загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Український уряд блокує підписання пенсійної угоди з Німеччиною

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Українська сторона блокує підписання Угоди про соціальне забезпечення з Німеччиною, заявляють у Берліні. Тисячі українців не можуть отримати зароблені пенсії.

66-річний Євген Кащенко живе скромно. Пенсіонеру доводиться "затягнути пасок", аби вижити на пенсію, що нижче прожиткового мінімуму у 382 євро. "У мене замало стажу для гідної пенсії. Я зо два десятки років пропрацював вчителем", - розповідає українець, який вже майже три десятиліття проживає у Німеччині. Німецького стажу у Кащенка зо два десятка років, останні роки перед виходом на пенсію він не міг працювати через хворобу.

Виходець з Вінниччини дуже засмутився, що його український стаж ніхто не врахував. "Я ж все життя працював, а кажуть – замало стажу", - знизає плечима Євген Кащенко. Така доля спіткала багатьох із загалом майже 130 тисяч українців, що живуть у Німеччині. Як і іншим українцям, Євгену Кащенку тут платять лише за ті роки, які він пропрацював тут. А як же десять років праці в Україні? За них, виходить, нічого не купиш. Адже згідно із законом "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", пенсія громадянам України, що виїхали на постійне місце проживання за кордон виплачується лише у тому разі, якщо це передбачено міждержавними угодами.

20 євро для моральної сатисфакції

Німеччина ще 2004 року ініціювала переговори щодо укладення Угоди про соціальне забезпечення з Україною. 2010 року текст угоди було погоджено, повідомили Deutsche Welle у німецькому Міністерстві праці і соціальної політики. Документ, зокрема, передбачає виплату пенсій за кордон і обопільне врахування трудового стажу громадян, що його було здобуто в іншій країні. Таким чином, приміром, Євген Кащенко мав би отримати право на виплату української пенсії, попри те, що йому бракує п'яти років стажу до мінімально передбачених українським законодавством 15 років. Його пенсія була би меншою за мінімальну – з неї би вирахували за коефіцієнтом частку, пропорційну до 5 років стажу, що їх бракує.

"Ці 20 чи 30 євро важливі для мене насамперед з моральної точки зору. Це ж визнання мого життя, моєї праці в Україні. Я ж не байдикував де-небудь, а працював. По завершенні університету працював перекладачем з німецької на міждержавному рівні. А перед тим на кондитерській фабриці у Вінниці – теж важка робота", - пригадує Кащенко. Не лише морально, але й матеріально вихідцеві з Вінниччини зароблена в Україні пенсія би не завадила. Євген Кащенко зізнається, що виживає головно завдяки доходам дружини, яка ще працює.

Договори про соціальне забезпечення Україна уклала з низкою пострадянських держав, а також з Болгарією, Іспанією, Португалією, Словаччиною і Чехією. Ще з радянських часів діють угоди з Румунією та Угорщиною. Загалом, згідно з міжнародними зобов’язаннями, Україна 2012 року сплатила пенсій на суму близько мільйона доларів США і 1,6 мільйона євро. Сума, порівняно із загальним бюджетом Пенсійного фонду України – мізерна. Для порівняння: видатки Пенсійного фонду на 2013 рік заплановані на рівні 252 мільярдів гривень. Водночас, чималий і дефіцит фонду – майже 22 мільярди гривень. "Фінанси Пенсійного фонду вже багато років у критичному стані. Дефіцит покривається з державного бюджету і така практика, імовірно, зберігатиметься і надалі", - зазначив у розмові з DW експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Борода. Кому платити пенсії, а кому – ні, українські політики фактично вирішують "у ручному режимі", ухвалюючи держбюджет, констатує експерт.

На нинішній рік у державному бюджеті, як повідомили DW у міністерстві соціальної політики, витрати на пенсії за кордон збільшено вдвічі. Вочевидь, у бюджеті вже враховано виплати українським пенсіонерам у Польщі та Ізраїлі. Підписані цими країнами 2012 року угоди, утім, досі не ратифіковані Верховною Радою.

"Київ зриває підписання"

Натомість перспективи укладення угоди з Німеччиною - примарні. Як повідомили DW у центральному управлінні Німецьких кас пенсійного страхування (Deutsche Rentenversicherung), переговори про пенсійну угоду перервані з ініціативи української сторони. "Міністерство праці і соціальної політики не вважає за доцільне відновлювати переговори з огляду на політичну ситуацію в Україні", - йдеться у відповіді управління пенсійних кас. У міністерстві DW повідомили, що українська сторона вже неодноразово в останній момент зривала попередньо погоджені між Берліном і Києвом терміни підписання угоди.

Про причини такої ситуації українська сторона у відповідь на запит DW нічого не повідомила. В МЗС та Міністерстві соціальної політики повідомили, що "завершується робота із підготовки до підписання проекту Угоди". Єдиним поясненням, яке лунало у розмовах між українськими та німецькими урядовцями була неможливість погодити підписання з українським міністерством фінансів. Саме про таку причину блокування угоди Києвом повідомляв торік німецький уряд у відповідь на запит депутатів Бундестагу.

Євген Кащенко цієї ситуації не розуміє. "Туркам, приміром, які живуть у Німеччині, платять пенсії, враховується і турецький стаж. Бо є угода. А українці, виходить, якісь ізгої. Я вважаю, що кожна цивілізована держава мусить підписати такі угоди", - каже пенсіонер.

Платити можна і без угоди

Більшість держав світу, в тому числі і Німеччина, виплачують пенсії, де би людина не знаходилася, констатують в управлінні Німецьких кас пенсійного страхування. "Україна – радше виняток", - зауважив речник установи. Аби виплачувати українським емігрантам зароблену в Україні пенсію, підписувати міждержавні угоди не обов’язково, додають у міністерстві соціальної праці і соціальної політики Німеччини.

Дійсно, аби платити пенсію всім тим, хто свого часу сплачував пенсійні внески, достатньо лише виконати рішення Конституційного суду України. Ще 2009 року суд визнав дискримінаційним і таким, що не відповідає Основному закону, положення закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", згідно з яким пенсію виплачують лише у ті країни, з якими укладено відповідні угоди. Конституційний суд зобов’язав депутатів Верховної Ради змінити законодавство таким чином, аби люди отримували зароблену пенсію, де би вони не проживали. Утім, за декілька років депутати так і не спромоглися підготувати відповідний законопроект.

Євген Тейзе

До списку новин