загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Депозити перетворять на папір

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Уже з наступного року проблемні банки зможуть розраховуватися зі своїми вкладниками векселями

Банківські депозити українців можуть незабаром перетворитися на папір. Найближчим часом депутати мають намір прийняти законопроект №2845 «Про удосконалення механізму обігу фінансового векселя». Серед інших новацій документ пропонує запровадити в Україні випуск банківських векселів, які повинні стати альтернативою безготівковій гривні. Такі папери будуть своєрідною гарантією, що підтверджує зобов’язання банківської установи сплатити власнику векселя певну суму в призначений термін. Повноваження з контролю емісії цінних паперів банками отримає НБУ. Регулятор також зможе визначати основні правила випуску, обігу та погашення цих паперів фінустановами.

Введення фінансових банківських векселів де-факто дозволить банкірам брати відстрочку для виконання своїх фінансових зобов’язань у грошовій формі. Цей механізм може бути використаний ними для розрахунків один із одним або дотримання фінансових нормативів. Проте експерти не виключають, що у разі потреби банкіри почнуть вручати папери і вкладникам-фізособам. «Оскільки законопроект не встановлює будь-які обмеження для видачі банківських векселів, зокрема фізособам, фінустанови матимуть право повертати депозити такими цінними паперами. Можливість повертати вклади в «іншій формі» (тобто у негрошовій) згадувалася центробанком ще в 2004 році в листі від 18.08.2004 р., №18-111/3249-8378, в якому він роз’яснював банківські аспекти Цивільного кодексу України», — розповів «k:» керівник департаменту, адвокат АФ «Грамацький і партнери» Ігор Реутов.

За даними НБУ, на 1 травня 2013 року депозити фізосіб в українських банках становили 395,4 млрд.грн. У разі загострення в країні кризи і виникнення нових проблем у фінустанов, частина цих грошей може повернутися до власників у вигляді цінних паперів. Такий метод розрахунків цілком може стати альтернативою мораторію на видачу депозитів, який вводився Нацбанком восени 2008 року. Його також можуть задіяти, щоб уберегти від банкрутства Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО), якщо проблеми виникнуть у великого банку. Загальна сума коштів, акумульованих фондом на 1 травня 2013 року становила всього 5,4 млрд.грн. У той же час обсяг зобов’язань фінустанов першої десятки перед фізособами коливається в діапазоні від 10 до 87 млрд. грн. Депутати вже неодноразово вносили законопроекти, що передбачали економію коштів ФГВФО. Останньою подібною ініціативою став зареєстрований в кінці квітня законопроект №2949 «Про внесення змін до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (щодо суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами). Документ запропонував зменшити суму граничного відшкодування коштів за вкладами до 12-ти мінімальних заробітних плат. Якщо законопроект буде прийнято, в 2013 році максимальний розмір компенсації з фонду може впасти до 13764 грн. Це в 14,5 разів менше за суму відшкодування, передбачену чинним законом (200 тис. грн.).

Експерти вважають, що можливість банків розраховуватися з фізособами векселями спровокує на ринку нові скандали. Якщо фінустанова «прогорить», видані їм папери автоматично втратять будь-яку цінність. «Якщо в банку виникнуть фінансові проблеми, і його активів не вистачить для погашення заборгованості перед вкладниками, ці векселі автоматично втратять інтерес для майбутніх покупців. Як наслідок, у вкладників виникнуть проблеми з поверненням своїх коштів. Банк також може оголосити себе банкрутом і погасити свої борги в межах існуючих активів, розмір яких може бути значно меншим від суми заборгованості, за якою видано векселі», — пояснює адвокат, партнер Юридичної компанії TIC Денис Писаний. Також можлива ситуація, за якої векселі погашатимуться або за «відкат», або їх тільки «потрібним» людям. У підсумку векселетримачі будуть змушені продавати їх з великим дисконтом, втрачаючи частину накопичених заощаджень. «Якщо такі фінансові інструменти все ж використовуватимуться у відносинах із фізичними особами, вони повинні індосуватися (передаватися) як і звичайні векселі та прийматися як оплата за поставлені товари та послуги. Крім того, було б логічно, якщо банківські векселі приймалися б самими фінансовими установами як гарантія виконання перед ними грошових зобов’язань, наприклад, погашення кредиту», — зазначає Ігор Реутов. Однак чи буде у вкладників проблемних банків така можливість, не відомо.

Тетяна Очимовська

До списку новин