загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Рівняни можуть зіграти у шахи з … металу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У Рівному в першому приватному в краї музеї ковальства на вулиці Курчатова,18-а виставили для огляду ковані з металу шахи. У них кожна фігурка має дзвіночок, який видає неповторний мелодійний звук, повідомляє Газета.ua.

"В експозиції представлено два комплекти шахів. Кожен з них коштує щонайменше 50 тис. грн. Вони - роботи відомого донецького майстра Віктора Міхальова. Окрім, фігурок і шахівниці до комплектів входять також і ковані з металу столики авторської роботи", - розповідає Ніна Крока, власниця музею.

Шахові фігурки пофарбовані у бронзовий та срібний кольори. Вони стилізовані під озброєних воїнів. Бронзові – у вигляді шведів, а срібні – гасконців.

"Одні шахи зроблені без дзвіночків. Ми їх вже придбали для нашого музею. А ті, що з дзвіночками, то вони ще дорожчі. Подивіться, там кожна фігурка неповторна. У кожної своє звучання, мелодія", - додає власниця музею.

Фігури оздоблені різноманітними деталями. Наприклад, пішаки одягнені в плащі та шляпи, взуті в ботфорти. Вони озброєні арбалетами. Інші шахові герої мають шаблі та мушкети.

"Шахи викликають подив. Вони нагадують мені роботи європейських майстрів початку 19 ст. Можна назвати їх вишуканими. Щоб викувати такі фігурки потрібен справжній талант. Треба бути не просто ковалем, а ще й художником. Не знаю чи мені вдалося б зробити навіть щось подібне. То не ворота в селі викувати, а справжнє мистецтво", - говорить коваль Олександр із села Колоденка. Під час гри шахи видають мелодійний передзвін. Кожна фігурка має свій голос. Найгрубіший звук видає найбільша фігура – король. Найдзвінкіші голоси в королеви, пішаків і слона. Кінь звучить приглушено.

"Шкода, що тут немає мого товариша Василя з музичного училища. Він би на цих шахах будь-яку мелодію заграв би. Він на чому хоч вміє. А тут кожна фігура має свою ноту. Можна сміливо підібрати. Хай польку не заграєш, але гімн України, то легко!" - припускає студент Микола. Він разом з друзями роздивляється фігурки й перевіряє, як вони звучать.

Донецький коваль представив у Рівному майже сто фігурних дзвіночків. Окрім, шахів в експозиції мелодійні підсвічники, фігурки танцівниць і воїнів.

Юлія ДОМАНСЬКА

До списку новин