загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Фінський пенсіонер може купити дачу в Іспанії

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

— Дай нашим людям європейську пенсію, то нікому не треба будуть пільги в транспорті й на квартплату. Люди не боятимуться старості та з радістю виходитимуть на заслужений відпочинок, — говорить Ірина Остапенко, столичний економіст. Вона вивчала пенсійні реформи у різних країнах світу. Два місяці стажувалася як соціальний працівник у Чехії. gazeta.ua

— Чеські пенсіонери не найзаможніші в Європі, але на життя нарікають рідко. Чоловіки йдуть на пенсію у 62 роки 8 місяців. У жінок пенсійний вік залежить від кількості дітей. Бездітні виходять у 61 рік 8 місяців. Жінка, яка виховала п'ятьох дітей, стане пенсіонеркою у 57 років. У Празі люди передпенсійного віку можуть відвідувати курси "Підготовка до старіння". Там учать, як правильно закінчити трудовий стаж, відійти від колективу і чим займатися поза роботою. Чоловіки отримують близько 600 доларів пенсії, жінки на сотню менше, бо заробляють менше, як правило. Літні люди платять половину вартості проїзду в міському транспорті, мають знижки на залізничні квитки. 400 тисяч чеських пенсіонерів відвідують університети третього віку, що утримує міністерство праці і соціальних справ. Там літніх студентів учать користуватися комп'ютером, поштою та скайпом, викладають іноземні мови, возять на екскурсії, влаштовують кіноперегляди і дискотеки на вихідні. Українські університети третього віку повідкривали тільки у містах-мільйонниках. А що робити пенсіонерам по селах?

Де літнім людям живеться найкраще?

— За останніми опитуваннями — у Норвегії. Ця країна випередила Швейцарію, Люксембург, Швецію та Австрію. До п'ятірки не ввійшли США. Хоча там навіть людина, яка ніколи не працювала, матиме мінімальну пенсію у 300 доларів. Низькокваліфіковані робітники отримують понад 700 доларів. Жодних пільг для літніх людей у США немає. Більшість, коли виходять на пенсію, втрачають медичну страховку, яку їм оплачував роботодавець. Хто не може забезпечувати себе, поселяється у соціальних кондомініумах. Це багатоквартирні будинки, де можна платити за житло і харчування у складчину, користуватися послугами безкоштовних кухарів, прибиральників і медперсоналу.

У багатьох країнах після виходу на пенсію людина може відкрити власну справу. Найкраще в цьому плані ізраїльтянам. Вони отримують одноразову допомогу, що дорівнює середньому доходу, помноженому на число років стажу. Японці здають свої квартири в оренду і виїжджають в Індонезію чи Малайзію, де можна жити на 5 доларів у день. Британські пенсіонери вважаються одними з найбагатших у світі. За статистикою, 40 відсотків нерухомості в країні належить літнім людям. Фіни на свою пенсію від 1,5 тисячі євро можуть мандрувати по світу, щомісяця оновлювати гардероб, щотижня ходити у фітнес-клуб і басейн. Дехто за три-чотири роки відкладає гроші і купує нерухомість в Іспанії чи Португалії, аби їздити туди, як на дачу.

Яку нішу малого бізнесу могли б зайняти літні українці?

— Могли б активно займатися зеленим туризмом. Для цього достатньо видавати під низький відсоток кредити.

Які пільги для літніх людей існують у світі?

— Німецькі пенсіонери не платять за воду й утримання будинку, якщо їхня квартира менш як 56 "квадратів". Можуть розраховувати на знижки на обіди у спеціальних кафетеріях для пенсіонерів. Літні іспанці отримують знижки на продукти і товари першої необхідності в супермаркетах. В Аргентині після смерті пенсіонера його пенсію отримує вдова чи вдівець.

13 років викладає аеробіку американець 73-річний Джон Дейвід. Його вписали до національного реєстру рекордів як найстарішого спортивного інструктора. Щодня пробігає по 3 км. Гімнастикою займається по 7 год. на добу. Спить 5-6 год. Багато читає й подорожує. Раніше працював телевізійним продюсером у Лос-Анджелесі. Йому пропонували продовжити контракт на п'ять років — відмовився. За рік змінив шістьох подруг.

Анна УСІК

До списку новин