загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Ноу-хау в лікуванні аритмії серця

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Українські, зокрема львівські, кардіохірурги освоїли сучасний малоінвазивний спосіб лікування тахіаритмії — катетерну абляцію

Порушення серцевого ритму (коли серце б’ється дуже швидко, надто повільно чи аритмічно) — актуальна проблема й у світі, і в Україні. Згідно зі статистикою, приблизно 1,5 млн. громадян нашої країни страждають на один із видів порушення ритму серця — фібриляцію передсердь (ФП).

Це найпоширеніша аритмія, що удвічі підвищує смертність і становить соціальну проб­лему, оскільки кількість інсультів при фібриляції зростає уп’ятеро-шестеро.

Терапія номер один

Щоб стабілізувати серцевий ритм, удавалися до медикаментів. Ефективність такої терапії не перевищувала 50%. Та, на щастя, медицина не стоїть на місці. Нині у світі для вирішення проблеми тахіаритмії використовують новий метод лікування — катетерну абляцію. Це малотравматичний хірургічний метод лікування, ефективність якого, як стверджують фахівці, сягає 90%.

Ці дані озвучили аритмологи на ІІІ науково-практичній конференції Асоціації аритмологів України, що відбулася в Києві в середині травня. Під час цього заходу кардіо­хірурги під керівництвом Б. Кравчука, завідувача лабораторії електрофізіологічних, гемодинамічних і ультразвукових методів дослідження з рентген­операційною Інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова АМН України, провели показову операцію катетерної абляції пацієнтові, який страждав на аритмію, зумовлену тріпотінням передсердь. За цією операцією стежили не лише кардіохірурги (була пряма трансляція), а й хворі, які мають таку проблему, зі всієї України. Через стегнову вену аритмолог під контролем рентгена розмістив усередині серця катетерні електроди, відстежував ритм роботи серця, виявив проблемну ділянку в передачі сигналу, що викликав збій ритму, й усунув причину шляхом абляції — короткострокового впливу радіочастотним струмом.

Для пацієнта такий метод лікування фактично нетравматичний і безболісний, не передбачає тривалого періоду реабілітації. Людина повертається до повноцінного життя, і, згідно з останніми рекомендаціями, для певної частини пацієнтів такі операції мають бути терапією номер один.

За останніми даними, в Німеччині таку медичну допомогу отримує 1 особа на 1630 жителів країни, у Швеції — 1:2222, у Чехії — 1:2274, у Польщі — 1:4812, в Росії — 1:8470, в Україні — лише 1:21100. 2011 року всього 2139 українцям провели інвазивне лікування ритму серця.

Чому Україна пасе задніх? Причина банальна, яка останнім часом набиває оскому: недостатність державного фінансування. Охорону здоров’я в нас і далі фінансують за залишковим принципом. Державні мужі розподіляють гроші так, що на медицину їх завжди бракує. І вони не надто переймаються тим, що новітні методи лікування, які застосовують у передових клініках Європи та світу, могли б урятувати тисячі, а може, мільйони життів, бо, коли проблеми зі здоров’ям виникають у них чи їхніх рідних, мають гроші на лікування за кордоном.

 Що краще: запобігти інсульту чи лікувати хворобу та її наслідки?

Попри песимізм, вітчизняні кардіологи стежать за всіма новітніми технологіями, що з’являються у світі, освоюють їх і готові використовувати в лікуванні українців. Це «Газета» з’ясувала під час розмови з Остапом Геретою, серцево-судинним хірургом, ординатором відділення електрофізіологічних досліджень серця з рентгенопераційною Львівського обласного кардіоцентру.

— Остапе Орестовичу, багато мешканців Львівщини має проблеми з порушенням серцевого ритму?

— Фібриляція та тріпотіння передсердь (ФП/ТП) — це форми порушень ритму серця, які трапляються найчастіше, за поширеністю вони поступаються тільки екстрасистолічним аритміям. У Європі з населенням близько 513 млн. нараховують 8,2 млн. хворих на ФП. Якщо врахувати недіагностовані випадки (30-45%), то дійсна поширеність ФП є значно більшою.

Актуальність проблеми вивчення ФП/ТП зумовлює насамперед те, що такі порушення ритму серця достовірно збільшують ризик смерті від серцево-судинних і всіх причин відповідно удвічі та 1,7 разу. Частота ішемічного інсульту у хворих на ФП становить 5% на рік, що вп’ятеро-всемеро більше, ніж у пацієнтів без цього захворювання. А це вже серйозна соціальна проб­лема.

Щодо мешканців області (у нас проживає близько 2,5 млн.), то допомоги аритмологів потребує від 35 до 40 тисяч (близько 1,5%).

— Чому виникають порушення серцевого ритму (аритмії, тахікардії, брадикардії тощо)?

— Причини різні. До розвитку миготливої аритмії можуть призводити й серцево-судинні патології, і захворювання інших органів та систем. Найчастіше миготлива аритмія — це наслідок інфаркту міокарда, кардіосклерозу, ревматичних вад серця, міокардитів, кардіоміопатій, артеріальної гіпертонії, тяжкої серцевої недостатності. Часто ФП виникає при тиреотоксикозі, інтоксикаціях адреноміметиками, серцевими глікозидами, алкоголем. Його можуть провокувати й нервово-психічні перевантаження. Фактором розвитку є і надлишкова вага та тютюнопаління (на 40-50% збільшує ризик захворювання). Трапляється ідіопатична миготлива аритмія, причини якої не вдається встановити.

— У Львові є спеціалісти, які можуть усувати аритмії за допомогою новітнього методу лікування — катетерної абляції?

— Є. На базі Львівського обласного кардіоцентру 2011 року створено відділення електрофізіологічних досліджень серця з рентгенопераційною, в якому надають спеціалізовану допомогу пацієнтам із набутими та вродженими захворюваннями провідної системи серця, різними видами порушення його ритму. Операційну обладнано ангіографом, електрофізіологічною лабораторією, навігаційною (CARTO XP) та абляційною системами, пристроями програмування електрокардіостимуляторів, що дозволяє надавати допомогу хворим із різними порушеннями ритму та провідності серця, на високому рівні.

— Де лікарі відділення переймали досвід, проходили стажування?

— У відділенні працюють п’ять лікарів-аритмологів, які постійно підвищують свій професійний рівень, стежать за всім новим, прогресивним, що відбувається в цій галузі в Європі, світі. Вони стажувалися в провідних клініках країни (Київ, Донецьк) і за кордоном (Польща, Росія). Нам удалося налагодити тісну співпрацю з провідними фахівцями цієї галузі (серед яких і Б. Кравчук, який проводив показову операцію), спільно з якими виконуємо катетерні радіочастотні абляції при аритміях.

— Наскільки безпечними є такі оперативні втручання? Чи можна їх робити всім, хто має проб­леми з порушенням ритму серця?

— Частота виникнення ускладнень під час проведення радіочастотної абляції становить близько 6%. Найчастіше трапляються такі ускладнення: гемотампонада серця, гемодинамічні завуження легеневих вен, різного роду тромбоемболії. Летальні випадки становлять 0,05%. Хочу попередити, що приблизно 30% пацієнтів потребують повторної радіо­частотної абляції, коли немає стійкого ефекту після проведеної процедури і якщо після операції відновлюється аритмія.

Такі оперативні втручання можна робити не всім. Окрім загальноклінічних протипоказів, радіочастотні абляції протипоказані пацієнтам із тромбозами вушка передсердя, в яких є пухлини серця, критичні ураження клапанного апарату серця (стенози, недостатність). У таких випадках часто радіочастотні абляції передсердь виконують під час відкритої  операції на серці.

— Такі оперативні втручання, мабуть, дуже дорогі. Чи доступні вони пересічному громадянинові України?

— Вартість лікування пацієнтів у нашій державі (області) вимірюється ставленням до галузі загалом і небажанням вирішувати певні соціальні проблеми, адже лікування ФП/ТП та інших порушень ритму серця — це повернення хворих до повноцінного життя, запобігання інвалідизації. Що краще: запобігти розвитку інсульту чи тривалий час лікувати хворобу та її наслідки?

Якщо не брати до уваги те, що для проведення радіочастотних абляцій потрібний висококваліфікований спеціаліст і помічник (їх у нас не готують, лікарі здобувають знання і досвід самотужки), а лише спеціалізоване обладнання: ангіограф, електрофізіологічну лабораторію, навігаційну та абляційну системи, вартість розхідних матеріалів, а саме абляційних, терапевтичних, діагностичних, навігаційних катетерів (катетери одноразового використання), вартість яких коливається від 11-18 до 35-40 тис. грн. за одиницю (під час операції необхідно одночасно використовувати два-чотири катетери), системи для трансептальної пункції (приблизно 6 тис. грн.), то можна приблизно вирахувати вартість лікування.

А для забезпечення потреб пацієнтів області цьогоріч фінансування галузі становить непов­них 300 тис. гривень. Цих грошей вистачить хіба що для лікування 5-10 пацієнтів, що, за найскромнішими підрахунками, не дотягне до 10% від потреби та можливостей відділення електрофізіологічних досліджень серця з рентгенопераційною Львівського обласного кардіоцентру.

Олександра Баландюх

До списку новин