мінус. З 2002 до 2012 року сільське населення в Україні тільки скорочувалось, але відтік населення у міста відбувається і зараз».

Станом на 1 січня 2013 року найбільше сільських населених пунктів зареєстровано на Львівщині (1850), у Полтавській (1810), Харківській (1679), Житомирській (1613) та Чернігівській (1481) областях. Найменше - у Чернівецькій (398), Закарпатській (579) та Херсонській (658) областях.

 Дана Суліменко,

спеціальний кореспондент ВАП

До списку новин