загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

«Заслужена» пенсія матерів-героїнь в Україні?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

15 травняМіжнародний день сімї. За нинішнього становища багатодітні українські матері отримуватимуть у літньому віці мізерні пенсії. Адже більшу частину життя ці жінки перебувають у декреті й не накопичать значного трудового стажу. Про це заявив Радіо Свобода заступник голови комітету з питань соціальної політики Верховної Ради Павло Розенко. Тим часом кіровоградка Лідія Репетило, двічі мати-героїня (отримувала це звання і у СРСР, і у незалежній Україні) скаржиться, що змушена виживати на свою пенсію.  

Матір’ю-героїнею кіровоградка Лідія Репетило ставала двічі. Перший раз за Радянського Союзу. Вдруге таке звання отримала від Президента України 2004 року.

Загалом вона має 11 дітей. Найстаршому синові 60 років. Його народила, коли не було двадцяти. Молодша ж донька з’явилася, коли Лідії Репетило виповнилося 44. Останніх чотирьох дітей мати–героїня народжувала вдома. Без лікарів і медсестер.

«Чоловік допомагав? – ніхто. Бігав тільки кричав, що викличе швидку. А я кажу, що уб’ю, як встану. Набридло мені в тім роддомі. Через те, що то карантин, то кефіру не можна, то того не можна, то того. А вдома я все їм», – згадує Лідія Репетило.

Усе життя Лідія Репетило працювала геологом. Дітьми займалася фактично без відриву від роботи. З кожним малюком у декреті була не більше двох тижнів. Проте встигала все: попоратися з худобою, випрати, прибрати, нагодувати.

«Харчувались ми добре. 8 літрів борщу варила», – розповідає багатодітна мати.

Усі діти з вищою освітою

Та головне, запевняє вона, не народити та нагодувати, а виховати. Усіх одинадцятьох виняньчила сама без бабусь і няньок. Допомагав чоловік. Усі діти здобули вищу освіту. Впевнені: їх мама найкраща у світі, а ще найсправедливіша.

«Суворість була. Я пам’ятаю лозину по спині», – говорить донька Лідії Репетило, Анжела.

Сьогодні найбільша радість, коли всі діти і онуки, правнуки з’їжджаються на свята. За сімейною традицією, це обов’язково у мамин день народження.

«Як всі поз’їжджаються, то я аж гублюся. Мені не віриться, що це всі мої» – розповідає багатодітна мати.

На життя Лідія Репетило не скаржиться, а от на державну підтримку нарікає. Пенсії та надбавок першій мамі України катастрофічно не вистачає. Говорить, що від жебрацької торби рятують лише діти.

«Ну, надбавки мені дають. Надбавки сьогодні є, завтра немає. Можуть зняти їх. У державі нашій на що хочеш можна очікувати. Вистачає тільки за квартиру заплатить і хліба купити. А дальше торбу на шию і можна іти просить. Як раніше називалися старці. Старцем іти просить, щоб дали. Діти стараються, але ж не всі можуть допомогти», – констатує Лідія Репетило.

У департаменті соцзахисту розводять руками

На місяць перша мати-героїня незалежної України, у трудовій книжці якої стаж 46 років, отримує 1600 гривень. Чимало пенсіонерів одержують ще менше. Але від цього Лідії Репетило не легше, адже роки беруть своє і на підтримку здоров’я доводиться витрачати за «безкоштовної» медицини чимало.

У департаменті соцзахисту на це розводять руками. Адже нараховують та виплачують усе, що передбачає українське законодавство.

«На даний час Лідія Григорівна отримує пенсію за віком, в складі якої виплачується надбавка за особливі заслуги перед Україною», – говорить начальник відділу департаменту соціального захисту населення Кіровоградської облдержадміністрації Надія Кримська. І зазначає, що ближчим часом суттєвих змін у матеріальній підтримці держави не очікують.

«Вони просто не встигають наробити страховий стаж, необхідний для призначення пенсії»

Заступник голови комітету з питань соціальної політики та праці Верховної Ради Павло Розенко зазначає, що такі випадки – це загальноукраїнська тенденція. Далі буде тільки гірше. Багатодітні мами, які виховують як мінімум п’ятьох дітей, взагалі не матимуть стажу, аби отримати пенсію. Адже значну частину життя перебувають у декреті.

«Вони просто не встигають наробити той страховий стаж, який необхідний для призначення пенсії в Україні. Через те, вони будуть найбільше страждати. Безумовно, першим питанням, яке необхідно вирішити для багатодітних родин, є адекватне забезпечення їхньої старості. І, можливо, створення окремої пенсійної системи для таких категорій людей», – констатує народний депутат.

Проблема багатодітних родин – це і мізерна зарплатня, яка також лягає в основу пенсійного забезпечення. Родини не потребували б додаткової держаної підтримки, якби мати і батько мали гідну зарплату.

«Близько 30% сімей, де є 1 дитина і обидва батьки працюють, перебуває за межею бідності. Там, де ми маємо трьох дітей, уже понад 50% родин знаходиться за межею бідності. Там, де 4 дитини і більше, за даними офіційних обстежень, понад 80% родин – за межею бідності», – зазначає народний депутат Павло Розенко. І додає, що всі зусилля влади мають бути спрямовані на зміни у підходах до оплати праці. Зміцнила б майбутнє багатодітних родин і нереалізована законодавча ініціатива щодо скасування нинішньої пенсійної реформи. Адже нині вона передбачає збільшення страхового стажу. Напрацювати його через декретні відпустки багатодітні батьки не в змозі.

Яна Пісарєва

До списку новин