загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Боротьба з хронічним болем

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Страждаєте десятиріччями від хронічних проблем зі спиною, туберкульозу шкіри або від інших захворювань, - 59-річна Марі Кросман, пенсіонерка, за фахом геріатрична медсестра з "Federal Way", що у Вашингтоні, навряд чи пам'ятає день, коли вона б не страждала. Протягом років вона намагалася знайти полегшення, вживаючи ліки, що відпускаються без рецепту, обезболюючі за рецептами, фізичну терапію і просто все, що їй тільки могли запропонувати", - стверджує вона.  'Інколи в мене все добре. Але бувають дні, коли я ледь можу встати і рухатися загалом."

Згідно статистики, що була наведена у знаковій доповіді  інституту медицини у 2011-му році, на сьогоднішній день 100 мільйонів американців страждають кожного року від хронічного болю. Травми спини є основною причиною, але є й багато інших, включаючи артрит, оперізуючий лишай, пошкоджені діабетом нерви і наслідки операцій.  Сполучені Штати витрачають до $ 635 мільярдів на рік на лікування хронічного болю.  Проте мільйони людей продовжують страждати. Хоча до цих пір панацеї ще немає, дослідники зібрали нові  важливі відомості стосовно природи болю та процесу, що перетворює гострий біль у хронічний.

Чому я?

 

"Маючи однакову травму, деякі люди почуваються добре, а у інших  біль переходить у хронічну стадію. Питання в тому, чому це так", - говорить А.Ваня Апкаріан, нейрофізіолог з Північно-західного університету Фейнбергської школи медицини в Чікаго. У ході першого дослідження, метою якого було дізнатися, що відбувається в мозку, коли має місце хронічний біль, він і його колеги спостерігали за людьми, які незадовго перед цим зазнали травм спини, застосовуючи сканування мозку. Вчені виявили, що власне у відповідь на постійний біль відбувається зміна архітектури мозку. Ще більш вражаючим є той факт, як виявили вчені, що чим більша взаємодія двох окремих зон мозку: медіальної передлобової частини кори головного мозку і прилягаючого ядра, тим більша імовірність, що пацієнт страждатиме від хронічного болю.

"Звісно, що травма сама по собі теж важлива, -  говорить Апкаріан, - але згідно того, що відбувається у мозку можна зпрогнозувати з 80 відсотковою точністю у кого біль перейде у хронічний". Апкаріан сподівається, що відкриття сприятиме винайденню нових ліків, які запобігатимуть переходу гострого болю у хронічний.

Найбільш дієвий підхід до вирішення проблеми болю

 

На даний момент, найбільш ефективним способом для полегшення хронічного болю є так званий цілісний підхід, який включає і тіло і розум. Багато пацієнтів приходять до нас, сподіваючись, що ми можемо їм допомогти позбутися болю",- розповідає Річард В. Розенквіст, доктор наук та експерт у сфері обезболення Клівлендської клініки, - але реальний стан справ для багатьох пацієнтів такий, що ми не можемо. Ми не можемо вилікувати їх артрит. Ми не можемо зробити їх знову молодими. Але ми можемо допомогти їм справитися з хронічним болем і повернутися до свого життя".

Дійсно, багато експертів заохочують пацієнтів з хронічним болем приділяти менше уваги своєму болю і більше активному способу життя. "Я, зазвичай, просив хворих з хронічним болем оцінити його за шкалою від 1 до 10",- говорить Розенквіст. "Тепер я хочу знати, що люди хотіли б зробити з того, що вони не можуть зробити з огляду на свій біль. Тоді ми можемо знайти шляхи, щоб допомогти їм справитися з болем і робити те, що вони хочуть".

Користь від вправ

 

Дуже важливо залишатися настільки активними, наскільки це можливо. Власне, останнє дослідження показує, що фізична активність - якщо займатися обережно - є одним з найбільш ефективних методів лікування  хронічного болю.

У дослідженнях 2012-го року, проведених дослідниками з госпіталю спеціальної хірургії, 200 хворих з остеоартритом, які брали участь в тижневій програмі підготовки засвідчили значне зниження болю і поліпшення якості життя.  Програма включала Тай Чи, йогу, танці і інші види тренувань, розраховані на людей з остеоартритом. Інші дослідження показали, що  виконання вправ полегшує хронічний біль у спині. Здається практично будь-яка форма активності в змозі допомогти. Коли вчені з Тель-Авівського Університету порівняли шеститижневі програми швидкої ходьби з програмами силового тренування для хворих з хронічним болем у нижній частині спини, то виявили, що обидві покращили працездатність та зменшили біль.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин