загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Адресну систему пільг в Україні можна вибудувати за 10 років – експерт

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Нову систему розподілу пільг в Україні, яка передбачатиме адресність допомоги, можна розробити за 10 років.

Таку думку висловив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник в ефірі програми «Економічне коло» Київської державної регіональної телерадіокомпанії - Центральний канал, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

«Якщо мати політичну волю, цю систему можна вибудувати за 10 років в три етапи: ревізія, встановлення соціальної картки і адресна соціальна допомога», - зазначив Бортник. Він додав, що ревізія існуючого реєстру пільговиків і розробка нової системи коштуватимуть близько 5 млрд грн.

На першому етапі необхідно провести переоблік пільговиків, який, за розрахунками експерта, зменшить кількість користувачів пільг щонайменше на третину, а в деяких категоріях більш як наполовину. «За різними оцінками, від 18 до 25 млн українців є користувачами тих чи інших пільг. Якщо реально проаналізувати ситуацію, то з усієї когорти пільговиків за минулий рік скористалися своєю пільгою близько 50%, з них тих, що користувалися кількома пільгами чи користувалися ними системно, наприклад їздили на громадському транспорті, від сили 30%», - сказав Бортник.

Водночас він зазначив, що лише пільга на безкоштовний проїзд 10,5 млн пенсіонерів у минулому році коштувала держбюджету 3,2 млрд грн, а весь обсяг пільг, які споживаються в Україні, сягає понад 10 млрд грн.

Експерт наголосив, що в Європі система пільг має форму адресної допомоги, передусім фінансової, а кількість пільговиків не перевищує 15% населення.

«Хочу звернути увагу на досвід Польщі, яка також мала таку ж радянську систему, як у нас, а зараз ця система повністю змінена на адресну допомогу. Спочатку був проведений аналіз цих пільг, встановлено, яким конкретним людям яка пільга потрібна, потім створено соціальні картки, і на них, в залежності від того, на скільки пільг людина має право претендувати, нараховуються різні суми - в середньому від 25 до 40 євро на місяць», - підкреслив Бортник.

До списку новин