загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Здорове харчування у будь-якому віці

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Здорове і збалансоване харчування повинне супроводжувати людину протягом усього життя. А особливо літніх людей, оскільки обмін речовин з часом сповільнюється.

Велика кількість поживних речовин та обмеження калорій - ось основний принцип здорового харчування для молоді й літніх. Здорове харчування  сприяє здоровій старості, однак молоді люди не приділяють належної уваги цьому фактові. Проте з віком значення здорового меню зростає для всіх. З'являються зумовлені віком зміни у обміні речовин, та й хвороби вимагають перебудови  звичок харчування.

Здорове харчування може запобігти хворобам.

 

"Без куховаріння моєї дружини я не дожив би до такого віку", - якось сказав Вінстон Черчіль. Він мав рацію: харчування насправді відображається на самопочутті та тривалості життя. Це доведено не лише особистим досвідом великого британського політика, але й науковими дослідженнями. Надмірна вага, діабет або остеопороз слугують прикладами цьому. Певні раціони  сприяють виникненню й прогресу певних захворювань. І навпаки, збалансоване харчування сприяє профілактиці захворювань і допомагає схуднути.

Що саме мається на увазі під здоровим харчуванням? Згідно з загальновизнаними суспільними правилами щодо харчування, головним принципом є різноманітність: п'ять порцій овочів та фруктів на день, щодня молоко та молочні продукти, також один, можливо, два рази на тиждень - риба. М‘ясо, ковбаси та яйця мусять бути у дуже помірній, а цукор та сіль у обмеженій кількості. Хто цього раціону дотримується  - забезпечує свій організм не лише потрібними мікроелементами­, тобто білками, жирами і вуглеводами, вітамінами і мікроелементами, але й достатньою кількістю клітковини. Достатня кількість рідини є також дуже важливою, так само як і регулярна фізична активність.

Правильне харчування допоможе уникнути надлишкової ваги

 

Звісно, потрібно пам'ятати й про об'єми споживання, інакше огрядності не уникнути. Саме це і є  зростаючою проблемою для літніх. Поза тим 70 відсотків чоловіків та жінок пенсійного віку є надто повними. Також зростає кількість людей з надмірною вагою (показник індексу ваги тіла - скорочено ІВГ- понад 30). “Повні повнітимуть і далі”,- стверджує професор Гельмут Гезекер, президент німецького товариства харчування, в одному  з інтерв'ю.

“Я повнію з року в рік, хоча їм стільки ж як і раніше”, - типове ствердження, що має у своєму підґрунті погіршення обміну речовин. З роками знижується так званий основний  обмін: тіло у стані спокою потребує не багато енергії. Тому потреба в енергії у 75-річної людини приблизно на 20 відсотків менше ніж у 25-річної. У чоловіків це складає близько 375 кілокалорій на день та відповідає 100 грамам смачного шоколадного торту з горіхами. У жінок потреба в енергії знижується приблизно на 200 кілокалорій на день,  відповідає  еквівалентній порції ванільного пудингу.

Звертайте увагу, чи є у страві достатня кількість поживних речовин

Окрім цього багато людей з віком рухаються менше. Фізичне навантаження та рух загалом у буденному житті й спорті знижується. Показник ваги зростає, а отже зростає і ризик виникнення захворювань різного роду: від артрозу до діабету.   Зростає також ризик певних ракових захворювань, зокрема раку кишечника та грудей. «Через кілька років не куріння буде основним чинником ракових захворювань, а надмірна вага»,  -  передбачає професор Отмар Вістлер, керівник німецького центру ракових досліджень у Гайдельберзі.

Не надто багато калорій, достатня кількість вітамінів і мікроелементів - важливо вимога до другої половини життя людини. Оскільки життєво необхідні поживні речовини потрібні тілу, зазвичай, у тих же самих кількостях, що і раніше. Проблемою у старшому віці може також бути надходження рідини. У багатьох людей зникає почуття спраги, тому старші люди інколи не помічають, що вони мало п‘ють. Проблеми з кровообігом, накопичення токсинів в організмі - все це наслідки вживання недостатньої кількості води.

На прикладі Вінстона Черчіля

 

На думку дієтологів, до повноцінного харчування здорової літньої людини мусить входити принаймні 1,5 літра рідини щоденно. Однак слід бути обережним: хронічно хворим, особливо особам з захворюваннями нирок або серця, слід дотримуватися інших правил. У таких випадках цим людям слід проконсультуватися у лікаря щодо кількості рідини, дозволеної для споживання.

Вінстон Черчіль вважав, що треба насолоджуватися їжею. Адже до його улюблених страв належали сирі устриці та ростбиф з йоркширським пудингом. Згідно з його переконанням: "Душа, як і  шлунок, вимагає лише ті речі, які може перетравити".

Переклад з німецької.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин