загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Новий Трудовий кодекс зменшить кількість робочих годин і дасть більше прав працівникам

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Депутати Олександр Стоян і Ярослав Сухий (Партія регіонів) внесли в парламент проект нового Трудового кодексу, у якому пропонується врегулювати питання трудових відносин, починаючи від введення штрафів за невиплату зарплати до норм, які регулюють порядок проведення страйків.

Проект нового кодексу не сильно відрізняється від попередньої версії. "Ми врахували всі зауваження, які тоді подавали федерації профспілок та роботодавців, і внесли їх по-новому, - розповідає Сухий. - Цього разу компроміс між ними буде знайдений, тому що жодній стороні проект не сподобався. Якби якась сторона була задоволена, то був би вже перекіс".

Зокрема, в законопроекті збереглися санкції за несвоєчасну виплату зарплат - у розмірі подвійної ставки НБУ за кожен день прострочення, як і вимоги оплати праці при тимчасовому колективному добровільному припиненні роботи. Також, співробітникам, які брали участь у страйку, роботодавець може виплачувати зарплату за домовленістю сторін. Якщо домовитися не виходить, тоді питання вирішується в судовому порядку. Крім того, роботодавець може ухвалити рішення про тимчасове припинення виробництва з одночасною виплатою зарплат. Проведення страйків, згідно з законопроектом, передбачає можливість створення страйкового фонду з добровільних пожертвувань. При цьому, роботодавець повинен дізнатися про початок протесту не пізніше ніж за три дні, а на постійно працюючому підприємстві - за сім робочих днів.

Як зазначив Ярослав Сухий, у новому кодексі немає норми про можливість профспілок впливати на призначення керівництва. "Директор призначається зборами акціонерів, і профспілки тут ні при чому. А ось звільнення найманого працівника роботодавець повинен обґрунтувати представникам профспілки,- говорить депутат.

Варто також зазначити, що проект Трудового кодексу встановлює, що нормальна тривалість робочого часу становить 40 годин на тиждень (у попередній версії - 48 годин), понаднормові не повинні перевищувати чотирьох годин протягом двох днів підряд і 120 годин на рік. Скорочений або неповний робочий день зберігається для ряду категорій працюючих - зокрема для працівників віком від 16 до 18 років, працівників, зайнятих на виробництві зі шкідливими умовами праці.

Також у законопроекті прописано шість категорій громадян, які наділені правом зберегти за собою робоче місце при скороченні штату: мова йде про співробітників, які мають великий робочий стаж у даного роботодавця; які виховують двох і більше дітей; прийняті на роботу в останні два роки за рахунок броні або квоти. Багатодітні співробітники мають право і на більш тривалу додаткову відпустку (стандартна відпустку 24 дня плюс 10 днів). У переліку оплачуваних відпусток залишилася перерва для проведення процедури усиновлення.

Крім того, новий Трудовий кодекс забороняє дискримінацію за статевою і расовою ознаками, політичною приналежністю при прийомі на роботу, а також містить норму про неприпустимість відмови претенденту, який досяг передпенсійного віку або вже отримує пенсійні виплати.

Зазначимо, в документі вперше сформульовано правила про складі робочого часу: від виконання трудових обов'язків, підготовчого періоду і перерв (може бути не менше півгодини і не більше двох годин, між змінами - не менше 12 годин).

За словами провідного наукового співробітника Інституту демографії і соціальних досліджень НАНУ Лідії Ткаченко, однією зі спірних норм документа була можливість отримати грошову компенсацію замість відпустки. Це суперечить міжнародним нормам, однак ця норма збереглася і в новому кодексі.

У цілому експерти підтримують необхідність прийняття кодексу. В той же час в опозиції заявили про порушення балансу між роботодавцями і працівниками, а самі автори кодексу оцінюють шанси на його ухвалення як "мізерні".

До списку новин