загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Хто підзаробить влітку найбільше

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Тим, хто залишати рідні місця не збирається, пропонують попрацювати барменами на відкритих майданчиках найближчих ресторанів.

Газети та веб-сайти з працевлаштування рясніють пропозиціями від ресторанів і барів, аграрних підприємств, торгових точок, готелів та санаторіїв. Проте експерти констатують, що вибір сезонних робіт в Україні сьогодні гірший, ніж рік тому. Тоді Україна готувалася до Євро-2012, по всій країні були створені сотні додаткових робочих місць, і українці мали хороші можливості поповнити особистий бюджет. Але футбольний чемпіонат пройшов, а разом з ним – і бум вакансій. Втім, при бажанні і наявності мінімального досвіду пристойні варіанти підробітку знайти можна.

Сегодня з’ясувала, де зараз наші співвітчизники можуть застосувати свої вільний час і сили. Людям без досвіду роботи можна влаштуватися в сферу обслуговування, громадського харчування, продажу та сільського господарства, але спочатку треба бути готовим до низьких зарплат. Людям з досвідом і з потрібною кваліфікацією трохи простіше – вони зможуть отримувати більше в тих же сферах. А найвигідніші по грошах пропозиції сьогодні – на круїзних лайнерах. Правда, працівникам на них доводиться трудитися без продиху.

Квитки в кабаре

Сегмент КаБаРе (кафе, бари, ресторани) залишається лідером за кількістю сезонних вакансій. Експерти тижневика “Пропоную роботу” стверджують, що набір персоналу в даній галузі активізувався напередодні травневих свят, а ближче до літа кількість пропозицій роботи збільшиться вдвічі. Як правило, додатково набирають офіціантів, барменів і прибиральниць. Для студентів і випускників кулінарних технікумів є шанс влаштуватися кухарем. А от на посаду адміністратора візьмуть лише людину з досвідом роботи в ресторанному бізнесі. Оплата праці безпосередньо залежить від регіону і статусу закладів. Приміром, на півдні, де вакансій найбільше, ставка, як правило, низька (від 1,5 тисячі гривень). “Крім зарплати роботодавець пропонує житло і харчування, а також залишає чайові”, – говорить координатор Асоціації регіональних кадрових агентств Сергій Бєляєв. У ресторани преміум-класу без досвіду роботи або зв’язків не потрапиш. Найчастіше туди беруть кваліфікований персонал з “корочкою і санкнижкою. Хоча і зарплату пропонують відповідну: від 3 тис. грн для прибиральника або рядового офіціанта до 6 тис. грн для досвідченого бармена.

Їсти продано

Другий благодатний сегмент сезонних робіт – сфера роздрібної торгівлі. Саме влітку активізується продаж напоїв, морозива, алкогольної та слабоалкогольної продукції, а також всілякої атрибутики спекотної пори року на зразок сонцезахисних окулярів. Вакансії можуть бути різними: безпосередньо продавці, працівники для виконання вантажно-розвантажувальних робіт, промоутери і навіть логісти (якщо товар потрібно супроводжувати з іншої області). Правда, зарплата тут не дуже висока (від 100 до 300 грн на добу залежно від самої роботи і від роботодавця), а працювати доведеться з самого ранку і до пізньої ночі, часто без вихідних.

У зв’язку з цим на такі вакансії охочіше беруть молодь (за винятком логістів). Хлопці та дівчата легше переносять необхідність цілий день сидіти під сонцем і простіше заводять друзів – потенційних покупців того ж пива чи морозива. Є у роботодавців і свій секрет: справа в тому, що «зелених» співробітників можна обрахувати в зарплаті, «повісити» на них нестачу чи псування продукції. Тому при влаштуванні на вакансію продавця або вантажника варто уважно придивитися до господаря точки, не спокушатися обіцянками і в зробити вибір на користь більш реалістичних умов праці.

Готельний бізнес

У ньому, порівняно з минулим літом, вакансій стало менше. “Ажіотажний попит на житло під Євро-2012 пропав, тому багато приватних готелів, міні-готелів та хостелів або закрилися, або вважають за краще розширювати список посадових обов’язків працівників, тим самим скорочуючи їх кількість”, – стверджують експерти “Пропоную роботу”. В результаті влаштуватися покоївкою, адміністратором або хостес зараз можна тільки у великі готелі і санаторії. “Залежно від “зірковості” роботодавець може запропонувати вакансію спеціалісту з профільною освітою і без неї, але часто додатковою вимогою до кандидата є знання іноземних мов”, – попереджає Мельник.

За словами експертів, найактивніше набирають обслуговуючий персонал в індустрію гостинності в такі регіони, як Крим, Одеса, Миколаїв. Туди можуть поїхати і ті, хто шукає своє покликання в організації дозвілля. Правда, Бєляєв говорить, що у нас попит на аніматорів не дуже високий, але є можливість влаштуватися виконавцем у вечірні шоу-програми. Але для цього потрібно володіти якимись талантами (співати, танцювати, дивувати унікальними фізичними здібностями або хоча б показувати фокуси), мати в запасі сценічний костюм і пару-трійку готових номерів. Заробити на цьому можна $200-300 на місяць, виступаючи всього лише кілька разів на тиждень.

Поворот від воріт

Торік студентка Донецького музучилища Яна Морозова знайшла роботу на літо ще у квітні, влаштувавшись ведучою в караоке-бар. Цієї весни знайти тимчасовий заробіток виявилося складніше. Бар закрився через півроку після Євро-2012, а нових місць сезонної роботи в Донецьку не додалося. У результаті на травневі дівчина поїхала в Урзуф (курортне селище в Донецькій області) шукати підробіток недалеко від дому. Яні пощастило влаштуватися в бар ведучою, але в цілому вакансій на літо виявилося небагато.

Сфера розваг і торгівлі в цьому році переживає порівняне затишшя. “У першу чергу це пов’язано зі зниженням обсягів продажів, а також з істотним обмеженням бюджетів, – впевнена регіональний менеджер департаменту з поставки тимчасового персоналуZEST Outsourcing Катерина Мельник. – Порівняно з літом минулого року, коли головним мотиватором було Євро, обсяги продажів впадуть приблизно в 1,5-2 рази. З іншого боку, ситуація повернеться у звичне русло, як це було, наприклад, у 2011 році”.

Польова збірна

Аграрний сектор пропонує українцям стільки сезонних вакансій, скільки їх було завжди. “Будуть затребуваними польові робітники, сортувальники, навантажувачі, трактористи. Саме в цих працівниках відчувають постійну нестачу наймачі, – стверджує Мельник. – Найбільш вигідними регіонами для цього сегмента фахівців стануть Херсонська, Миколаївська, Вінницька, Харківська області і Крим”.

Знайти вакансії можна в місцевих центрах зайнятості, на інтернет-порталі “Труд” в розділі “Сільське господарство” або по знайомству.

У середньому на зборі овочів, фруктів і баштанних можна за місяць заробити 2,5-3 тис. грн. Ця робота копітка, але вважається некваліфікованою і тому низькооплачуваною. Значно більше можуть отримати на наших полях фахівці з освітою і досвідом – агрономи, овочівники, садівники і виноградарі. Приміром, від агронома при окладі в 6 тис. грн сьогодні вимагають стаж роботи в сільському господарстві від трьох років і ідеальне знання аграрного комплексу. У перспективі такого фахівця можуть взяти на постійну роботу або домовитися з ним про регулярні підробітки на літо за договором підряду.

Сила на експорт

Багато українців не хочуть витрачати фізичні сили за невеликі гроші на рідних полях. До того ж наших працівників радо приймають в аграрних компаніях ближнього (Польща, Болгарія, Словаччина) і далекого (Фінляндія, Норвегія) зарубіжжя. Там обов’язки польових працівників нічим не відрізняються, зате зарплата вища. Наприклад, у Фінляндії на зборі морошки і брусниці можна заробити від 30 до 100 євро на день. Оплата частіше відрядна, залежно від того, скільки зібрано. Проживання та харчування обходяться не надто дорого: на день вистачає 10-12 євро.

Широкий спектр вакансій пропонується на іноземних круїзних лайнерах, зазначають експерти “Пропоную роботу”. Індустрія морських подорожей розвивається все активніше, і такий «курорт на воді» вимагає багато робочих рук.

На лайнери беруть не тільки людей зі спеціальною освітою, але і офіціантів, барменів, стюардів, фотографів і навіть продавців в бутіки. Середній рівень зарплати становить $1,2 тис. на місяць: від $600 для робітників у категорії “подай-принеси” до $2,5 тис. для персоналу, який отримує від гостей лайнера чайові. Головна вимога для працівників усіх категорій – розмовна англійська мова. На деяких лайнерах також бувають і вікові обмеження.

Гра за правилами

Робота на лайнері хоч і приваблює романтикою, але навряд чи може вважатися мрією. “Ти не бачиш моря і сонця, весь час зайнятий. Підмінити тебе немає ким, адже кількість персоналу обмежена, тому в круїзі нам заборонено хворіти”, – розповідає корабельний кухар Віталій Романенко. Такі ж «важкі» враження залишаються у тих, хто їде за кордон аніматором. Сьогодні наших хлопців у цю сферу активно набирають готелі Туреччини та Єгипту, які орієнтовані на російськомовну клієнтуру. Потрапити на таку роботу нескладно.

За словами Мельник, деякі вузи самі організовують такі проекти, щоб студенти освоїли професії акторів і аніматорів.

Можна знайти такий вуз і домовитися з організаторами про «зайву» вакансію, а можна відшукати пропозицію про роботу самим. Лілія Цвєткова саме так влаштувалася аніматором в турецький готель минулого літа і каже, що умови роботи відрізняються від обіцянок. “Графік напружений: з 9 ранку і до 3 години ночі з двома перервами. Вихідний давали не частіше, ніж раз на два тижні, – згадує Лілія. – По-третє, зарплата замість $400 була $300 плюс відсоток від вечірніх програм, хоча місцевим жителям платять набагато більше. Проживання та їжа безкоштовні, але контракт і робочу візу, як правило, не дають. Тому багато хто працює нелегально і ховається під час перевірок”.

Як уникнути обману

Використання чужої праці на безкоштовній основі – одне з найпоширеніших правопорушень не тільки в Україні, але і в міжнародній практиці. “Щоб уникнути таких ситуацій українцям, в першу чергу, найкраще шукати роботу за легальним працевлаштуванням, – говорить партнер юридичної компанії TIC Юлія Шапочка. – Якщо роботодавець відмовляється підписувати контракт, необхідно зафіксувати факт виконання роботи (свідки, розписки про отримання грошей). Надалі це допоможе в суді при невиконанні роботодавцем даних вам зобов’язань”.

Також Шапочка дає поради тим, хто хоче працювати за кордоном:

1. наймача найкраще знайти на батьківщині і провести попередні переговори;

2. віддавати перевагу тим роботодавцям, які пропонують роботу за контрактом;

3. якщо з роботодавцем доводиться звязуватися через посередницьку компанію, потрібно обовязково перевірити правовий статус посередника на сайті податкової адміністрації України (діє, у стані ліквідації, банкрутства і т. д.), а також ліцензію на посередницьку діяльність у працевлаштуванні на роботу за кордоном;

4. обов’язково з’ясувати контакти організацій, які займаються контролем трудових відносин у тій країні, куди ви вирушаєте;

5. на роботу потрібно вирушати виключно за робочою візою, а не за туристичною, оскільки можна опинитися в статусі нелегала з усіма наслідками (депортація та інше);

6. документи потрібно зберігати у себе і нікому їх не віддавати (вони також повинні бути належним чином легалізовані);

7. після прибуття в країну обов’язково необхідно стати на облік в українському посольстві або консульстві.

До списку новин