загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Серце й кровообіг - двигун і потік життя

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Серце і судини формують систему живлення - неймовірну і невтомну у функціонуванні, розгалужену, проте і дуже чутливу, вразливу до хвороб систему, якій зазвичай приділяється занадто мало уваги.

Стрес-тест: тримайте своє серце в тонусі за допомогою хорошого настрою і необхідної фізичної активності.

Те, що серце б'ється для нас, здається цілком природним. Це заспокоює і дає відчуття безпеки, інакше ми б знаходилися у постійних хвилюваннях з цього приводу. Ми задумуємося про наше серце здебільшого лише тоді, коли нас переймають почуття, коли воно б'ється швидше від щастя або хвилювання, коли ми сумуємо або нам тисне у грудях.

А ще ми приділяємо більше уваги нашому двигунові у випадках, коли з'являються проблеми: серце вибивається з такту, качає кров або з надто великим тиском, або надто повільно. Однак деякі серцеві хвороби дають про себе знати занадто пізно, спочатку проявляючись симптомами загального характеру, які можуть мати і інші доволі невинні пояснення. Це додаткова причина тримати серце та судини під пильним контролем, оскільки серцево-судинні захворювання є одними з основних причин смерті. Так бути не повинно.

Велике і мале коло кровообігу: вражаючі системи обміну 

Кров постачає органам і тканинам, аж до найменшої клітини організму, кисень та поживні речовини через складну систему циркуляції. Вона транспортує гормони, імунні клітини, збудники хвороб і інше. Серце  -  двигун, який качає кров з потрібним тиском через судини.

З лівої частини серця збагачена киснем кров через артерії сягає різноманітних частин нашого тіла, де поживні речовини та кисень передаються клітинам. Збіднена на кисень, але багата на вуглекислий газ та інші відходи обміну, кров тече по судинах знову до правої частини серця (велике коло кровообігу) і звідти у легені. Там вуглекислий газ вивільняється і видихається. Кров збагачується новою порцією кисню і повертається до серця (мале коло кровообігу). Велике коло кровообігу розпочинається знову у лівій частині серця.

Для того, щоб система постачання та утилізації могла функціонувати достатньо добре, серцевий м'яз мусить утримуватися у працездатному стані та добре забезпечуватися кров'ю. Цю роль приймають на себе коронарні судини. Крім цього, багато залежить від стану кров'яних судин, артерій та вен. Якщо їх прохідність досить добра - кров зможе рівномірно і безперешкодно циркулювати через судини різних розмірів з їх численними відгалуженнями. В той же час дуже важливо, щоб стінки судин залишалися еластичними і щоб кровоносні шляхи могли звужуватися або розширюватися при потребі, залежно від того, скільки крові потрібно в даний момент.

Нервова система приймає безпосередню участь у регулюванні цього процесу, зокрема вегетативна нервова система і гормони, наприклад гормони стресу: адреналін і норадреналін. Тісний зв‘язок систем може пояснити, чому психіка так суттєво впливає на серце, чому стрес, страх або депресія спричиняють проблеми.

Найвищий ризик: оклюзія судин

Коли кров не може більше циркулювати, оскільки кров'яний тромб блокує артерію, то виникає загроза серцевого інфаркту або апоплексичного удару, залежно від того, у якому місці заблоковано судину. Це зумовлює порушення місцевого кровопостачання і як результат тканини відмирають. Тромб (тромбоз) у глибоких судинах ніг може сягнути через судини до легень і там викликати небезпечну для життя оклюзію судин (емболію).

Основною причиною хронічних судинних захворювань є ріст нашарувань на стінках і, як результат, звуження (стеноз) судин. Атеросклерозові, який ще називають кальцинацією судин, сприяють такі фактори як гіпертонія, підвищений рівень ліпідів у крові, куріння, ожиріння, брак фізичної активності, діабет або похилий вік. Стрес і емоційне навантаження також відіграє свою роль.

За перших ознак інфаркту або апоплексичного удару слід негайно діяти, щоб врятувати життя і зменшити можливі побічні наслідки. Наберіть номер невідкладної допомоги і терміново їдьте у лікарню. Тому що у цьому випадку кожна хвилина на рахунку.

 

Ознаки інфаркту

Інтенсивний біль у грудях тривалістю більше п'яти хвилин, який може віддавати у руках, лопатках, шиї, нижній щелепі або верхній частині живота.

Сильний біль за грудиною, який носить пекучий, подібний до печії, або стискаючий характер, відчуття страху, холодний піт, слабкість, брак дихання, іноді нудота, запаморочення або втрата свідомості.

 

Важливо: симптоми не завжди однакові і можуть трохи відрізнятися у індивідуальних випадках.  Необов'язково, щоб проявилися всі зазначені симптоми. Дехто з хворих, найчастіше жінки, відчувають лише нудоту, труднощі з диханням, біль у верхній частині живота або в попереку.

 

Серце у біді: хвороби серця

Серцевий напад - це, зазвичай, драматичний наслідок звуження коронарних судин, які є результатом атеросклерозу. В наслідок чого може виникнути слабкість серцевого м'яза.

 Якщо серцевий м'яз надто слабкий, щоб прокачати достатню кількість крові через тіло, це може позначитися на кровопостачанні головного мозку й інших частин тіла. Тому симптоми бувають різні. Люди з проблемами серця часто страждають від задишки, болю у грудях, прискореного серцебиття, тяжкості у грудях (стенокардії), набряків, внутрішнього неспокою, тривоги та запаморочення.

Розрізняють гострі й хронічні форми серцевої слабкості. Серед причин виникнення серцевої слабкості можуть також бути вроджені або набуті дефекти клапанів серця, порушення ритму серця, інфекції серцевих клапанів (ендокардит) або серцевого м'яза (міокардит) і високий кров'яний тиск.

Якщо у вас з'явилися ознаки захворювання гіпертонією або іншими серцевими захворюваннями, то лікар лікуватиме вас індивідуально, відповідними для даного випадку лікарськими засобами. Він також закликатиме вас самих допомогти своєму серцю.

Здоровий спосіб життя:  задля любові до серця і до себе

Здоровий спосіб життя задля серця - для чого? Адже таблетки також допомагають. Подібні висловлювання не нові. Крок до здорового способу життя здається дуже важким. Однак це не просто необхідно, це дарує життєрадісність. Регулярна фізична активність, збалансоване харчування з великою кількістю овочів та фруктів, обмежена кількість м'яса та жиру, вживання переважно рослинної олії, відмова від куріння, душевна рівновага - все це не порожні формули, які проповідують лікарі та захисники здорового способу життя. Це основні шляхи для відновлення і  підтримання життєвих сил.  М'язи, суглоби, серце і багато інших органів, ваш дух і тіло отримують користь від цього.

Варто розпочати притримуватися здорового способу життя, коли серце ще здорове, але й не пізно, якщо ви вже хворієте. Ваш лікар, спортивні групи для сердечників, групи самодопомоги і медичні центри допоможуть з інформацією та практичними порадами майже в кожному випадку.

Переклад з німецької.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин